objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 27. avgust 2011 ob 07:59

Liberalni demokrati tik pred razkolom?! Miro Cerar ml. ne bo vodil nove LDS
Hudo, kam je padla liberalna demokracija. Na zaprti seji sveta LDS so za Katarino Kresal morali glasovati javno, z dvigom rok. Če bi nekdo predlagal tajno glasovanje, bi ga živega raztrgali
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Čeprav je odstopljena ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal (mimogrede, na Facebooku in Twitterju se Kresalova še vedno predstavlja kot ministrica, glej galerijo slik) na seji sveta LDS dobila absolutno podporo, prihajajo informacije, da so liberalni demokrati celo tik pred razkolom. Širijo se namreč govorice, da del LDS, ki je na kongresu volil Blaža Kavčiča, poraženega predsedniškega protikandidata Kresalove, ustanavlja "novo" LDS. Pogovori o novi stranki levice so se znotraj liberalne demokracije intenzivirali v zadnjih treh dneh, po seji sveta LDS v sredo zvečer. Na "terenu" se dogaja, delata predvsem Kavčič in nekdanji generalni sekretar LDS Peter Jamnikar, zdaj svetovalec v kabinetu ministra za razvoj in evropske zadeve Mitje Gasparija. Za predsednika nove stranke, delovno imenovane nove LDS, pa nagovarjajo medijsko znanega pravnika Mira Cerarja mlajšega, ki trenutno opravlja tudi funkcijo predsednika sodnega sveta.
Miro Cerar nam je pogovore potrdil, vendar samo z Jamnikarjem, ker se poznata že dlje časa, ne pa tudi s Kavčičem. Cerar mlajši pravi, da sta se s Petrom Jamnikarjem dobila pred nekaj dnevi, ko mu je Jamnikar predstavil projekt nastajajoče nove stranke na levici in mu ponudil mesto predsednika. Mira Cerarja naj bi stvar sicer zanimala, vendar se za vstop v aktivno politiko ni odločil. Svojo odločitev, kot pravi, je čez nekaj dni po telefonu korektno sporočil Jamnikarju in zanj je zgodba končana.
Po naših zanesljivih informacijah ena od znanih agencij za analizo javnega mnenja že "meri" Cerarja tudi kot možnega kandidata za predsednika republike, čeprav nam je Cerar včeraj dejal, da za to prvič sliši. No, Miro Cerar mlajši "priznava", da so ga v zadnjih mesecih snubili številni predstavniki različnih gibanj in strank, vendar noče povedati, za koga gre.
Pri tem je zanimivo, da je nekdanja ministrica za pravosodje in bivša generalna državna tožilka Zdenka Cerar, mama Mira Cerarja mlajšega, manjkala na sredini seji sveta LDS, čeprav je podpredsednica stranke. Manjkala je kljub temu, da je bila v Ljubljani, saj so naslednji dan, v četrtek, praznovali rojstni dan Mira Cerarja mlajšega. V družinskem krogu, vendar se "o politiki in seji sveta LDS se nismo nič pogovarjali," nam je zagotovil Miro Cerar.
Kljub temu, da je Katarina Kresal na svetu dobila fanatično glasovalno podporo (54 proti 0, čeprav je manjkalo kar nekaj članov sveta), ki za moderno in demokratično politično stranko zveni celo kot sramota ter dokazuje govorice, da je LDS dejansko stranka v zasebni lasti, iz liberalne demokracije prihajajo tudi drugačne ocene. Po koncu seje sveta naj bi bilo nekaterim članom sveta celo nerodno, saj jih je vodilna elita stranke prisilila, da so za zaupnico Kresalovi glasovali javno, z dvigom rok. "Vzdušje je bilo takšno, da če bi nekdo šel gor in predlagal tajno glasovanje, bi ga ostali živega raztrgali," nam je resignirano pripovedoval eden izmed članov sveta. Po uvodnem nastopu Kresalove je prvi govoril minister za pravosodje Aleš Zalar (za nekaj časa prevzema tudi vodenje ministrstva za notranje zadeve), on in Aleš Gulič Leko, direktor vladnega urada za verske skupnosti, naj bi tudi pela največje slavospeve Kresalove. Isti vir za ministra Zalarja pravi, da Zalar enostavni nima (več) svojega mnenja, ampak samo ponavlja za Kresalovo. Evropski poslanec Jelko Kacin pa je pred člani sveta znova "raztrgal" Blaža Kavčiča, ko je Kavčičevo kritiko Kresalove natančno primerjal z napadi nekdanjega slovenskega partijskega šefa Franceta Popita na nekdanjega predsednika izvršnega sveta Staneta Kavčiča, ki je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja padel v obračunu zveze komunistov z liberalizmom.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarina Kresal Blaža Kavčiča Peter Jamnikar Mitje Gasparija Mira Cerarja Zdenka Cerar Aleš Zalar Aleš Gulič Leko Jelko Kacin Blaža Kavčiča Franceta Popita Staneta Kavčiča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Liberalni demokrati tik pred razkolom?! Miro Cerar ml. ne bo vodil nove LDS