objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 15. julij 2011 ob 15:33

Janševa tožilka BZH bo odvetnica pri nekdanjemu politiku LDS Mirku Bandlju
Kompromitacija tožilstva?! Nenadni in nepričakovani odhod Branke Zobec Hrastar med zasebnike sprožil ugibanja, ali se državno tožilstvo odpoveduje primeru Patria
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Danes je odjeknila novica, da se državna tožilka Branka Zobec Hrastar po koncu sodnih počitnic seli med odvetnice. To so poročali novinarji brezplačnika Žurnal24, mi pa razkrivamo, kje naj bi poslej delala BZH. Odhaja v center Ljubljane, blizu sodne palače, na Trdinovo 7, kjer so pisarne odvetnika Mirka Bandlja, nekoč izjemno vplivnega politika LDS, nekdanjega ministra za notranje zadeve in bivšega generalnega sekretarja Drnovškove vlade. Ni sicer točno jasno, ali BZH postaja partnerica Mirka Bandlja ali pa bo pri njemu kakor "samo" najela prostore za svojo odvetniško prakso, saj Bandelj tega po telefonu ni želel komentirati. Po naših informacijah prenovitvena gradbena dela na Trdinovi 7 sicer potekajo že od začetka junija.
Spomnimo, ko je Mirko Bandelj zapuščal politiko, se je kot odvetniški kandidat zaposlil pri nekdanjemu sošolcu in odvetniku Miru Senici.
Naši viri na državnem tožilstvu že ocenjujejo, da pri nenadnem in nepričakovanem odhodu BZH med zasebnike lahko govorimo o kompromitaciji tožilstva, predvsem pa se postavlja relevantno vprašanje, ali se tožilstvo odpoveduje zadevi Patria in pregonu prvaka opozicijske SDS Janeza Janše. Branka Zobec Hrastar je (bila) namreč "hišna tožilka" afere Patria; ne samo, da je v zadevi Patria zoper Janšo in štiri druge obtožence vložila obtožni predlog, tri leta je vodila tudi predkazenski postopek in usmerjala delo policije. Kaj namerava novo vodstvo tožilstva z generalnim državnim tožilcem Zvonkom Fišerjem na čelu, bo znano potem, ko se bo videlo, kdo izmed tožilskih vrst bo prevzel ta politično razvpiti primer. Sojenja v zadevi Patria se namreč začenja že 5. septembra, naši viri pa trdijo, da bosta novega tožilca ali tožilko skupaj poiskala Fišer in minister za pravosodje Aleš Zalar.
Za spletni postal Siol.net je BZH dejala, da "ne namerava več delati na takšni funkciji v državi, ki ne more ali noče zaščititi svojih funkcionarjev."
Z odhodom BZH med odvetnice se končuje tudi komaj verjetni krog novih zaposlitev ključnih akterjev afere Patria ali tako imenovanega "velikega poka" iz Finske. Nekdanji poslanec Socialnih demokratov in bivši generalni sekretar Pahorjeve vlade Milan M. Cvikl je postal revizor na evropskem računskem sodišču v Luksemburgu, kjer dobiva 22 tisoč evrov mesečne plače in skupaj z Jerco Legan Cvikl postaja pripadnik luksemburške uradniške aristokracije. Novinar časnika Dnevnik Rok Praprotnik je bil imenovan za podpredsednika komisije za preprečevanje korupcije, nekdanji odgovorni urednik Dela Darijan Košir pa za direktorja vladnega urada za informiranje, kjer menda upa, da bo dobil mesto slovenskega veleposlanika v Moskvi. Bivši predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos pa živi od svetovalnih pogodb s podjetji, katerih prijave na protikorupcijsko komisijo je v času njegovega mandata obravnaval - prednostno.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Branka Zobec Hrastar Mirka Bandlja Drnovškove Miru Senici Janeza Janše Zvonkom Fišerjem Aleš Zalar Pahorjeve Milan M. Cvikl Jerco Legan Cvikl Rok Praprotnik Darijan Košir Drago Kos

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janševa tožilka BZH bo odvetnica pri nekdanjemu politiku LDS Mirku Bandlju