objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Četrtek, 1. september 2011 ob 18:21

Afera Patria. Prijave Draga Kosa je celo tožilstvo vrglo v koš za smeti!
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Pred nekaj dnevi smo objavili skrajno nenavaden zaznamek mariborskega kriminalista Igorja Zimiča, kjer poroča, kako naj bi se nekdanji založnik brezplačnika Slovenski tednik Andrej Lasbaher hvalil prijateljem in znancem, da naj bi mu razvpiti poslovnež Walter Wolf dal dva milijona evrov za izdajanje Slovenskega tednika. Pozneje se je izkazalo, da je bil Zimičev zaznamek, ki ga je sicer že sam definiral kot delno verjetnega, enostavno izmišljotina (glej članek Kako je kriminalist obdelal državljana Lasbaherja).
Podobne zaznamke in kazenske ovadbe je v zadevi Patria in brezplačniki (Slovenski tednik in Ekspres) očitno pisal tudi nekdanji predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos. Tokrat objavljamo kazensko prijavo z dramatičnim naslovom Sum korupcije, davčnih utaj, pranja denarja in povezav financiranja brezplačnikov z nakupom oklepnikov 8x8, ki jo je Drago Kos 8. januarja 2010 poslal vrhovnemu državnemu tožilstvu, policiji, davčni upravi in uradu za preprečevanje pranja denarja (glej faksimile).
Spomnimo, v članku o famoznem zaznamku Igorja Zimiča smo med drugim zapisali, da je bil Kos pred leti, ko je še delal v kriminalistični policiji, nadrejen Zimiču. Zato tudi podobna "retorika in taktika" v spornem zaznamku, ki ga je spisal Zimič, in kazenski prijavi, ki jo je v tej zadevi sestavil Drago Kos.
Poglejmo primer iz kazenske prijave, citiramo:
" ... Podjetje Progresija (bivši izdajatelj Slovenskega tednika; op.p.) naj bi bilo v poslovnih povezavah z Dušanom Strnadom (nekdanjim tajnikom SDS, zdaj županom občine Škofljica; op.p.), ki nastopa kot lastnik več podjetij, med njimi tudi Ustanova vrtnica za pomoč ljudem v stiski s sedežem na Trstenjakovi 8, Ljubljana, in Gregorjev svet dobrote - dobrodelni zavod, Cesta 24 junija št 23, Črnuče, Ljubljana. Po času ustanovitve in uspešnosti poslovanja ter domnevnih političnih povezavah sta zelo podobni podjetjem Progresija in Zame-tek ..."
Keč je v tem, da gre za javno dostopne podatke iz javnih podatkovnih zbirk, pri čemer jih je Drago Kos očitno zavestno po svoje obrnil na glavo, da bi zadeva kobajagi "pila vodo." Ustanova Vrtnica namreč sploh ni podjetje, temveč dobrodelna fundacija, ki nima lastnikov, ampak samo ustanovitelje. Vse to je razvidno na spletu. In eden od številnih ustanoviteljev je tudi Dušan Strnad. Poleg tega, Ustanova vrtnica ni davčni zavezanec, ustanovljena pa je bila že leta 2000, ne pa 2007 (kot v prijavi navaja Drago Kos), kar je mogoče spet zlahka ugotoviti z dvema klikoma na spletni strani fundacije.
Še bolj bizarne so Kosove navedbe okoli Gregorjevega sveta dobrote. Nekdanji tajnik SDS Dušan Strnad z Gregorjevim svetom dobrote namreč nima prav nobene zveze, saj gre za nekega drugega državljana, ki je čisto slučajno prav tako Dušan Strnad. Kar bi bivši kriminalist Drago Kos lahko spet zelo enostavno preveril po telefonu ali na spletu. Če bi to seveda le hotel, predvsem pa je bila to njegova službena dolžnost.
Toda po vsem sodeč je šlo za spletko Draga Kosa. Po ocenah naših virov se je Kos vsega tega zelo dobro zavedal, preden je kazensko prijavo z "dramatičnimi" obtožbami lansiral prej navedenim državnim organom. Absurdne zadeve naj bi napisal zato, da bi jih slovenski preiskovalci preko posebne tripartitne komisije dostavili avstrijskim in finskih preiskovalcem zloglasne zadeve Patria, le-ti pa bi jih, glede na dejstvo, da gre za uradno prijavo komisije za preprečevanje korupcije, logično razumeli kot golo dejstvo.
Faksimile kazenske prijave Draga Kosa si lahko preberete v galeriji slik. Zavarovali smo le nekaj podatkov, ki jih varuje zakon o varovanju osebnih podatkov.
Objavljamo tudi del zapisnika zaslišanja Draga Kosa na Finskem, 10. januarja 2008, kjer je tedanji predsednik komisije za preprečevanje korupcije Fincem prodajal informacije v slogu vira tabloidnih medijev.
Citiramo, glej faksimile v galeriji slik: "... Izgleda, da ta odločitev ni bila sprejeta znotraj ministrstva za obrambo ... Imamo nepreverjene informacije, da je gospod Zagožen (tedanji predsednik uprave HSE; op.p.) prišel do ministra za obrambo in mu naročil, da mora posel dobiti Rotis ... Po drugih informacijah pa je predsednik vlade (Janez Janša; op.p.) odločil, da posla ne sme dobiti Sistemska tehnika, temveč drugo podjetje. In vse, kar se je potem dogajalo na ministrstvu za obrambo, je bilo uresničevanje te odločitve ..."
Za konec povejmo, da se navedbe iz priložene kazenske prijave Draga Kosa niso znašle v nobenem dokumentu slovenskega tožilstva v zadevi Patria in jih je kot netočne očitno zavrgla že policijska preiskava.
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Igorja Zimiča Andrej Lasbaher Walter Wolf Drago Kos Dušanom Strnadom Dušan Strnad Zagožen Janez Janša (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Afera Patria. Prijave Draga Kosa je celo tožilstvo vrglo v koš za smeti!