objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Ponedeljek, 19. september 2011 ob 07:05

Vrednost banke strmo pada, toda nadzorniki so z glasovanjem rešili Kovačiča
Guzeja in Simiča preglasovali. Na vprašanje nadzornikov, zakaj je Nova kreditna banka Maribor kupila delnice elektro podjetij po enkrat višjih cenah od tržnih, je Matjaž Kovačič obmolknil
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Prejšnji petek smo dokumentirano razkrili sporno poslovanje predsednika uprave Nove kreditne banke Maribor Matjaža Kovačiča z bankrotiranim medijskim tajkunom Matejem Raščanom (Delo Revije), lastnikom Vinaga Leom Ivanjkom in odvetnikom Mirom Senico, zaradi česar je državna banka z delnicami treh elektrodistribucijskih podjetij nasedla za 1,8 milijona evrov (glej članek Zaupni bančni dokumenti).
Nadzorni svet NKMB je o tem razpravljal v petek zvečer, uradno sporočilo o sklepih pa naj bi izdali tekom današnjega dne.
No, po naših informacijah so člani nadzornega sveta z večinskim glasovanjem "spet" rešili Matjaža Kovačiča. Anton Guzej, ki v nadzornem svetu predstavlja Pošto Slovenije, drugega največjega delničarja mariborske banke, je za pregled omenjenih spornih poslov predlagal neodvisno zunanjo revizijo, vendar so drugi člani nadzornega sveta, razen nekdanjega direktorja davčne uprave Ivana Simiča, glasovali proti reviziji ali pa so se vzdržali. Proti zunanji reviziji se je izrekel tudi predsednik nadzornega sveta Dušan Jovanovič, s priložnostnim izgovorom, da banki ne bi povzročali dodatnih stroškov.
Anton Guzej je zunanjo revizijo predlagal zato, ker se je notranja revizija Nove kreditne banke Maribor pri pregledu poslovanja z Raščanom, Ivanjkom in Senico nekaterim vprašanjem preprosto izognila. Matjaž Kovačič prav tako ni odgovoril na vprašanje nadzornikov, zakaj je banka delnice elektrodistribucijskih podjetij kupila po enkrat višjih cenah od tržnih cen. Ob tem eksplicitnem vprašanju je Kovačič enostavno obmolknil.
Po mnenju poznavalcev poslovanja Nove kreditne banke Maribor je za omenjene posle zanesljivo neporedno odgovoren predsednik uprave Matjaž Kovačič, ne glede na to, da zraven morda ne bo moč najti njegovih prstnih odtisov. Nemogoče je namreč, da bi kdorkoli v banki lahko sklepal posle v višini 1,8 milijona evrov brez Kovačičevega soglasja, še posebej, ker dokumenti kažejo, da je Matej Raščan banki nakup delnic "obljubil" aprila letos, ko je bilo Delo Revije že na poti v stečaj. Glede na velik padec delnic NKBM (samo v zadnjem tednu dni so zdrsnile za 11 odstotkov) se postavlja logično vprašanje, koliko je še takšnih nasedlih Kovačičevih poslov. Če so seveda res samo "nasedli", saj bi lahko šlo tudi za kazniva dejanja pridobivanja premoženjskih koristi. Kot smo že poročali, se z najnovejšim primerom Kovačič-Raščan-Ivanjko-Senica prav tako ukvarja Komisija za preprečevanje korupcije. Prevelike razlike v ceni naj bi se pojavljale tudi pri nepremičninskih operacijah Nove kreditne banke Maribor v Zadru, opozarjajo že omenjeni poznavalci NKBM.
Glede na dejstvo, da terminske pogodbe z delnicami elektrodistribucijskih podjetij potečejo 7. oktobra, je vprašanje, kaj bo zdaj naredil Kovačič oziroma Nova kreditna banka Maribor. Delo Revije je že v stečaju, Vinag pa evidentno nima dovolj denarja, da bi za delnice odštel 1,8 milijona evrov. Če bo Matjaž Kovačič začel pritiskati na Lea Ivanjka ali predlagal stečaj Vinaga, bo v Mariboru "vojna", pravijo naši viri. "Ivanjko ga bo scvrl," je slišati v Mariboru.
Zanimivo bo tudi spremljati, kako se bo obnesel predsednik nadzornega sveta NKBM Dušan Jovanovič, ki velja, kot smo že zapisali, za izjemno podjetnega profesorja (je solastnik zasebnega inštituta za ekonomsko in korporativno upravljanje), pa tudi, kot pravijo, za precej oportunega. In takšnim naj bi znal Kovačič zelo dobro streči, namigujejo naši viri.
Samo primer. Ko smo v četrtek zvečer po telefonu govorili z Dušanom Jovanovičem, so za telefonski pogovor že čez dobre pol ure izvedeli v agenciji Pristop, ki dela za Matjaža Kovačiča. Očitno je prvi nadzornik NLBM Jovanovič o našem telefonskem klicu rahlo deplasirano takoj poročal šefu uprave NKMB Kovačiču (katerega bi sicer moral nadzirati!), čeprav smo Jovanoviča spraševali zgplj o delu nadzornega sveta. Sicer pa, dodajajo naši mariborski viri, profesor Jovanovič ne bo mogel ves čas samo nekritično ščititi Matjaža Kovačiča, saj bi na dolgi rok izpadel preveč nekredibilen.
Mimogrede, časnik Finance poroča, da je odvetnik Miro Senica delnice v družbah Elektro Ljubljana, Maribor, Celje, Primorska in Gorenjska leta 2009 prodal tudi Jasni Mihelj Coustaury, ženi nekdanjega direktorja Vege in dobri prijateljici odstopljene ministrice za notranje zadeve ter predsednice LDS Katarine Kresal. Kupilo jh je podjetje Bomor, za 2,5 milijona evrov.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Matjaža Kovačiča Matejem Raščanom Leom Ivanjkom Mirom Senico Anton Guzej Ivana Simiča Dušan Jovanović Jasni Mihelj Coustaury Katarine Kresal

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vrednost banke strmo pada, toda nadzorniki so z glasovanjem rešili Kovačiča