objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Torek, 27. september 2011 ob 07:00

Ladja norcev NKBM. Bankir Kovačič pa svetovni prvak v borznem base jumpingu
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Se še spomnite, delničarji NKBM?! Leta 2007 je delnica Nove kreditne banke Maribor pod vodstvom predsednika uprave Matjaža Kovačiča dosegla celo vrednost 40 evrov, danes pa je "trenutna padajoča vrednost" delnice mariborske banke okoli štiri evre. Finančni strokovnjaki opozarjajo, da navaden obrestni račun, ki kaže 90-odstotni padec, ne pokaže vseh strahot padca delnic NKBM. Če stvar obrnemo drugače, od 4 evre navzgor do 40 evrov, je to kar desetkratna razlika ali tisoč(!) odstotkov. V finančnih krogih so si enotni, da od Maribora do Ulan Batorja ni bančnika kalibra a la Matjaž Kovačič, ki bi preživel tak padec. Lastniki bi ga že namreč zdavnaj odstavili. Zato Kovačiču posmehljivo pravijo "svetovni prvak v borznem base jumpingu."
Nasprotno pa se ob imenu ministra za finance Francija Križaniča utrjuje vzdevek "alkimist," saj se vsaka zlata palica, ki jo vzame v roke, spremeni najmanj v železo, če ne že v neko drugo vsem znano biološko agregatno stanje. Letos spomladi je minister Križanič ukazal šefinji uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb, "tajnici" Dagmar Komar, naj državne firme Pošta Slovenije, Eles in Gen-Energija, dokapitalizirajo Kovačičevo banko. Plačali so okoli 47 milijonov evrov. Do danes se je vrednost delnice banke najmanj prepolovila in naložba državnih podjetij je postala "železna".
Bančni analitiki opozarjajo, da sicer drži, da celoten trg pada, toda delnice Nove kreditne banke Maribor padajo tudi do petkrat ali celo desetkrat hitreje, kot na primer delnice farmacevtske družbe Krka.
NKBM je namreč na nek način "ladja norcev," saj ima po eni strani "zmešanega" lastnika, ki ga predstavlja minister-alkimist Križanič, po drugi strani pa brezobzirnega vodjo Kovačiča (njegovi lobisti, ki jih seveda plačuje NKMB, mu pravijo lisjak), ki s "predjamskimi" bančnimi metodami privatizira banko. Ko tudi nov nadzorni svet pod vodstvom podjetnega mariborskega profesorja Dušana Jovanoviča ni zaščitil interesov (malih) delničarjev in odstavil Kovačiča ali vsaj začel z resno revizijo spornih Kovačičevih poslov, ni niti najmanj čudno, da delnica mariborske banke doživlja tako silovite zdrse navzdol.
No, še sveži predsednik nadzornega sveta NKBM Jovanovič v ožjih krogih sicer "samokritično" pojasnjuje, da ni problem danes-jutri zamenjati Matjaža Kovačiča, pravi problem naj bi bil najti zamenjavo, novega primernega predsednika uprave.
Če bi, kot pravijo resni ljudje, zaradi znižanja vrednosti banke morala spakirati nadzorni svet in uprava Nove ljubljanske banke, to absolutno velja tudi za nadzornike in upravo Nove kreditne banke Maribor.
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Matjaža Kovačiča Francija Križaniča Dagmar Komar Dušana Jovanoviča (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ladja norcev NKBM. Bankir Kovačič pa svetovni prvak v borznem base jumpingu