objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 8. avgust 2011 ob 07:41

Njeni pravi Obrazi. Goga Sredojević vsak mesec tolče 42 tisoč evrov izgube!
Garažna afera slovenskega žurnalizma. Z bankrotom Dela Revij bo Slovenija rešena dela banalno skorumpiranega revijalnega žurnalizma. Zato poziv: prenehajte kupovati vse te Jane, Anje in Eve a'la Goga
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Če smo prejšnji teden zapisali, da finančni propad založniškega podjetja Delo Revije razkriva tudi precejšnjo moralno in profesionalno bedo slovenskega novinarstva, po zadnjih izjavah Gordane Sredojević Goge, odgovorne urednice Obrazov in treh drugih edicij Dela Revij, postaja jasno, da so stvari na žalost še hujše. Afera Obrazi se namreč kaže celo kot "garažna afera" žurnalizma na tej strani Alp.
Sobotna izpoved Gordane Sredojević Goge za Multimedijski portal javne televizije (Mmc Rtvslo, članek glej tukaj) dokazuje, da je revija Obrazi, ki naj bi bila podobna hrvaški reviji Gloria ali francoski reviji Gala, objavljala samo tiste pripadnike slovenske elite (in njihove zgodbe), ki so objave bolj ali manj direktno plačali, v reviji oglaševali, bili objavljeni na podlagi naročil ali političnih pritiskov, in prijateljevali z eno od urednic ali lastnikom Dela Revij Matejem Raščanom. Skratka, pravi Obrazi Goge Sredojević so uredniško in poslovno povsem skorumpirana revija, očitno pa jim niti to ni zneslo. IN še, Gordana Sredojević prostodušno pravi, da tako delajo tudi druge revije.
Potem ko smo na našem portalu že objavili interne podatke Dela Revij o prodanih nakladah posameznih edicij, so minuli teden zaokrožili še finančni podatki Dela Revij za mesec april 2011 (glej faksimile). Prvi so jih objavili na MMC, skupaj s člankom o Gordani Sredojević. Številke neusmiljeno dokazujejo, da so znotraj Dela Revij rentabilne le še štiri edicije (Lady, Jana, Rože & vrt ter Barbara Cartland - ljubezenske zgodbe), vse ostale revije pa so v debelem minusu. Najslabše poslovne rezultate, beri največji minus, tolčejo vse štiri revije, ki jih urejuje prav Gordana Sredojević, najslabše pa gre reviji Obrazi. Samo Obrazi mesečno pridelajo več kot 20 tisoč evrov izgube, Lepa & zdrava 800 evrov, Smrklja 13 tisoč, Eva pa 6400 evrov. Gordana Sredojević tako skupaj mesečno ustvari več kot 42 tisoč evrov izgube in njene revije so logično tik pred ukinitvijo. Zato ni čudno, da je, zaradi obrambe lastnega položaja, prišla ven s političnimi manipulacijami.
Zdaj kakor priznava, da bi morala "te stvari" povedati že prej, vendar se je bala, da bo izgubila službo in eksistenco?! Hm, to pa je zares pokončno novinarstvo. Če novinar na tržišču s članki ni sposoben zaslužiti tisoč, dva ali tri tisoč evrov mesečno, je itak bolj pametno, da čim prej zamenja poklic. Podobno tragikomično tiho kot Sredojevićeva je (bila tudi) nekdanja legendarna urednica Jane in Lady Bernarda Jeklin, ki se, kot točno ugotavlja kolumnist Sobotne priloge Dela Marko Crnkovič, sicer oglasi ob vsakem manjšem novinarskem pripetljaju. Ampak tudi njen molk je razložljiv. Že lani februarja je v nekem ožjem pogovoru dejala, da je Raščan, citiramo, "prfuknjen", vendar ona ne more nič, ker ji bo drugače vzel rubriko z naslovom "Vprašajte Bernardo," ki jo piše na zadnji strani Obrazov. Da naj malo pazi, kaj dela, jo je - vsaj po njenih besedah - opozorila tudi urednica Gordana Sredojević.
Zakaj se Jeklinova, hkrati vidna članica Golobičeve stranke Zares, tako poceni udinja Mateju Raščanu, lahko samo ugibamo. Honorar, samo banalno dejstvo, da je tako vsaj še malo zraven ali kaj tretjega?
Toda afera Obrazi, oportunistično novinarstvo in politične manipulacije Gordane Sredojevič imajo tudi širše družbene dimenzije. Res je, da tovrstne manipulacije Gordane Sredojević javno in bizarno podpira predsednik sindikata slovenskih novinarjev Iztok Jurančič, toda dokler se to igrajo znotraj Dela Revij, dokler to plačuje Raščan in posledično "nategujejo" le njihove vedno bolj maloštevilne bralke in bralce, naj bo tako. Ampak Sredojevićeva je na žalost tudi predavateljica revialnega tiska na ljubljanski fakulteti za družbene vede, kjer jo plačuje država, da vzgaja in izobražuje bodoče novinarje. Zato se logično sprašujemo, kaj generacije prihajajočih novinarjev dejansko uči takšna urednica? Novinarski oportunizem in uredniško korupcijo?! Kako je naslovnica z malo fotografijo Janeza Janše politični pritisk, naslovnica z veliko fotografijo Katarine Kresal pa neodvisna in strokovno korektna uredniška odločitev?
Prejšnji teden so vodilne urednice Dela Revij slovensko javnost dramatično opozarjale, da naj bi z bankrotom Dela Revij Slovenija ostala brez pomembnega dela revialnega tiska. No, zdaj pa vidimo črno na belem, da je prej obratno. Z bankrotom Dela Revij bo Slovenija rešena predvsem dela banalno skorumpiranega revialnega žurnalizma. Zato bi se poziv slovenski javnosti lahko glasil drugače. Denimo, prenehajte kupovati vse te Jane, Anje in Eve a'la Goga, pametni oglaševalci pa zaustavite marketinško neučinkovito oglaševanje v revijah s tako mizerno nizkimi nakladami.
Toda kaj se bo zgodilo na dražbi blagovnih znamk Dela Revij, ki jo je za prihajajoči četrtek sklicala Nova kreditna banka Maribor, kjer Matej Raščan dolguje približno 15 do 16 milijonov evrov? Po nekaterih informacijah bo dražba izpeljana, vendar prodaje znamke ne bo. Tako se z dražbo rešuje predvsem predsednik uprave NKBM Matjaž Kovačič. Zelo verjetno je, da obvezujoče ponudbe ni (ne bo) poslal nihče, razen (morda) Martina Odlazka, lastnika tiskarne Set Vevče (Salomon d.o.o. in skupina Krater), kjer Raščan za papir in tisk dolguje nekaj več kot dva milijona evrov. Zelo možno je tudi, da bodo blagovne znamke (po končani dražbi) končale prav pri Odlazku, vendar po bistveno nižji ceni od izklicne cene, postavljene pred dražbo. Odlazek tako dobi blagovne znamke, bankir Kovačič pa "se reši," češ, banka je našla dobrega gospodarja. Odlazek bi uredništva edicij Dela Revij seveda takoj prenesel v njihovo poslovno stavbo sredi Vevč, kjer nastajajo radio in televizija Veseljak, radio Aktual ter športni časnik Ekipa.
Zanimivo bo tudi videti, kaj bo Matej Raščan naredil z matičnim podjetjem Monera, ki brez blagovnih znamk Dela Revij ni vredno nič. Po vsej verjetnosti bo ostal tudi brez poslovnih prostorov v Delovi stolpnici, ki so menda zastavljeni pri Hypo banki. Ta naj bi bila vpisana tudi kot drugi zastavni upnik pri blagovnih znamkah, kar se sicer sliši skrajno nenavadno. Poznavalci te kredite povezujejo z Raščanovo navezo z odvetnikom Mirom Senico in predsednico LDS ter ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal, spomnimo, Političnim obrazom in Janino Slovenko leta 2009. Naši viri blizu Raščana sicer pravijo, da ga situacija ne skrbi preveč, drugi pa, da zna Raščan še fino presenetiti. Minuli petek so na zboru delavcev, zaprtim za javnost, zaposleni na Delu Revijah že klonili pred Raščanom. Stavke ne bo, vsi zaposleni, tudi vse tiste urednice, ki so dan prej vehementno uprizorile tiskovno konferenco, mirno delajo naprej.
No, tukaj pa so še vedno drugi upniki. Če bodo indici nakazovali, da se Matej Raščan prednostno dogovarja samo z enim upnikom, Novo kreditno banko Maribor, bo "trda predla" njemu in Kovačiču. Prej ali slej se bodo namreč odprla vprašanja, kdo je znotraj Nove kreditne banke Maribor pripravil in avtoriziral milijonsko kreditno linijo za Mateja Raščana. Od cenitve blagovnih znamk do sestanka kreditnega odbora ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gordane Sredojević Goge Matejem Raščanom Bernarda Jeklin Marko Crnkovič Golobičeve Iztok Jurančič Janeza Janše Katarine Kresal matjaž kovačič Martina Odlazka Mirom Senico Katarino Kresal

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Njeni pravi Obrazi. Goga Sredojević vsak mesec tolče 42 tisoč evrov izgube!