objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 14. september 2011 ob 07:04

Korupcija?! Mladina preko moža urednice javni TV Slovenija diktira program
Sporna naveza Janeza Lombergarja in družine Horvat Petrovčič. Informativni program javne televizije fijakarsko reklamira Mladino, ta pa v zameno hvali kraško vilo direktorja TVS, ki jo oddaja petičnežem
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Grega Repovž, odgovorni urednik tednika Mladina, znan tudi kot nekdanji dolgoletni predsednik društva novinarjev Slovenije, je leta 2008 nenadoma kupil 10-odstotni lastniški delež družbe Mladina d.d. Za delnice Mladine je odštel 200 tisoč evrov, kar je takrat znašalo okoli 100 njegovih mesečnih neto plač (!). Delnice Mladine je Repovž kupil v Luksemburgu od podjetja Falcone S.A.H. Luksemburg in jih, pazite, po njegovih besedah še isti dan prodal naprej brez centa razlike strateškemu lastniku, italijanski družbi KB 1909, ki je v lasti slovenskih zamejcev iz Nove Gorice.
Mimogrede, lastnik luksemburškega podjetja Falcone, ki je medtem že zaprto, je bil solastnik ljubljanske agencije Pristop Franci Zavrl.
Urednik Mladine Repovž sicer trdi, da je bilo transparentno in javno, toda počel je natančno to, kar Mladina ves čas "očita" raznoraznim tajkunom. V davčni oazi je kupoval in prodajal lastništvo slovenskega medija, ki je bil nekoč družbena lastnina. "Prodajal" pa tako, da je samo posojal ime in nesporno igral vlogo tako imenovanega slamnatega lastnika, z denarjem sumljivega izvora. Grega Repovž namreč doslej še nikoli ni pojasnil, od kod mu nenadoma toliko gotovine. Ve pa se, da teh 200 tisoč evrov ni bilo predmet ločitvene bilance, ko sta se oktobra 2009, torej leto dni pozneje, ločevala z nekdanjo ženo in novinarko Radia Slovenija Niko Repovž Benedik. Repovž je takrat sam dejal, da je bilo njuno edino skupno premoženje 71 kvadratnih metrov veliko stanovanje v ljubljanskem Kapitlju. Čigavih je bilo potemtakem tistih 200 jurjev, ki jih je v Luksemburg prinesel Grega Repovž?!
Toliko za ilustracijo, kaj vse je že počel Grega Repovž, ki je danes, neverjetno, kljub njegovi srednješolski izobrazbi pripravljen o pravu in kazenskem postopku podučevati celo odvetnika Francija Matoza. Ampak to je recimo še njegov problem, in problem Mladine (beri: njihovih lastnikov), ki ji naklada strmo pada. V zadnjih dveh letih je prodana naklada Mladine zgrmela za 3200 izvodov, kar znese okoli 22 odstotkov celotne naklade. So pa zanimive njihove poslovne bilance. Kljub enormnemu padcu naklade so lani, ko je bilo za medije res ubijajoče leto, za malenkost celo povečali prihodke (2.795.065 evrov) in zabeležili natančno 107 evrov dobička. Zadnje leto vlade Janeza Janše (2008) je bila Mladina v rdečih številkah, imeli so več kot 200 tisoč evrov minusa. Leta 2009 in 2010 pa so jih podjetja, kjer ima vpliv vladajoča politika, kljub precej manjši nakladi, enostavno "nalovdali" z oglasi, pravijo poznavalci medijskega trga.
Javni problem pa tednik Mladina s padajočo naklado postane takrat, ko začne diktirati uredniško politiko informativnega programa javne TV Slovenija. Vendar ne gre samo za politični diktat, Mladina javno televizijo, ki jo plačujemo davkoplačevalci, prefinjeno, ampak že povsem očitno, izrablja tudi za svoje zasebne poslovne interese, kar pa že, kot bomo dokazali v nadaljevanju članka, "ustreza definiciji korupcije." V zadnjem času smo namreč priča obveznemu povzemanju člankov Mladine, kar fijakarsko počne informativni program TVS pod vodstvom odgovorne urednice Ksenije Horvat Petrovčič.
In spet ne gre samo za golo povzemanje. Spomnimo, voditeljica TV Dnevnika Manica Janežič Ambrožič je pred časom v četrtkovem Dnevniku vnaprej najavila javnomnenjsko anketo petkove Mladine, kjer naj bi ljubljanski župan Zoran Janković, ki ga za novega aduta levice forsira Mladina (oziroma novinarski klan Repovž-Janko Lorenci), prehiteval Boruta Pahorja.
Verjetno je odveč je pripomniti, da povzemanje (in celo najavljanje) Mladine v osrednjih informativnih oddajah javne televizije pomeni čisto navadno brezplačno reklamiranje tega medija na račun davkoplačevalcev; fijakarsko najavljanje Mladine pa je na koncu blamiralo tudi Manico Janežič Ambrožič, saj so bili rezultati Mladinine ankete, ki jo je voditeljica pompozno reklamirala, precej drugačni od tistih, ki jih je najavila. Povedano drugače, Mladino je treba reklamirati, čeprav na račun kredibilnosti voditeljic TV Dnevnika.
Povezava med Ksenijo Horvat Petrovčič in tednikom Mladina je direktna. Njen mož je novinar Mladine Peter Petrovčič, njen brat je novinar Mladine Marjan Horvat. Peter Petrovčič je širši javnosti razmeroma neznan žurnalist, njegovo pisanje običajno izžareva pristranskost, politikantstvo in manipulacijo. Tipičen primer takšnega poročanja je Petrovčičev tekst o tožbi nekdanje poslanke Slovenske nacionalne stranke in pozneje Lipe Barbare Žgajnar Tavš, ki jo je vložila zoper kolumnista častnika Dnevnik Vlada Miheljaka (Mladina št.34, avgust 2011, glej faksimile). Petrovčič na dolgo in široko razpreda o tožbi, ki spet "grozi" Miheljaku, pri tem pa ne citira tistega Miheljakovega stavka, zaradi katerega je sploh padla tožba in zaradi katerega Žgajnar Tavševa zahteva sodno zadoščenje. Vlado Miheljak je namreč zapisal, citiramo, da je Barbara Žgajnar Tavš "nestrpna, lažniva in do obisti pokvarjena bivša poslanka SNS ..." Karkoli si pač mislimo o bivši poslanki, danes podžupanji Trbovelj, dejstvo je, da so citirane besede že na prvi pogled žaljive. To ve tudi Petrovčič (saj ni neumen), zato jih ni zapisal; raje piše o tem, kako je Miheljak krivično fasal tožbo, ker je v kolumni Žgajner Tavševo "označil kot neprimerno kandidatko za vodenje urada za enake možnosti."
No, to je tipičen primer zavajajočega pisanja Repovževe Mladine.
Plonkanje Mladine na TV Slovenija se je neverjetno razpaslo in farsično razkrilo v aferi Patria, kjer Mladine ne samo slepo povzemajo, šli so še korak dlje. Cenzurirajo vse tiste medije, ki prinašajo avtentične dokumente, ki Mladino (in afero Patria) postavljajo v drugačno luč. Noro, toda Ksenija Horvat Petrovčič je pri tem minulo soboto zvečer cenzurirala celo spletni portal lastne televizije MMC, o čemer so nekateri mediji že poročali. Zaradi sobotnih dramatičnih cenzorskih posegov je protestno pismo predsedniku programskega sveta RTV Jerneju Pikalu, generalnemu direktorju RTV Slovenija Marku Filliju, varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev RTV Mariji Miši Molk in direktorju TVS Janezu Lombergarju, sinoči poslal tudi član programskega sveta Matevž Caserman, ki med drugim zahteva pisno poročilo urednice Ksenije Horvat Petrovčič.
Ni naključje, da Mladina v člankih fanatično in sistematično sesuva vse tiste televizijske oddaje, ki Kseniji Horvat Petrovčič in delu sedanjega vodstva TV Slovenija niso povšeči. Denimo oddaji Pogledi Slovenije ali Na zdravje!, ki jih kobajagi "ljubljanska liberalna scena" enostavno ne prenese.
"Repovž-Petrovčičeva" Mladina pa hkrati v zameno zadovoljuje tudi povsem zasebno-poslovne interese Janeza Lombergarja, ki je na čelo informativnega programa - po kadrovskem posvetu s predsednikom nadzornega odbora RTV Lenartom Šetincem - inštaliral Ksenijo Horvat Petrovčič. Verjetno spet ni naključje, da je tednik Mladina pred časom v daljnem članku sluzavo opisoval in hvalil (beri: zastonj reklamiral) Lombergarjevo vilo z bazenom na Krasu, ki jo direktor javne televizije Lombergar podjetno oddaja petičnim gostom iz tujine (glej članek Kakšna dvoličnost medijev).
Ja, ni zastonj kosila. In če to ni spet korupcija?!

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Grega Repovž franci zavrl Niko Repovž Benedik Francija Matoza Janeza Janše Ksenije Horvat Petrovčič Manica Janežič Ambrožič Zoran Jankovič Janko Lorenci Boruta Pahorja peter petrovčič Marjan Horvat Barbare Žgajnar Tavš Vlada Miheljaka Jerneju Pikalu Marku Filliju Mariji Miši Molk Janezu Lombergarju Matevž Caserman Lenartom Šetincem Kakšna dvoličnost medijev

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Korupcija?! Mladina preko moža urednice javni TV Slovenija diktira program