objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Četrtek, 25. avgust 2011 ob 07:23

Kockanje. Blokiran šef Koloseja z bizarnimi lobisti gradi zabavišče Vrtojba
Ljubljanski multikino Kolosej je resda zanemarjen, stoli imajo celo luknje, toda Sergej Racman ima denar skrit v davčnih oazah, ki bo prišel nazaj v Slovenijo, trdijo naši viri
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Danes bodo svetniki občine Šempeter-Vrtojba razpravljali o podelitvi soglasja megalomanskemu projektu znanega ljubljanskega poslovneža Sergeja Racmana, ki namerava na Vrtojbi zgraditi zabavišče in igralni salon z multikinom, vse skupaj pa naj bi stalo 70 milijonov evrov. Racman, znan kot član vodstva KD Group, nekdanji kandidat za generalnega sekretarja Slovenske ljudske stranke in lastnik ljubljansko-ciprske družbe Kolosej kinematografi, projekt Vrtojba dela prek podjetja Alea Iacta d.o.o., ki ga vodi direktorica Urša Zupan, tudi sicer direktorica še nekaterih Racmanovih podjetij.
Soglasje občinskih svetnikov naj bi bilo odločilno, saj vlada oziroma ministrstvo za finance praviloma dodeli koncesijo za igre na srečo, če lokalna skupnost izda pozitivno soglasje. Tega se zaveda tudi Racman, ki se je sedmega julija pripeljal v Šempeter in občinskim svetnikom osebno predstavil projekt zabaviščnega centra. Nato pa so se začele neverjetne bizarnosti.
Urad za igre na srečo je 20. julija na občino Šempeter-Vrtojba naslovil dopis, v katerem je prosil, naj občina izda (ali ne izda) soglasje, ki je za urad obvezujoče. Dopis naj bi v Šempeter prišel dan pozneje, 21. julija, ampak ta dopis naj bi do 9. avgusta na občini kobajagi založili (glej faksimile v galeriji slik). Tako so zamudili 15-dnevni rok, po zakonu o upravnem postopku pa velja, da se šteje, če državni ali upravni organ drugemu organu ne odgovori, da je soglasje dano. Naši viri trdijo, da naj bi župan Milan Turk želel na tak način doseči, da bi občina dala pozitivno soglasje.
Po Racmanovem prihodu v Šempeter so se po Novi Gorici razširile govorice, da naj bi bilo pripravljenih 500 tisoč evrov za ministra za finance Francija Križaniča, če bo vlada Racmanu izdala igralniško koncesijo za Vrtojbo. Prepričevanje občinskih svetnikov pa je prevzel glavni Racmanov lokalni "lobist" Davorin Vidmar. Slednji je direktor družbe Sip nepremičnine d.o.o., ki je v lasti njegovega sina Vasje Vidmarja, podjetje pa ima že več kot leto dni vse račune blokirane. Vidmar starejši naj bi z lobiranjem za Racmana reševal firmo svojega sina, občinske svetnike pa je prejšnji petek gostil na večerji v gostilni Pikol pri Novi Gorici in jih prepričeval, naj izdajo soglasje za igralnico Racmanovemu podjetju Alea Iacta. Enega od dopisov, ki jih pošilja Davorin Vidmar, objavljamo v galeriji slik (glej faksimile).
Po naših informacijah naj bi zaradi neregistriranega lobiranja Davorina Vidmarja ovadili komisiji za preprečevanje korupcije.
Največja uganka pa je odgovor na vprašanje, od kod Sergeju Racmanu 70 milijonov evrov, ki naj bi jih investiral v projekt Vrtojba. Glavni investitor, podjetje Alea Iacta, je lani imelo 32 tisoč evrov prihodkov, samo 4 tisoč evrov dobička, že zdaj pa ima 9,5 milijona evrov dolgov. Podjetje tudi nima nič zaposlenih. Lastnik Alee Iacte je podjetje Priori d.o.o., ki prav tako nima nič zaposlenih, lani je zabeležilo 81 tisoč evrov prihodkov in 5 tisoč evrov izgube. Najbolj znana Racmanova družba, Kolosej kinematografi, je imela junija letos blokirane vse transakcijske račune, trenutno pa ima račun blokiran pri Deželni banki Slovenije (glej shemo Racmanovih družb).
Tudi sicer je v ljubljanskem multikinu Kolosej opaziti, da je izjemno slabo vzdrževan, že skoraj zanemarjen. Stoli v zadnjih vrstah dvoran imajo luknje, v toaletnih prostorih ni ali primanjkuje papirja, ena in ista študentka streže pijačo in trga liste obiskovalcem kinodvoran ...
Po drugi strani je slišati, da ima Sergej Racman denar v tujini, ki ga želi, skupaj z drugimi investitorji, v ugodnem trenutku pripeljati iz davčnih oaz in "spremeniti v zidove objektov," kot pravijo naši viri. Dokaz temu naj bi bila tudi nedavna "nenadna" dokapitalizacija podjetja Alea Iacta s petimi milijoni evrov. In to naj bi Racman 7. julija namignil tudi občinskim svetnikom, ko so mu nekateri očitali, da so njegova podjetja finančno šibka ter nelikvidna z blokiranimi računi. Racman naj bi takrat dal vedeti, da ima dovolj denarja v davčnih oazah, in ko bo potrebno, naj bi ta denar tudi prišel nazaj v Slovenijo.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Sergeja Racmana Urša Zupan Milan Turk Francija Križaniča Davorin Vidmar Vasje Vidmarja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kockanje. Blokiran šef Koloseja z bizarnimi lobisti gradi zabavišče Vrtojba