objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 21. avgust 2011 ob 08:00

Germič naj bi šel skozi, namesto Kresalove pa menda Darja Lavtižar Bebler?!
Tisti, ki bo glasoval drugače, bo moral zapustiti DeSUS, odločno grozi Karl Erjavec, toda za glasove znotraj poslanske skupine Erjavčeve stranke naj bi poskrbel Janez Zemljarič
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Dolgoletni poslanec LDS Ljubo Germič je prvi favorit za novega predsednika državnega zbora, potem ko so odpadli Miran Potrč, Darja Lavtižar Bebler, Melita Župevc in Anton Anderlič, čeprav slednji menda nikoli ni bil resno v igri. Sedanji podpredsednik državnega zbora Potrč se je kandidaturi odpovedal, Župevčeva ne bi dobila podpore niti znotraj poslanske skupine Socialnih demokratov (slišati je tudi, da na prihodnjih volitvah sploh bo več kandidirala za poslanko, ker je v "domačih" Trbovljah zanesljivo ne bi več izvolili), kar zadeva Darjo Lavtižar Bebler, pa so poslanski stranki Zares dali vedeti, da je pri glasovanju ne bi podprli. Po navedbah različnih virov iz strank parlamentarne levice naj bi imel Germič največ možnosti predvsem zato, ker velja za "nekonfliktnega" in se doslej še nikomur "ni posebej zameril."
Darja Lavtižar Bebler pa hkrati postaja kandidatka za novo ministrico za notranje zadeve, kar nam je potrdilo več poslancev in članov ožjega vodstva Socialnih demokratov. Ona in poslanec Janko Veber sta namreč tista dva ministrska kandidata, ki prihajata iz poslanske skupine SD. Za Vebra, nekdanjega župana Kočevja, ministrstvo, kot je slišati, sicer še iščejo. Če bo Lavtižar Beblerjeva postala kandidatka za notranjo ministrico, bi LDS dala kandidata za novega ministra za gospodarstvo, pravijo naši viri blizu predsednika vlade Boruta Pahorja. Premier naj bi imel namreč težave prav pri izbiri novega notranjega ministra (ali ministrice), ker je očitno cel krog okoli odstopljene ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS Katarine Kresal, ki držijo ključne funkcije na ministrstvu za notranje zadeve, preveč kontaminiran z afero razvpitega najema Pogačarjeve stavbe, kjer domuje Nacionalni preiskovalni urad. Kar zadeva LDS, njihov kandidat za novega ministra za kulturo je Jožef Školč, ki uživa tudi podporo Socialnih demokratov, ker je v odločilnih trenutkih, ko je del liberalnih demokratov zahteval odhod LDS iz vladne koalicije, Školč vneto zagovarjal obstanek v Pahorjevi vladi.
Medtem pa predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec že grozi, da bodo poslanci njegove stranke glasovali proti Germiču, ker najstarejši podpredsednik državnega zbora in član stranke DeSUS Vasja Klavora "čisto dovolj dobro vodi državni zbor," kot pravi Erjavec. "Naši poslanci bodo glasovali tudi proti vsem predlaganim ministrom in ministricam, treba je iti na predčasne volitve. Tisti, ki bo glasoval drugače, bo moral zapustiti DeSUS," je odločen Erjavec.
"Če bo tudi Golobičev Zares glasoval proti, potem Pahor brez Desusa ne bo dobil zaupnice," še prognozira Karl Erjavec.
Pri tem je zanimivo, da so nekateri Socialni demokrati prepričani obratno, češ, poslanci stranke DeSUS bodo glasovali za Germiča in Pahorjevo listo novih ministrov, pa naj Erjavec govori, kar hoče. Za to naj bi "poskrbel" Janez Zemljarič, prek svojih navez znotraj Erjavčeve stranke. 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Ljubo Germič Miran Potrč Darja Lavtižar Bebler Melita Župevc Anton Anderlič janko veber Boruta Pahorja Katarine Kresal Pogačarjeve Jožef Školč karl erjavec Vasja Klavora Golobičev janez zemljarič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Germič naj bi šel skozi, namesto Kresalove pa menda Darja Lavtižar Bebler?!