objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 11. avgust 2011 ob 07:28

Polom mandžurijske kandidatke Katarine Kresal. Senica zdaj navaden odvetnik
Res smešno. Na spletni strani LDS včeraj zvečer nepreklicni odstop predsednice stranke Katarine Kresal z mesta ministrice za notranje zadeve ni bila prva novica.
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Odstop Katarine Kresal z mesta ministrice za notranje zadeve pomeni njeno nepreklicno politično smrt. Še pred dvema dnevoma, ko je poročilo o spornem najemu stavbe na Dimičevi obelodanilo računsko sodišče, je odstop samo ponudila, češ, če bi nepreklicno odstopila, bi to pomenilo, da sem kriva. Tako je Kresalova pojasnjevala sama. Ko je včeraj dopoldne poročilo v isti zadevi razkrila še Komisija za preprečevanje korupcije in ministrico razglasila za koruptivno, Kresalova ni zmogla več. Postala je prvi politik oziroma političarka, ki je v zgodovini samostojne Slovenije odstopila zaradi korupcije.
V petih letih svoje politične kariere se je prelevila od "nedolžne, lepe in pametne" do "afere na dveh nogah" ter enega od najbolj razvpitih simbolov korupcije in klientelizma Pahorjeve vlade ter tako imenovanega levega trojčka. Vse te njene zloglasne afere (bulmastifi, mama Friderika in stric Rajko Rotner, sum utaje davkov pri uvozu luksuznih avtomobilov, prijateljski najem Pogačarjeve stavbe za Nacionalni preiskovalni urad, zloraba osebnega varovanja in tako naprej ...) niso bile samo del politično-medijske scene, ampak sive cone onkraj zakona. Publicist Boštjan Turk ima zato zelo verjetno prav, ko trdi, da bi Kresalova v pogojih "zrele demokracije" pristala v zaporu.
Mimogrede, nekdanji mariborski poslanec LDS Rudi Moge, ki je za Kresalovo izumil termin NLP, je stranko LDS pozneje zapustil tudi zaradi Katarine Kresal.
Pravnica Kresalova po duši in načinu dela nikoli bi bila čistokrvni politik. Daleč od tega. Bila je načrtovani produkt velikih ambicij njenega partnerja Mira Senice in eksistenčne nuje politično obubožanega nekdanjega predsednika LDS Jožefa Školča, postala je "mandžurijska kandidatka" nekega lobija ali omrežja, s prepoznavnimi ošabnimi simboli (vilami na slovenski obali, dragimi večerjami v Asu ali Maximu, prestižnimi avtomobili in poleti z najetimi letali na gledališke predstave Tomaža Pandurja), ki nam je pozneje, kot ugotavlja predsednik komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič, ugrabilo državo.
No, tukaj je tudi kanček ironije. Ključni "rabelj" Kresalove, namreč Goran Klemenčič, je bil njen državni sekretar, toda njeno ministrstvo za notranje zadeve je zapustil v pravem trenutku. Zakaj, ni nikoli izdal, smo pa nekateri dovolj natančno poznali, kaj se je (med njima) zgodilo. Kresalova zdaj trdi, da je Klemenčič o spornem najemu Pogačajeve stavbe stavbe vedel toliko kot ona. Mogoče ima prav, mi pa upajmo, da gre tokrat za Klemenčičevo dokončno samoočiščenje z relevantnimi posledicami za funkcioniranje države.
Pet ali šest let nazaj Katarina Kresal na zasebnih večerjah v ožjih družbah ni črhnila niti besedice. Vedno je bila mučno tiho, nikoli ni artikulirala nobenega stališča. Tudi v politiki se ni izkazala za posebej brihtno, kaj šele lucidno. Na televiziji je "trokirala", takoj ko je morala povedati besedico ali dve več, kot so jo uro prej natrenirali svetovalci in piarovci. Njeni intervjuji so polni flanc, brezveznega blebetanja in protislovij. Celo v zadnjem intervjuju na predvečer odstopa, v osrednjem Dnevniku na TV Slovenija, je spet prodajala neumnosti. Ko je novinarjem sporočila, da odstopa, je pobegnila s tiskovne konference, ne da bi korektno odgovarjala na vprašanja. To ni bilo prvič. Po izbruhu afere Baričevič se je preventivno umaknila celo na smučanje v Švico.
Da je v prvih vrstah politike lahko ostala tako dolgo, vsem aferam navkljub, se lahko zahvali predvsem skoraj samomorilskemu in skrajno malomarnemu odnosu Slovencev do lastne države, bizarni popustljivosti predsednika vlade Boruta Pahorja in ritolizniškemu sloju slovenskega novinarstva. Ni naključje, da z odhodom Katarine Kresal sovpada tudi bankrot Dela Revij, kjer so Kresalovo pred dvema letoma razglasili za Slovenko in politični obraz leta, Bernarda Jeklin pa še za "kraljično" povrhu.
S padcem Katarine Kresal omrežje Mira Senice izgublja svojo politično moč in politične vzvode (ministrstvo za notranje zadeve in pravosodje), s pomočjo katerih je vzdrževalo famozno ekonomijo odvetnika Senice in njegove okolice. Miro Senica zdaj postaja "navaden" odvetnik. Da Kresalova že nekaj časa pospešeno izgublja svoj vpliv, je nazadnje dokazal mlad ljubljanski policist, ki je pred dvema tednoma sredi Ljubljane zaplenil bel mercedes Damijana Jankovića. To se še pred pol leta ni smelo ali moglo zgoditi.
Z nepreklicnim odstopom Katarine Kresal pa se začenja bolj za politično preživetje njene stranke LDS. Vodilna struktura stranke (Zalar, Anderlič, Gulič, Školč) bo očitno vztrajala v Pahorjevi koaliciji, še zdaleč pa ni rečeno, da bo Kresalova na svetu LDS dobila zaupnico in ostala predsednica. Aleš Gulič sicer trdi, da bo Kresalova še dolgo časa predsednica LDS, saj naj bi "prilepljena afera NPU" le še zviševala rejting stranke in njene predsednice. No, cela vrsta vidnih članov LDS, ne samo Blaž Kavčič, menijo drugače. Po naših informacijah nekateri delegati zadnjega kongresa LDS že zbirajo podpise za odstrel Kresalove.
Je pa rahlo tragikomično, da med padcem Kresalove in pričakovanem sesutju LDS novo možnost za obstanek v politiki vidijo v "najbolj pošteni stranki" vseh časov, Golobičevi skupini Zares. Nekateri v LDS sploh ne dvomijo, da so jim poročilo računskega sodišča pod vodstvom Igorja Šoltesa zrihtali v Zares (na poročilo računskega sodišča se je čakalo skoraj neverjetnih 418 dni!), drugim pa se zdi močno sumljivo, da se vse to kar naenkrat dogaja v času poletnih dopustov, ko je politična scena totalno pasivna.
Smo pa danes definitivno bližje predčasnim volitvam, kot smo bili, denimo, pred tednom dni. Nenazadnje, Borut Pahor se bo nekega lepega dne zbudil (kot pravi bivši minister za gospodarstvo Matej Lahovnik) in ugotovil, da na levici nima nobenega pravega tekmeca več ...
P.S. Na spletni strani stranke LDS včeraj zvečer nepreklicni odstop Katarine Kresal z mesta ministrice za notranje zadeve ni bila prva novica?!

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarine Kresal Pahorjeve Friderika Rajko Rotner Pogačarjeve Boštjan Turk Rudi Moge Mira Senice Jožefa Školča Tomaža Pandurja goran klemenčič Bernarda Jeklin Damijana Jankovića Zalar Anderlič Gulič Školč Blaž Kavčič Golobičevi Igorja Šoltesa matej lahovnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Polom mandžurijske kandidatke Katarine Kresal. Senica zdaj navaden odvetnik