objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 12. avgust 2011 ob 07:05

Vodilna garnitura LDS podpira Kresalovo. Anderlič še ne bo šef stranke
Po sestanku z Borutom Pahorjem se je odstopljena ministrica vrnila na dopust v počitniško hišico odvetnika Mira Senice blizu Umaga
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Tisti naši sogovorniki iz vrst LDS, ki so po nepreklicnem odstopu Katarine Kresal z mesta ministrice za notranje zadeve napovedovali, da bo vodilna garnitura LDS strnila vrste in do zadnjega branila "lik in delo" predsednice stranke, so imeli še kako prav. Kresalovo so javno tako nemudoma podprli Aleš Zalar, Jelko Kacin, Aleš Gulič in Anton Anderlič, zaenkrat "modro" molči še Jožef Školč, novopečeni državni sekretar na ministrstvu za kulturo.
Mimogrede, Školč močno računa, da ga bo premier Borut Pahor jeseni v državnem predlagal za ministra za kulturo.
Morebitni znotrajstrankarski spopad med Kresalovo in predsednikom sveta Anderličem (ki bi Antona Anderliča morda lahko končno enkrat le pripeljal na čelo LDS) se je končal, še preden se je sploh lahko začel. Kresalova, ki bi se po odstopu z ministrske funkcije lahko preselila v poslanske klopi in od tam "spodila" nadomestnega poslanca Anderliča (to, kar je Gregor Golobič storil z nadomestno poslanko Cveto Zalokar Oražem), tega ne bo storila, ampak se bo septembra, ko se vrne z dopusta, zaposlila na sedežu stranke, kot prva poklicna predsednica LDS v zgodovine te stranke. Tako je Anderliču "milostno" prepustila poslansko funkcijo; in Anderlič jo je zdaj seveda dolžan podpreti. Celo pisno. Svet stranke, na katerem naj bi Kresalova dobila zaupnico, bo Anderlič predvidoma sklical konec tega ali v začetku prihodnjega meseca, čeprav Blaž Kavčič sklic sveta LDS zahteva v roku enega tedna.
Vnaprejšnja odločitev Katarine Kresal, da se zaposli kot poklicna predsednica stranke, nesporno dokazuje, kako ožji krog Kresalove sploh ne dvomi, da zaupnice ne bo dobila in da Kresalova ostaja v politiki. Zato bo tudi zavrnila prejemanje nadomestila za ministrsko plačo, kar bi sicer lahko dobivala še leto dni po preteku funkcije. Kresalova si očitno ne želi tovrstnih očitkov, kar spet pomeni, da resno računa na nadaljevanje politične kariere.
Te stvari znotraj stranke so torej začasno urejene. Vodilna garnitura LDS tudi ostaja članica Pahorjeve vlade, kar naj bi Katarina Kresal včeraj na štiri oči zagotovila še Pahorju. Potem se je Kresalova vrnila na dopust blizu Umaga, kjer ima odvetnik Miro Senica počitniško hišo.
Predsednik republike Danilo Türk je sredin odstop Katarine Kresal označil za "logičnega", tiho pa sta še velika dva dizajnerja levice, nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki je Kresalovo pred časom, spomnimo, označil za "političarko novega kova," in predsednik stranke Zares Gregor Golobič. V stranki Zares se sicer hvalijo, da je bila Kresalova prisiljena odstopiti šele potem, ko so oni dali vedeti, da ob morebitni interpelaciji, ki bi jo vložila opozicijska SDS, poslanci stranke Zares ministrice Kresalove ne bi podprli, zato Katarina Kresal ne bi imela nobene možnosti preživetja interpelacije. Iz stranke Zares je tudi slišati, da ne bodo glasovali za morebitno kandidaturo Antona Anderliča za predsednika državnega zbora, podprli pa naj bi vsakega kandidata, ki bi ga iz poslanske skupine Socialnih demokratov predlagala SD. Tako vsaj pripovedujejo nekateri poslanci SD. In zaenkrat vse kaže, ta bo ta kandidat sedanji podpredsednik državnega zbora Miran Potrč, čeprav Potrč to zanika.
No, tisti, ko Potrča bolje poznajo, pa se muzajo, češ, tudi Miran Potrč se včasih zelo rad pusti dolgo prositi ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Aleš Zalar Jelko Kacin Aleš Gulič Anton Anderlič Jožef Školč Borut Pahor Gregor Golobič Cveto Zalokar Oražem Blaž Kavčič miro senica Danilo Türk Milan Kučan miran potrč

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vodilna garnitura LDS podpira Kresalovo. Anderlič še ne bo šef stranke