objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 16. september 2011 ob 07:01

Je bankir Kovačič preko Raščana reševal tudi ekonomijo odvetnika Senice?!
Famozni posel z delnicami elektro podjetij med Senico in Matejem Raščanom, ki ga je financirala Nova kreditna banka Maribor, je že pod lupo Komisije za preprečevanje korupcije
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Nadzorni svet Nove kreditne banke Maribor bo danes razpravljal o enem od najbolj spornih poslov predsednika uprave banke Matjaža Kovačiča, povezan z ljubljanskim odvetnikom Mirom Senico, bankrotiranim medijskim tajkunom Matejem Raščanom in znanim mariborskim poslovnežem Leom Ivanjkom. Gre za financiranje nakupa delnic elektrodistribucijskih podjetij, ki jih je imel odvetnik Senica. Ta se jih je po nastopu recesije hotel znebiti in prepričal Raščana, da jih je odkupil, nakup pa je financiral Kovačič oziroma Nova kreditna banka Maribor. Po naših dosedanjih informacijah so nekaj milijonov evrov vreden "posel" izpeljali prek več različnih podjetij, da se bi prikrila ali izničila sled (predvsem med Senico in Raščanom), na koncu pa so delnice pristale pri enem od podjetij Lea Ivanjka (menda v mariborskem Vinagu, no, podrobnosti še niso znane), toda Ivanjko naj bi z njimi pokasiral tudi enormno izgubo. Šlo naj bi torej za reševanje financ in ekonomije Mira Senice, partnerja odstopljene ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS Katarine Kresal.
Po neuradnih, vendar zanesljivih informacijah, se s to zadevo že ukvarja tudi Komisija za preprečevanje korupcije.
Predsednik nadzornega sveta NKBM Dušan Jovanovič nam obravnavo te teme - žal, kot pravi - ni hotel niti potrditi niti zanikati, češ dnevni redi sej nadzornega sveta banke niso javni. Hkrati je slišati, da naj bi nekateri člani nadzornega sveta pred današnjo sejo doživljali obiske raznoraznih kurirjev, ki jim prenašajo sporočila, naj bodo "milejši" do Kovačiča. Jovanovič pravi, da tega ne izključuje, vendar o tem ve ničesar, saj mu nihče od članov nadzornega sveta teh stvari ni povedal, sam pa tovrstnih obiskov ni imel in pritiskov ne čuti. Iz krogov blizu Matjaža Kovačiča pa je slišati, da naj bi "lažje zadihal," če bo v torek padla vlada premiera Boruta Pahorja.
Mimogrede, Dušan Jovanovič, sicer profesor na mariborski ekonomsko-poslovni fakulteti, nam je včeraj zanikal govorice, da je svetoval srbski Credy banki, preden jo je pred nekaj meseci prevzela Nova kreditna banka Maribor. V štajerski prestolnici se sicer govori, da Jovanovič velja za precej "podjetnega" profesorja, dokaz temu naj bi bil tudi njegov BMW serije 7.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Matjaža Kovačiča Mirom Senico Matejem Raščanom Leom Ivanjkom Katarine Kresal Dušan Jovanović Boruta Pahorja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Je bankir Kovačič preko Raščana reševal tudi ekonomijo odvetnika Senice?!