objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 29. avgust 2011 ob 07:25

Pahorjeva lista. Orešič gospodarski minister, zakaj bi takoj tvegali afero?
Energetski lobi. Nekateri poslanci Socialnih demokratov proti kandidatu LDS za novega ministra za gospodarstvo
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Prejšnji petek je nov predsednik nadzornega sveta Nove kreditne banke Maribor postal Dušan Jovanovič, docent za gospodarsko pravo na mariborski poslovno-ekonomski fakulteti, kar smo na našem portalu napovedali že nekaj dni prej, po informacijah, ki smo jih dobili iz agencije za upravljanje kapitalskih naložb države (AUKN). Manj sreče pa utegne imeti Mariborčan Tomaž Orešič, direktor družbe EFT za zahodno in srednjo Evropo, ki ga LDS predlaga predsedniku vlade Borutu Pahorju za novega ministra za gospodarstvo.
Premier Pahor je za, Orešič je že na njegovi listi, toda proti bodočemu ministru Orešiču, ki je na lanskih lokalnih volitvah kandidiral za župana Maribora in sodi v ožji krog odstopljene ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS Katarine Kresal (vodstvo liberalnih demokratov računa, da bi s postavitvijo Orešiča za gospodarskega ministra lahko pridobilo nekaj več mariborskih volivcev), se je postavil del poslancev Socialnih demokratov, predvsem tako imenovani energetski lobi SD. Tomaž Orešič naj bi bil nesprejemljiv, ker je energetski lobist, v prihodnjih mesecih pa bo treba odločati o milijardni investiciji TEŠ6, pripombe padajo na zadnji posel državnega Elesa z Orešičevo družbo EFT (gre za londonsko firmo, katere lastnik je srbski energetski magnat Vuk Hamović), kjer naj bi šlo za vezano trgovino in provizije, ki naj bi se stekale tudi v stranko Zares; no, tako vsaj pripovedujejo nekateri poslanci SD. Resni greh Tomaža Orešiča pa naj bi bil "tajkunski prevzem" ljubljanske družbe Etra 33, ki naj bi se ga lotil skupaj s poslovnima prijateljema Alanom Percem (bivšim direktorjem mariborske plinarne, zdaj predsednikom uprave Energetike Maribor) in javnosti manj znanim poslovnežem Borisom Pipanom.
Kandidatke in kandidati za preostala štiri prosta ministrska mesta so Branko Janc (nekdanji poslanec LDS), ki naj bi postal minister za notranje zadeve, Jožef Školč (LDS), ki naj bi postal minister za kulturo, Tamara Lah Turnšek (SD), ki naj bi postala ministrica za visoko šolstvo, in Ksenija Globokar (šefinja vladne pravne službe), ki naj bi postala ministrica za javno upravo. Posamezni poslanci SD se zato sprašujejo, ali je smiselno, da bi Tomaža Orešiča imenovali za gospodarskega ministra in takoj dobili novo afero.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Dušan Jovanović Tomaž Orešič Borutu Pahorju Katarine Kresal Vuk Hamović Alanom Percem Borisom Pipanom Branko Janc Jožef Školč Tamara Lah Turnšek Ksenija Globokar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pahorjeva lista. Orešič gospodarski minister, zakaj bi takoj tvegali afero?