objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Torek, 26. julij 2011 ob 07:05

Spet izbruh afere Patria. Matoz, tožilstvo, vrane. Janša na Dunaj kot priča
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Po pisanju revije Mladina se je odhajajoča državna tožilka Branka Zobec Hrastar pritoževala, ker ji na ljubljanskemu okrožnemu državnem tožilstvu nočejo pokazati kazenske ovadbe zaradi domnevne zlorabe položaja pri preiskavi "zadeve Patria," ki sta jo zoper omenjeno tožilko 13. junija letos vložila prvak opozicijske SDS Janez Janša in odvetnik Franci Matoz. Včeraj pa se je razvedelo, da je ljubljansko tožilstvo ovadbo že zavrglo.
Odvetnik Matoz pravi, da uradno z odločitvijo tožilstva še ni seznanjen, ni pa presenečen, saj "pri nas očitno velja načelo, da vrana vrani ne izkljuje oči.
Spomnimo, državna tožilka Branka Zobec Hrastar zapušča tožilske vrste in prehaja med odvetnike. Odhaja pa zato, ker po njenih besedah "v državi, ki ne zna ali noče zaščititi lastnih funkcionarjev," funkcije državne tožilke pač ne želi več opravljati. Janša in Matoz sta ji v kazenski ovadbi očitala, da je v zadevi Patria ponaredila obtožni predlog zoper Janeza Janšo. Sojenje v zadevi Patria se pred ljubljanskim sodiščem predvidoma začenja 5. septembra.
Nekateri slovenski mediji pa so včeraj obelodanili obtožnico avstrijskega (dunajskega) tožilstva., ki jo je v zadevi Patria vložilo zoper pet  ljudi, prva na seznamu pa sta avstrijski poslovnež Wolfgang Riedl in slovensko-avstrijski-kanadski državljan Walter Wolf. Avstrijsko tožilstvo obema očita podkupovanje, Riedl pa naj bi v Slovenijo osebno prinesel 900 tisoč evrov za stranko SDS in jih dal nekdanjemu ministru, pozneje predsedniku uprave HSE in dolgoletnemu vidnemu politiku SDS Jožetu Zagožnu.
Dunajsko obtožnico si lahko v celoti preberete tukaj (vir: MMC Rtvslo).
Iz obtožnice je tudi razvidno, da bo Janša na dunajsko sodišče, kjer naj bi se sojenje prav tako začelo jeseni, povabljen kot priča.
Pri tem je še zanimivo, da avstrijsko tožilstvo, vsaj po njihovih navedbah, obtožnice, vložene junija, ni posredovalo medijem, kar je pri njih kaznivo dejanje. Je pa en izvod dunajske obtožnice uradno romal iz Avstrije tudi na ljubljansko državno tožilstvo.
Janez Janša včeraj afere Patria ni komentiral, v stranki SDS pa so na svoji spletni strani vse očitke zavrnili.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Branka Zobec Hrastar Janez Janša Franci Matoz Wolfgang Riedl Walter Wolf Jožetu Zagožnu tuka

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Spet izbruh afere Patria. Matoz, tožilstvo, vrane. Janša na Dunaj kot priča