objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 13. september 2011 ob 13:25

Manca Košir, Matjaž Hanžek in Dušan Plut. Lahko tile pridejo v parlament?!
Ne antiPahor, ne antiJanša. Sicer ne vedo, kdaj bodo naslednje parlamentarne volitve, ampak na volitve bodo šli. Če se med seboj še prej ne bodo po slovensko sprli
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Publicistka Manca Košir, bivši varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek in nekdanji član predsedstva Slovenije Dušan Plut "sestavljajo" novo politično stranko, ki bo šla na prihodnje parlamentarne volitve. V tej začetni fazi resda gre le za Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije, vendar je Hanžek že potrdil, da ima gibanje politične ambicije in bo preraslo v politično stranko.
Vsi našteti že imajo določene politične izkušnje, celo strankarske. Dušan Plut, denimo, je bil pred leti predsednik Zelenih Slovenije. Manca Košir se je doslej neuspešno poskušala prebiti v ljubljanski mestni svet in evropski parlament. Za mandat Matjaža Hanžka na funkciji varuha človekovih pravic so bili prejkone značilni verbalni spopadi s politično desnico.
Tudi posamezna imena, ki se pojavljajo zraven omenjene trojice, imajo političen pedigre. Hermina Krt se je na lanskih lokalnih volitvah potegovala za županjo Kranja, vendar je v drugem krogu izgubila, čeprav naj bi za njo stala tako imenovana gorenjska tajkunska naveza (Janez Bohorič, Stane Valant, Bine Kordež in Zlatko Kavčič), ki se je do zdaj že popolnoma sesula. Psihologinja Gabi Čačinovič Vogrinčič je žena profesorja Geze Vogrinčiča, osebnega prijatelja nekdanjega predsednika države Milana Kučana. Še najbolj sredinski in politično neobremenjen v tej pisani druščini je sloviti kirurg Erik Brecelj, znan tudi kot resen kritik razmer v slovenskem zdravstvu.
Kakorkoli, na volitve naj bi ta skupina definitivno šla, če se ne bodo še prej med seboj po slovensko sprli. "Ne vemo, kdaj bodo naslednje volitve, ampak računamo, da bomo na njih sodelovali," pravi Matjaž Hanžek. Ali imajo kakšne realne možnosti, da se na prihodnjih volitvah tudi čisto zares prebijejo v državni zbor, pa je seveda drugo vprašanje.
Dušan Plut je za mariborski časnik Večer obelodanil, da se "ne želijo pozicionirati kot antiPahor ali antiJanša," ne, menda jih druži nekaj drugega, recimo temu filozofskega, "iskanje bolj trajnostne organizacije življenja."
Liderji nove politične stranke se bodo prvič predstavili čez dva dni, v četrtek pred tivolskim gradom, še ta mesec pa naj bi bil tudi ustanovni zbor gibanja.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
manca košir matjaž hanžek dušan plut Hermina Krt Janez Bohorič Stane Valant Bine Kordež Zlatko Kavčič Gabi Čačinovič Vogrinčič Geze Vogrinčiča Milana Kučana erik brecelj

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Manca Košir, Matjaž Hanžek in Dušan Plut. Lahko tile pridejo v parlament?!