objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 10. avgust 2011 ob 07:05

Kresalova ostaja. Skriti dogovor ali kaj se Borutu Pahorju še splača?!
Zdaj ni več nobenega dvoma, da se po zadnjem kongresu LDS vodilni par slovenske liberalne demokracije, Miro Senica in Katarina Kresal, borita le še za vsak nov dan, ki ga lahko skupaj preživita na oblasti
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Sedemnajstega januarja letos smo prvi(č) objavili, da bo poročilo računskega sodišča o zadevi NPU za predsednico LDS in ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal uničujoče (glej članek Primer NPU, veliki finale Igorja Šoltesa). Včerajšnja tiskovna konferenca predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa je naše tedanje informacije potrdila v celoti, čeprav ugibanj, kaj se je v resnici dogajalo z najemom stavbe na Dimičevi ulici za potrebe Nacionalnega preiskovalnega urada že dolgo ni (bilo) več. Šlo je za enega od največjih nepremičninskih poslov, ki ga je Kresalova z denarjem davkoplačevalcev omogočila nespornemu družinskemu prijatelju Igorju Juriju Pogačarju. Vse ostalo so samo nianse, ki jih Kresalova opravičevala tudi z najbolj bizarnimi lažmi.
Takoj potem, ko je Katarina Kresal po javni objavi poročila računskega sodišča predsedniku vlade Borutu Pahorju ponudila odstop iz "objektivnih razlogov," je bilo boljšim poznavalcem slovenske politike povsem jasno, da Pahor ponujenega odstopa ne bo sprejel. To so nam že pred objavo uradnega sporočila Pahorjevega kabineta (da predsednik vlade odstopa Kresalove ne sprejema) potrdili nekateri njegovi sodelavci. Češ, saj se ne izplača, ker je do predčasnih volitev le še nekaj mesecev. Že nekaj časa se govori, da bi predčasne volitve utegnile biti že 4. decembra. Te informacije, ta datum, nam je potrdilo več različnih virov iz SD, pa tudi iz Janševe SDS.
Zato je bolj zanimivo vprašanje, ali je pri vsem skupaj (predvsem pri ponujanju ministričinega odstopa) šlo za dogovorjeno igro med Kresalovo in Pahorjem, morda celo še med kom tretjim? Realno namreč ne gre dvomiti, da je - vsaj za grob - tekst računskega poročila že prej vedela tudi Kresalova. Spomnimo, za predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa pa se že nekaj časa govori, da ima politične ambicije.
Če bi Pahor odstop Kresalove včeraj sprejel, bi manjšinska vlada njegovih Socialnih demokratov in LDS najverjetneje takoj razpadla. Tako se na prvo žogo zdi, da je ravnal kakor "politično pragmatično" in se potuhnil za suhoparnim dejstvom, da tudi Šoltes ne zahteva razrešitev ministrice, kot je to predlagal v primeru nekdanjega ministra za okolje in prostor ter predsednika stranke DeSUS Karla Erjavca. Nenazadnje, večji del "gneva" javnosti in medijev se bo zdaj ponovno sproščal na Kresalovi.
Je pa vprašanje, kaj bo Pahor storil danes, ko bo Komisija za preprečevanje korupcije razvpiti najem Pogačarjeve stavbe zaradi očitanih kršitev zakona o javnih naročilih najverjetneje razglasila za korupcijo. Bo premier Pahor še vedno branil ministrico, ki je že skoraj uradno razglašena za koruptivno? No, to bil pa res totalni fiasko, čeprav nižje ta vlada, vsaj kar zadeva podporo javnega mnenja, skorajda ne more več pasti.
Da ni šlo za skriti dogovor ali vsaj za veliko verjetnost vedenja, da Pahor njenega odstopa ne bo sprejel, bi Kresalova lahko dokazala zelo enostavno in sila preprosto: bi pač nepreklicno odstopila. Tako je zapravila še zadnjo priložnost famoznega postavljanja "novih standardov" slovenske politike, o čemer sicer neznansko rada pleteniči.
Zdaj ni več nobenega dvoma, da se po zadnjem kongresu LDS vodilni par slovenske liberalne demokracije, odvetnik Miro Senica in Katarina Kresal, vztrajno borita le še za vsak nov dan, ki ga lahko skupaj preživita na oblasti.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarino Kresal Igorja Šoltesa Igorju Juriju Pogačarju Borutu Pahorju Janševe Karla Erjavca miro senica

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kresalova ostaja. Skriti dogovor ali kaj se Borutu Pahorju še splača?!