objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 29. avgust 2011 ob 18:12

Dokumenti afere Patria. Kako je kriminalist obdelal državljana Lasbaherja
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Afera Patria prinaša vedno bolj zanimivo dokumentacijo. Tokrat objavljamo "delno zanesljivi" uradni zaznamek mariborskega višjega kriminalističnega inšpektorja Igorja Zimiča, ki obravnava Andreja Lasbaherja, nekdanjega odgovornega urednika brezplačnika Slovenski tednik ter bivšega šefa predvolilnega štaba kandidata za župana Maribora Gregorja Pivca (glej faksimile). Lasbaher je bil sicer tudi direktor in lastnik zasebnega podjetja Progresija in vodja mariborske izdaje brezplačnika Žurnal.
Pravniki, ki smo jim pričujoči uradni zaznamek pokazali, brez izjeme pravijo, da gre za nenavadno kriminalistično obdelavo nekega državljana, za skoraj tipični izdelek tako imenovane "politične" policije. Ko Zimič navaja, kaj naj bi slišal od znancev in prijateljev Andreja Lasbaherja (da naj bi od razvpitega poslovneža Walterja Wolfa dobil dva milijona evrov?!), kriminalist ob tem ne zapiše niti enega imena ali priimka teh famoznih znancev in prijateljev. Še več, uradni zaznamek je nastal septembra 2008, od takrat so v zadevi Patria minila že tri leta obsežnih preiskav policije, tožilstva in davčnih organov, Lasbaherja je zasliševala posebna parlamentarna preiskovalna komisija pod vodstvom poslanke Socialnih demokratov Melite Župevc, objavljene so bile tudi obtožnice, sodni spisi in tožilske dokumentacije iz Slovenije in Avstrije; toda zanimivo, znotraj množice teh postopkov nihče ni zaslišal nobenih znancev in prijateljev Mariborčana Andreja Lasbaherja, ki bi preiskovalcem povedali, kje in kdaj naj bi se Lasbaher hvalil, kako je od Walterja Wolfa dobil dva milijona evrov.
Vse torej kaže, da so navedbe v uradnem zaznamku kriminalista Igorja Zimiča o znancih, prijateljih in milijonskih nakazilih Lasbaherju čisto navadna izmišljotina.
Mimogrede, čas nastanka spornega zaznamka sega točno v obdobje predvolilne kampanje pred parlamentarnimi volitvami leta 2008, nastal je deset dni po objavi razvpitega dokumentarca Resnica o Patrii na finski televiziji YLE.
Zapišimo še, da je bil mariborski kriminalist Igor Zimič januarja 2005 javno pohvaljen, ker je pomagal pri reševanju neke ženske iz Drave. Tri leta pozneje pa je Zimič spisal ta čudni zaznamek.
Igor Zimič sicer sodi v generacijo kriminalistov, ki jih je vodil Drago Kos, ko je bil še namestnik direktorja kriminalistične policije. Neposredna zveza med Zimičem in Kosom naj bi bil Ivan Novak, bivši vodja oddelka za boj proti korupciji v upravi kriminalistične policije na generalni policijski upravi. Ivan Novak je menda tudi Kosov dober prijatelj, medtem ko Zimič po navedbah naših virov trenutno kriminalistično "obdeluje" mariborskega župana Franca Kanglerja.
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Igorja Zimiča Andreja Lasbaherja Gregorja Pivca Walterja Wolfa Melite Župevc Drago Kos Ivan Novak Franca Kanglerja (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Dokumenti afere Patria. Kako je kriminalist obdelal državljana Lasbaherja