objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 5. september 2011 ob 11:08

Patria, prekinjeno. Tožilstvo nima denarja, da bi prevedli finske dokumente
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Komaj se je težko pričakovano sojenje v zadevi Patria na ljubljanskem okrajnem sodišču šele prav začelo (danes ob 9.00), že je glavna obravnava prestavljena na 12. september. Sodišče se je tako odločilo zaradi manjkajočega obtoženca Walterja Wolfa, ki ga na sodišče ni bilo, ker naj bi imel zdravstvene težave. Franci Matoz, odvetnik obtoženega Janeza Janše, je takoj predlagal, naj sodišče kazenski postopek zoper Wolfa izloči, ker meni, da bo Wolfovo prisotnost težko zagotoviti, "mi pa smo zainteresirani," kot pravi Matoz, "da obravnava steče in se opravi."
Po prvem bizarnem zapletu in petminutni prekinitvi sojenja, ker je v sodni dvorani zmanjkalo stolov in ni bilo prostora niti za odvetnika Walterja Wolfa, je nov zaplet povzročilo tožilstvo, ki je priznalo, da nima denarja za prevod finskih dokumentov. Gre za 350 strani, prevod ene strani pa naj bi stal 40 evrov. Zato je obramba zahteval tudi izločitev finske dokumentacije.
Janez Janša je ob prihodu na sodišče postopek označil za tožilsko-politično farso, preostali soobtoženi pa so bili nekoliko manj zgovorni. Ivan Črnkovič je dejal, da pričakuje oprostilno sodbo, "ker niso nič storili", Jože Zagožen je novinarje naslovil na svojega zagovornika, ki pa je dejal, da bodo izjavo dali po današnji obravnavi. Tone Krkovič pričakuje, "da bo izvedel, kaj je prejel."
Spomnimo, višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar je obtožni predlog zoper obtoženo peterico na sodišče podala lani, letos poleti pa je zadevo prevzel vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc. Janšo, Zagožna in Krkoviča je tožilka Zobec Hrastarjeva obtožila sprejemanja daril, Wolfa dajanja pomoči pri sprejemanju daril, Črnkoviča pa dajanja daril za nezakonito posredovanje. Omenjena peterica je vse očitke iz obtožnega predloga takoj zanikala, zadevo Patria pa označila kot političen proces.
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Walterja Wolfa Franci Matoz Janeza Janše Ivan Črnkovič Jože Zagožen tone krkovič Branka Zobec Hrastar Andrej Ferlinc (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Patria, prekinjeno. Tožilstvo nima denarja, da bi prevedli finske dokumente