objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 22. julij 2011 ob 07:01

Slavoj Žižek in njegovi posli z vlado. Samo za Expo pobasal 24 tisoč evrov
Stojan Pelko je odločal o vsem. Razvpiti filozof in ključni ideolog Zaresa je s pomočjo vodilnih politikov Golobičeve stranke dobro zaslužil tudi s Pahorjevo vlado
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Ključni ideolog stranke Zares Slavoj Žižek je s pomočjo vodilnih politikov Zaresa donosno posloval tudi s Pahorjevo vlado. Na primer, samo za Expo 2010 v Šanghaju je Žižek pokasiral 24 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja.
Poglejmo podrobnosti. Razprava o sodelovanju Slovenije na Expo 2010 se je na vladi začela jeseni 2009, potem ko je premier Borut Pahor dal vedeti, da Kitajci preko njihovega veleposlaništva v Ljubljani pritiskajo, naj Slovenija sodeluje na svetovni razstavi v Šaghaju (prvi Expo na Kitajskem), ker želijo podreti vse rekorde udeležbe. Predsednik stranke Zares in tedanji minister za visoko šolstvo Gregor Golobič je na vladi dosegel imenovanje posebnega programskega odbora, katerega vodenje, spet na Golobičevo pobudo, je prevzel državni sekretar na ministrstvu za kulturo Stojan Pelko. To je zanimivo, ker je koordinacija za svetovne razstave Expo do takrat šla prek ministrstva za gospodarstvo. Vlada je za slovenski paviljon namenila štiri milijone evrov, denar pa so prispevala posamezna ministrstva.
Prepir na vladi je bil tudi o tem, kdo bo s Pahorjem letel v Šanghaj. Premier si je želel potovati z ministrom za gospodarstvo Matejem Lahovnikom, na pot pa so želeli še ministri Roko Žarnić, Majda Širca in Aleš Zalar. Pahor je debato presekal in namesto Lahovnika, ki za pot na Kitajsko ni imel časa, v delegacijo postavil ministra za finance Francija Križaniča.
Stojan Pelko, tako vsaj pripovedujejo naši viri, je odločal o vsem, čeprav je denar za Expo šel prek javne agencije za podjetništvo in tuje investicije (Japti). Visoka uradnica ministrstva za gospodarstvo Metka Jerina se je menda pritoževala ministru Lahovniku, da oni nimajo nobene besede in ne morejo nič, ker vse vodi Pelko.
Koncept slovenskega nastopa v Šanghaju je bil Odprta knjiga, sestavljen iz sedmih knjig na posamezne teme, osma knjiga pa je bila knjižica Slavoja Žižka z naslovom "Čas konca časa (Living the End of the Times)," za katero je vlada plačala okoli 60 tisoč evrov. Od tega je Žižek samo za avtorske pravice pokasiral 24 tisoč evrov, res pa je, kot pravi svetovalka za odnose z javnostmi na Japtiju Lidija Vinkovič, da je moral Slavoj Žižek knjižico prevesti tudi v angleščino in kitajsko mandarinščino.
Žižkova knjižica, nekakšen Red Book, pripravljena za Expo v Šanghaju, je bila skoraj državna skrivnost, se danes spominjajo nekateri ministri Pahorjeve vlade. Knjižico so imeli priložnost videti šele maja lani na seji vlade v Lipici, ko je zdaj že bivša ministrica za kulturo Majda Širca prinesla štiri izvode in jih "razdelila" kolegicam in kolegom na vladi.
Spomnimo, Slovenija na letošnjem Expo 2011 v južnokorejskem mestu Yeus ne bo sodelovala.
Kar se pa tiče cene nastopa Slavoja Žižka na nedavni tribuni stranke Zares v ljubljanskem Kinodvoru, tja je razvpiti filozof prišel zastonj. Tiskovna predstavnica stranke Zares Tina Hrastnik nam je zaupala, da so plačali samo najem dvorane, po veljavnem ceniku.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Slavoj Žižek Borut Pahor Gregor Golobič Stojan Pelko Matejem Lahovnikom Roko Žarnič Majda Širca Aleš Zalar Francija Križaniča Metka Jerina Lidija Vinkovič Tina Hrastnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Slavoj Žižek in njegovi posli z vlado. Samo za Expo pobasal 24 tisoč evrov