objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Sobota, 24. september 2011 ob 07:41

Pahorjev načrt?! Koalicija razuma in predsedniška kandidatura. Proti Türku
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Nekaj ur pred včerajšnjimi pogovori predsednika republike Danila Türka z "vršilcem dolžnosti" predsednika vlade Borutom Pahorjem in predsednikom državnega zbora Ljubom Grmičem mi je eden od vplivnih politikov preostanka Pahorjeve vlade takole analiziral razmišljanja v predsedniških dvorih.
"Svetovalci in prišepetovalci okoli Danila Türka so za poskus imenovanja novega mandatarja, Türk pa okleva. Po moje se boji boji radikalnih predlogov, saj ga prihodnjo jesen čakajo predsedniške volitve. Tudi ko je dal prvo izjavo po Pahorjevem padcu, v New Yorku, dopisniku TV Slovenije Edu Žitniku, je bil videti precej preplašen, vso odgovornost pa je nenadoma začel valiti na državni zbor. Nič kaj podobno Türku, kot ga poznamo v zadnjem času. Nekaj mi govori, da bo poskušal najti kakšnega mandatarja."
Mimogrede, zokrožilo je ime Rada Bohinca, vsaj za prvi dve rundi v glasovanj v državnem zboru, ko je za izvolitev mandatarja potrebna absolutna večina.
Danilo Türk je bil novembra 2007 za predsednika republike izvoljen predvsem s pomočjo infrastrukture Socialnih demokratov ter (ne)pričakovano odločitvijo Bouta Pahorja, da ne gre na predsedniške, ampak na parlamentarne volitve. Kljub temu se je po volitvah Türkova hvaležnost obrnila na glavo. Zmes nečimernosti, pregovorne diplomatske vzvišenosti in do takrat potlačene politične ambicije nekdanjega pomočnika generalnega sekretarja Združenih narodov Kofija Annana so naredile svoje. Med Türkom in Pahorjem se je odvijal konflikt, ki pa zaradi pripadnosti posameznih medijev (Delo, Dnevnik, Večer) strateškim interesom politične levice, ni prerasel v burno politično-medijsko afero. Pahor je Türka še posebej razjezil z aktivnim vodenjem zunanje politike, kar je bivšega visokega diplomata z East Riverja spravljalo ob živce in porivalo v prejkone obskurne obiske manj pomembnih tujih državnikov. (P)osebni spor med Türkom in Pahorjem, čeprav, to še enkrat poudarjam, medijsko skrbno prikrit pred slovensko javnostjo, je šel tako daleč, da je predsednik države ob nekem kosilu Pahorju celo očital, da je za razvpito afero "predsednikova ljubica Vasilka Sancin" kriva tedanja šefinja Pahorjevega kabineta Simona Dimic (glej članek Govorice).
Na koncu se je Danilo Türk z Gregorjem Golobičem, Milanom Kučanom in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem znotraj levice skoraj uradno povezal v "antipahorjevo" koalicijo, ki so jo novinarski kolegi na tedniku Reporter duhovito poimenovali "banda štirih" (glej članek Rad bi videl esemes).
Mimogrede, temu primerno sta se hudo sprli tudi Dimičeva in vodja kabineta predsednika Türka Mojca Seliškar Toš, kar je pred znamenito odločilno kvalifikacijsko nogometno tekmo med Slovenijo in Rusijo v Mariboru, za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Južni Afriki, skoraj privedlo do "pretepa" za vstopnice in protokol na VIP tribuni na stadionu Ljudski vrt.
Včerajšnje srečanje med Türkom in Pahorjem pa se je prvič zgodilo v novi situaciji, ko je Pahor izgubil položaj predsednika vlade in doživel najhujši udarec v svoji politični karieri. Po koncu sestanka sta bila politika pričakovano hladna in redkobesedna. Türk je predčasne volitve označil kot "legitimno možnost," po koncu pogovoru med Türkom in Germičem pa je slednji posredno potrdil prej zapisane besede našega sogovornika. Pred torkom, ko poteče rok (tako predsednik državnega zbora Germič, predsednik države namreč izjav ni dajal), je še preuranjeno reči, ali bo "predlog za novega mandatarja vložen ali ne."
Spomnimo, ko je odstop predsednika vlade Boruta Pahorja pred časom terjal prvak Zaresa ter bivši Pahorjev minister Golobič, mu je takoj sledil predsednik Türk in dejal, da je čas za predčasne volitve. Zdaj pa, se vidi, nekako okleva?! Toda časi so se spremenili in razmere (ne samo v državi) še zaostrile, državljani enostavno hočejo volitve. Danilo Türk bi preveč tvegal, če bi prihodnji teden za mandatarja kljub vsemu izumil "nekega Bohinca."
Pa vendar, minulo sredo mi je eden izmed vedno dobro obveščenih insajderjev linije Kučan-Janković brez večjega pomisleka dejal nekako takole: "Naši bodo najprej malo zavlačevali, zadnji hip pa bodo že kaj pogruntali."
No, obstajal naj bi tudi scenarij Boruta Pahorja. Da Socialni demokrati rezervnega mandatarja ne bodo podprli, je bolj ali manj že jasno. Po predčasnih volitvah Janez Janša in Pahor sestavita veliko koalicijo razuma, morda gre zraven, v duhi partnerstva za razvoj, še stranka DeSUS. In to je vse. Radovan Žerjav je za Janšo itak to, kar je Golobič za Pahorja, je nekdo zapisal na našem forumu. Pahor se maja prihodnje leto na rednem volilnem kongresu SD leto poslovi od vodenja stranke in jeseni "končno" kandidira za položaj predsednika države, proti zaskrbljenemu Danilu Türku.
Nenazadnje, tudi pokojni Janez Drnovšek je z vlado nekoč padel v parlamentu in kasneje postal predsednik države.
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danila Türka Borutom Pahorjem Ljubom Grmičem Edu Žitniku Rada Bohinca Kofija Annana Vasilka Sancin Simona Dimic Gregorjem Golobičem Milanom Kučanom Zoranom Jankovićem Mojca Seliškar Toš Janez Janša Radovan Žerjav Janez Drnovšek (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pahorjev načrt?! Koalicija razuma in predsedniška kandidatura. Proti Türku