objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Torek, 2. avgust 2011 ob 07:00

Delo Revije, insajderji. Največja polomija učenka Bernarde Jeklin z Obrazi
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Le nekaj ur po objavi našega včerajšnjega članka o famozni dražbi blagovnih znamk napol bankrotiranega založniškega podjetja Delo Revije, ki jo napoveduje Nova kreditna banka Maribor, je iz Dela Revij prišlo sporočilo, da bodo njihove revije, ki v petek in ponedeljek niso izšle (Anja, Naša žena, Smrklja), vključno s tistimi, ki bi morale  na prodajna mesta priti danes ali jutri (Jana, Lady, Stop), izšle šele v četrtek, torej z nekajdnevno zamudo. Revije naj bi bile stiskane, vendar jih tiskarna Set Vevče noče predati založniku, ker jim lastnik Dela Revij Matej Raščan, vsaj po naših informacijah, za tisk in papir dolguje že nekaj več kot 2 milijona evrov.
Raščan se je včeraj dopoldne tudi sestal s predstavniki sindikata in zbora zaposlenih ter jim obljubil, da bodo vse revije izšle v četrtek, ko naj bi jim tudi predstavil načrt za rešitev firme. Predstavnica sveta delavcev Jelka Sežun, nekdanja odgovorna urednica revije Lady, pa je medije obvestila, da Raščan zaposlenim že pol leta ne plačuje niti akontacije dohodnine, poleg tega je zaposlenim odvajal tudi denar za parkirišče, čeprav ga lastniku parkirišča - tik ob Delovi stolpnici - ne nakazuje. Raščan predloga za prisilno poravnavo na sodišče še ni vložil, menda zato, ker čaka, kot pravi, na cenilca. Revizijo na Delu Revijah sicer opravlja ljubljanska revizijska hiša Renoma.
Matej Raščan je ob tiskarski blokadi revij na slovensko javnost naslovil javno opravičilo, pri čemer navaja, da njegove revije "ustvarjajo jih slovenski novinarji, uredniki, fotografi, oblikovalci, zato prekinitev izhajanja vsake revije pomeni veliko škodo za slovenski revijalni tisk in medijski prostor," ali drugače, mali medijskih tajkun Raščan posredno obtožuje tiskarno iz Vevč, zakaj mu ne da revij, čeprav jih ni plačal. Naši viri trdijo, da Matej Raščan čaka četrtek, ko naj bi preko cesijske pogodbe (odstop terjatev) na transakcijski račun tiskarne Set Vevče priromal denar od prodaje edicij Dela Revij, neposredno z računa podjetja Delo Prodaja, ki je v lasti družbe DZS, večinske lastnice Dnevnika. Spomnimo, vsi bančni računa Dela Revij so namreč že od konca junija blokirani. No, zaposleni na Delu Revijah kljub temu ne verjamejo, da bodo revije v četrtek res izšle, in se sprašujejo, kaj pa potem prihodnji teden in tako naprej.
Včeraj dopoldne smo prejeli tudi anonimno pismo indajderja iz Dela Revij, ki opozarja na dramatični padec prodanih naklad večine njihovih edicij, kar pa Raščan skrbno prikriva (glej tabelo). Resničnih podatkov o prodanih nakladah nekaterih edicij Raščan ne dostavlja niti Slovenski oglaševalski zbornici za potrebe neodvisne raziskave projekta revidiranih naklad, kar smo na našem portalu že pisali. Iz interne tabele prodanih naklad posameznih edicij Dela Revij, kjer lahko lepo in praktično primerjamo prodajo revij od aprila 2010 do aprila letos, je razvidno, da naklado nekako držijo samo še tri revije, Sezonskih Kih, Jasna in Rože & vrt, vse ostale revije, vključno z Lady, pa beležijo upad prodaje. Največji fiasko doživljajo revije, ki jih urejuje Gordana Sredojević Goga, po navedbah anonimke (glej faksimile) zvesta ućenka nekdanje urednice Jane in Lady Bernarde Jeklin, gre pa za revije Obrazi, Eva in Smrklja. Prodaja le teh je upadla za skoraj 39 odstotkov, naklada revije Obrazi tako znaša le še dobrih štiri tisoč izvodov. Pisec anonimke se pri tem dokaj upravičeno norčuje iz resničnega dejstva, da je Gordana Sredojević celo predavateljica revijalnega tiska na ljubljanski fakulteti za družbene vede.
Anonimka opozarja tudi na "velik pravni problem" pri morebitni prodaji blagovnih znamk Dela revij. Kupci, tudi če kupijo blagovne znamke, ki jih bo 11. avgusta na dražbi prodajala Nova kreditna banka Maribor, še ne morejo avtomatično začeti izdajati revij, ker je za to potrebno dodatno soglasje Dela Revij. Ta družba je namreč formalnopravno vpisana v razvid medijev na ministrstvu za kulturo, kot izdajatelj posameznih edicij.
(Bojan Požar)

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Matej Raščan Jelka Sežun Gordana Sredojević Goga Bernarde Jeklin (Bojan Požar)

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Delo Revije, insajderji. Največja polomija učenka Bernarde Jeklin z Obrazi