objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 15. avgust 2011 ob 06:48

Koprčani. Parcela Jelinčiču, ker je pomagal preprečiti odcepitev Ankarana
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Minuli četrtek sta na dražbi zemljišč koprske občine zakonca Monika in Zmago Jelinčič Plemeniti presenetljivo kupila zazidljivo parcelo tik ob hotelu Žusterna in zanjo odštela zavidljivih 576 tisoč evrov (glej članek Monika kupila parcelo). Če ne bi bilo odstopa ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, bi to bila prva medijska tema prejšnjega tedna.
Danes pa objavljamo pismo anonimnega Koprčana (spletni naslov je znan uredništvu), ki med drugim trdi, da je bilo vse zmenjeno. Jelinčič naj bi do parcele prišel zato, ker naj bi županu Borisu Popoviču pomagal preprečiti odcepitev Ankarana.
Pismo objavljamo v celoti in nelektorirano.
"Dve parceli, ki so bile prodane družini Jelinčič so bile dolgo časa hranjene za zveste sodelavce koprskega župana. Ti so se tudi pripravljali za nakup, vendar jim je tik pred zdajci župan prepovedal pristop na dražbo, ker so po njegovih besedah bile le-te rezervirane za prijatleji iz Ljubljane, ki so pomagali preprečiti odcepitev Ankarana.
Do sem je tudi vam verjetno vse jasno, nekateri govorijo, drugi pa sumijo.
Drugo vprašanje je pa, kako na tej parceli zgraditi hišo, saj je takšna, kot je sedaj, to zelo zapleteno. Odmik od obale oziroma morja mora biti najmanj 25 metrov, od ceste in sosedov pa 3 do 5 metrov. V tem primeru od zgoraj ležeče ceste 5 metrov. To praktično pomeni zelo ozko in dolgo hišo, ki je povsem neuporabna. Verjetno se zaradi teh dejstev nihče ni prijavil na dražbo.
Plan, ki se bo zgodil, je pa sledeč. Odmik od moraj bodo spoštovali, vendar bodo poskusili to črto čim bolj poriniti v morje, da pridobijo meter ali dva. Zgornjo cesto bodo prekategorizirali tako, da bo možen odmik le 1 meter od nje. Če bi to parcelo kupil kdo drug (sovražnik), do teh pogojev ne bi prišel. Tako bo Jelinčič kraljeval nad zelo lepim kosom obale.
Konec koncev je treba reči, da si je to zaslužil. Pošteno ali nepošteno, je pa stvar, na katerem bregu stojiš.
Zagovorniki bodo rekli, da je bila dražba povsem legalna, saj sta bila dva dražitelja. Res je. Realno je pa bila to samo farsa, saj vemo da je Grafist zgolj podaljšana roka Borisa Popoviča v gradbenem lobiju. Naloga Grafista je bila prav ta, zagotovit legitimnost te prodaje.
Grafist ima svoja zemljišča že obljubljena v Semedeli nad tunelom, ki ne bodo šla na dražbo, ampak bodo prešla v last z menjalnim razmerjem med Mestno občino Koper in Grafistom. Zamenjali bodo neka zemljišča, ki imajo sicer nominalno enako vrednost, so pa povsem neuporabna, ali pa zemljišča, ki so jih kupili v Ankaranu. Po mojih informacijah so to zemljišča 352/16, 352/17, 352/18 vse KO Semedela.
Grafist je tudi lastnik novo nastajajočega hotela v bazenskem kompleksu, kjer bo tudi javna uprava. Primarno je bil hotel namenjen športnikom in razvoju turizma. Sedaj so v njem sobe, ki imajo približno 70 kvadratnih metrov z možnostjo povezave več "sob" (140m2, 210m2). Se vam zdi to racionalno? Prej bi rekel, da je to morda apartment hotel, oziroma, da bodo to v nadaljevanju stanovanja za dolgoročni najem s pogledom na morje v centru mesta. Ali bo tudi za te stvari kakšen politk ali bankir dobil parcelo?
Cel kompleks mislijo dokončati tudi z državnim denarjem. Stroške opreme hotela bodo pokrili skozi ceno opreme občinske uprave, ki se bo prav tako preselila v ta kompleks. Tako bo Popovič posredno prišel do premoženja bez vlaganja lastnih sredstev. To je njihov plan, seveda pa niso predvideli recesije. Lomi se in to zelo glasno zaradi gradbene firme Primorje. Hypo banka je že nakazala prvo rato v vrednosti cca. 5 milijonov evrov, vendar je Primorje to porabilo za lastne potrebe poslovanja, za poravnavo dolgov, da ne pride do blokade vseh računov, ne pa za objekt. Kot sami lahko vidite, gradbišče še vedno sameva, v časopisih pa je že pisalo, kako dobro se je država pogodila s Hypo banko, in ta je že sprovedla plačilo? Čudno da se o tem nič ne piše.
"

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
monika Zmago Jelinčič Plemeniti Katarine Kresal Borisu Popoviču

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Koprčani. Parcela Jelinčiču, ker je pomagal preprečiti odcepitev Ankarana