objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 2. september 2011 ob 07:03

Lojze Peterle. Nekaj dni po smrti Bajuka že dela novo politično stranko?!
Evropski poslanec in nesojeni lider Nove Slovenije danes ustanavlja gibanje Fokus 2031, ki naj bi pred parlamentarnimi volitvami po vzoru Golobičevega Zaresa preraslo v politično stranko
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Namesto na levici bo nova politična stranka očitno prej nastala na desnici. Evropski poslanec in nesojeni lider Nove Slovenije Lojze Peterle namreč danes ustanavlja gibanje Fokus 2031, ki naj bi po receptu Golobičevega Zaresa (najprej društvo ali gibanje, potem politična stranka) še pred parlamentarnimi volitvami preraslo v novoemokrščansko stranko. V ponedeljek dopoldne bo Peterle ustanovitev gibanja predstavil na posebni tiskovni konferenci.
Po naših dosedanjih informacijah za gibanjem stoji Miran Kramberger, nekdanji direktor Siola in prvi človek T-2, telekomunikacijske družbe, ki je mariborski nadškofiji prinesla približno 100 milijonov evrov dolga. V zadnjih nekaj tednih naj bi Peterle in Kramberger večkrat sestankovala, pravijo naši viri, in ravno Krambeger naj bi Peterleta nagovoril, da poskusijo z novo politično stranko, ki bo "napadla" predvsem volivce Nove Slovenije.
Po nekaterih napovedih naj bi se Peterletovemu Fokusu 2031 pridružili še nekdanja ministra Janez Drobnič in Izidor Rejc, bivši direktor Litostroja Jože Duhovnik, odvetnik Damjan Mihevc, znan kot nekdanji nadzornik Zavarovalnice Triglav in Istrabenza ter razvpita "ekipa" iz Palome, Danilo Marin in Oskar Kocjan. Peterletov krog naj bi v preteklih dneh podporo iskal tudi znotraj vrha slovenske rimsko-katoliške cerkve, menda celo v Vatikanu, toda doživeli naj bi hladen tuš. Cerkev menda ostaja pri podpori Nove Slovenijo.
Spomnimo. Tudi pred parlamentarnimi volitvami leta 2008, natančneje 26. julija, se je v eni od mariborskih gostiln zbralo osemdeset ljudi in ustanovilo Krščansko demokratsko stranko. Njen predsednik je postal Jože Duhovnik, generalni sekretar pa Marko Štrovs, ki je (kasneje), zaradi izjave, da "je vse, kar ogroža upokojence, Matilda," odletel z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. No, Jože Duhovnik je bil leta 1994 tudi obtožen, da je kot direktor Litostroja zlorabil položaj in si pridobil 5,4 milijona tedanjih slovenskih tolarjev, devet let kasneje pa oproščen zaradi pomanjkanja dokazov. Toda ključni mož iz ozadja Krščansko demokratske stranke je bil Miran Kramberger, ki naj bi bil, zanimivo, tudi dokaj blizu prvaku stranke Zares Gregorju Golobiču. Eni pravijo, da sta prijatelja.
Duhonikova KDS je na volitvah končala porazno. Dobili so vsega 0,45 odstotka glasov, vendar ravno dovolj, da so Novi Sloveniji preprečili preboj v parlament. Če bi Nova Slovenija, ki je takrat ostala pod parlamentarnim pragom (stranka je dobila 3,4 odstotka volilnega telesa), pokasirala še glasove KDS, bi danes bila parlamentarna stranka. Blokada Nove Slovenije naj bi bil takrat glavni namen ustanovitve KDS, so prepričani poznavalci slovenske politične desnice.
Pomenljivo je tudi, ugotavljajo naši viri, da se je Lojze Peterle za ustanovitev gibanja odločil le nekaj dni po smrti nekdanjega predsednika Nove Slovenije in bivšega premiera ter ministra za finance Andreja Bajuka, torej prav v trenutku, ko se je vodilna ekipa Nova Slovenija po dolgem času znova povezala med seboj. Tisti, ki Bajuka bolje poznajo, pravijo, da bi se ob tem Peterletovem početju zagotovo obračal v grobu.
Lojzeta Peterleta nam včeraj zvečer žal ni uspelo priklicati za komentar. Časnik Finance medtem poroča, da jim je Peterle dejal, da Fokus 2031 ne bo politična stranka, vendar pri tem, tako pišejo novinarji časnika Finance, evropski poslanec "ni bil slišati preveč prepričljiv."
Odvetnik Damjan Mihevc pa nam je danes zjutraj povedal, da "njega tukaj ni zraven in s to skupino nima nič. Že maja letos sem izstopil tudi iz Nove Slovenije in se s politiko ne mislim več ukvarjati," zatrjuje Mihevc.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
lojze peterle Golobičevega Miran Kramberger Janez Drobnič Izidor Rejc jože duhovnik Damjan Mihevc Danilo Marin Oskar Kocjan jože duhovnik marko štrovs Andreja Bajuka

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Lojze Peterle. Nekaj dni po smrti Bajuka že dela novo politično stranko?!