objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 15. julij 2011 ob 07:41

Slavoj Žižek. Ne brihten in pokvarjen, pošten, včasih pa mal tup je Golobič
Donedavni državni sekretar na ministrstvu za kulturo Stojan Pelko je prvaka Zares predstavil kot filozofa mlajše generacije, ki je pred vstopom v politiko okleval med brati Marx in bratoma Lukšič
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Razvpiti filozof Slavoj Žižek je v ljubljanski Kinodvor prišel zastonj, brezplačno, na povabilo svojega prijatelja Gregorja Golobiča, da mu "stopi v bran," kot je rekel na javni tribuni z naslovom Koliko je ura dvajset let kasneje. Stranka Zares je plačala samo najem dvorane po ceniku, in Žižek jo je napolnil. Resda ne do zadnjega kotička (nekaj zadnjih sedežev v dvorani je ostalo praznih), tudi v bifeju pred vhodom, kjer so postavili "screen", je bilo še dovolj prostora. Če je torkova gledališka predstava Tomaža Pandurja v Križankah (Somrak bogov) tako imenovani vip prostor spremenila v razširjeno sejo vodstva LDS, je Kinodvor včeraj popoldne postal utrdba trdega jedra Zaresa. Oziroma Žareša, z velikim Ž na rumeni podlagi, kar je samo potrdilo dejstvo, da je Slavoj Žižek prvi guru Golobičeve stranke.
Prišli so skoraj vsi, ki pri Golobiču nekaj pomenijo. Prvo vrsto so zavzeli Franci Kek in Tadej Slapnik (poslanca), generalni sekretar Zaresa Bogdan Biščak ter dve bivši ministrici, Darja Radić in Majda Širca, čeprav so poslanci državnega zbora istočasno debatirali o njenem medijskem zakonu. V drugo vrsto so se počili odvetnik Miha Kozinc, direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič in ljubljanski raper v službi politike Darko Nikolovski. Nekoliko bolj v ozadju so sedeli Golobičev nekdanji državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo József Györkös, evropski poslanec Ivo Vajgl in zdaj že bivši poslanec, igralec in lutkar Vito Rožej (glej galerijo slik). Še bolj zadaj je frenetično ploskala tiskovna predstavnica ministrstva za kulturo Bojana Leskovar (kljub odhodu Majde Širce je na ministrstvu za kulturo ostala v rednem delovnem razmerju), njen spremljevalec in pisec televizijske kolumne v Dnevnikovi sobotni prilogi Objektiv (pod psevdonimom Zgaga, odjemalec električne energije) Leon Magdalenc, na balkonu pa je zamišljeno pačil obraz odgovorni urednik propadlega spletnega portala Vest.si Jani Sever. V bifeju pred kinodvorano sta se v prvi vrsti razkomotila direktor agencije Ninamedia Nikola Damjanić in "darker" Igor Vidmar. No, v Kinodvor pa ni prišel odstopajoči predsednik parlamenta Pavle Gantar.
Slavoj Žižek je dokazal, da je mojster verbalnih bravur, "njegov prijatelj" Gregor Golobič mu intelektualno in retorično pač ni (z)mogel parirati. Golobič je govoril precej manj od Žižka in včasih se je raje samo navidezno nerodno nasmehnil. Kljub temu, da je moderator Stojan Pelko prvaka stranke Zares predstavil kot filozofa mlajše generacije, ki je pred leti, preden se je odločil za politiko, okleval med brati Marx in bratoma Lukšič (Igorjem in Andrejem; op.p), in mu polaskal, češ, Slavoj Žižek se v tujini dobiva s pevko Lady Ga Ga, pri nas pa z mistrom GG (Gregorjem Golobičem).
Ključne misli Slavoja Žižka:
O pokojnemu Janezu Drnovšku
Če me vprašate, kdo je eden velikih krivcev za sranje, v katerem smo, bom rekel Drnovšek. Vnesel je brezidejni oportunizem.
O Gregorju Golobiču
Slišim, da govorijo o njem, da je pameten, brihten, a pokvarjen, da laže. Moja izkušnja z njim je, da je v osnovi pošten, včasih pa mal' tup, neumen v politiki.
O stranki Zares
V čem je bilo zares kaj novega v Zaresu? Mogoče sem neumnejši kot vi, vendar jaz novega v vsebini nisem prepoznal.
O stranki LDS
Drnovšek je popolnoma preziral LDS. On je zame glavni krivec za to, kje je stranka danes.
O gej paradah ponosa
Mi imamo dvome o vstopu Turčije v Evropsko unijo. Ali veste, da je bila parada ponosa, deset tisoč ljudi, tudi v Istanbulu, brez kakršnih koli problemov.
O Egiptu in bližnjem vzhodu
Kje so vse revolucije padle? Lahko je dobiti milijon ljudi na ulice, problem je dan pozneje. Problem je novi red. To je problem, na katerega nima odgovora niti svetovna levica.
O levici v Sloveniji
Kot da bi se bala razčistiti vse te Titove jame. Mi sploh še nimamo nekega spodobnega obračuna s stalinizmom. Njegova težava je v tem, da so dobri ljudje, ki so mislili, da so delali dobro, delali grozne stvari.
O odlikovanju Tomaža Ertla
To je nekaj podobnega, kot bi Hitlerja odlikovali za razvoj avtocest in železnic.
O aferi Baričevič
To je gnusen primer.
O Igorju Omerzi, brskanju po arhivih in Janezu Janši
Načelno bi ga celo podprl, a njegova logika, češ, jaz sem gradil to državo, zato bom jaz odločal, kaj je državni interes, je nevarna. Zato me je strah formule Janeza Janše, ko pravi, da potrebujemo več domovine. Ne več države potrebujemo. Države nam manjka.
O Janezu Janši in francoski revoluciji
Zanimivo, on se sklicuje na jakobinski teror.
O papežu
Povsem podpiram Richarda Dawkinsa in Christopherja Hitshensa, ne teoretsko in politično, ampak v tem, da načrtujeta aretacijo papeža, ko pride v Anglijo, kot šefa pedofilske organizacije.
O Rosviti Pesek in Božu Repetu
Onadva sta idealni par.
O Janezu Janši in Borutu Pahorju
Samokritika ni tako slaba, zato se ne pustimo umestiti v nasprotje Pahor-Janša, saj je to lažno nasprotje. Tu sta oba slabša.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
lavoj Žižek Gregorja Golobiča Tomaža Pandurja franci kek Tadej Slapnik Bogdan Biščak Darja Radič Majda Širca Miha Kozinc Bojan Veselinovič Darko Nikolovski József Györkös Ivo Vajgl Vito Rožej Bojana Leskovar Leon Magdalenc Jani Sever Nikola Damjanić Igor Vidmar Pavle Gantar Stojan Pelko Marx Lukšič Igorjem Andrejem Janezu Drnovšku Titove Tomaža Ertla Hitlerja Igorju Omerzi Janezu Janši Richarda Dawkinsa Christopherja Hitshensa Rosviti Pesek Božu Repetu Borutu Pahorju

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Slavoj Žižek. Ne brihten in pokvarjen, pošten, včasih pa mal tup je Golobič