objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 11. julij 2011 ob 07:11

Famozna kmetija Bužekijan. Vse sta se zmenila Miro Senica in Breda Pečan
Insajder, nekdanji mestni svetik izolske občine, pripoveduje: Katarine Kresal pri vsem tem skupaj nikoli ni bilo niti od daleč, Senica in Pečanova, ki je pokleknila pred LDS, pa sta postala prijatelja
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Prejšnji teden smo poročali o kazenski prijavi, povezani s famozno turistično kmetijo Bužekijan, poslano na Nacionalni preiskovalni urad, komisijo za preprečevanje korupcije in javno pravobranilstvo. Anonimna prijava obtožuje deset ljudi kopice nezakonitih dejanj, med njimi tudi razvpitega ljubljanskega odvetnika Mira Senico, ministrico za notranje zadeve in predsednico LDS Katarino Kresal ter nekdanjo izolsko županjo in poslanko Socialnih demokratov Bredo Pečan. Večina ovadenih je očitana kazniva dejanja takoj zanikala, medtem ko je koprska policija potrdila, da že preverjajo, ali obstaja sum kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti.
Tokrat pa objavljamo daljše in dokaj podrobno pričevanje lokalnega insajderja, ki zase pravi, da je "imel kot nekdanji izolski občinski svetnik kar dober notranji vpogled v dogajanje" v tistem času.
"Morate vedeti, da je v tistem času Pahorjeva stranka imela v občinskem svetu šest svetnikov, prav tako LDS, županja pa je bila dva mandata Breda Pečan. Od skupno 23 svetnikov sta takratna Združena lista (Socialni demokrati; op.p) in LDS sestavljali koalicijo, zraven sta bila še dva svetnika italijanske narodnosti, ki je imela skupaj 14 svetnikov podpore. LDS je takrat vodil v Izoli razvpiti zobozdravnik Evgenij Komljanec, bratranec Igorja Bavčarja, uradnik Igor Skok pa je na izolsko občino prišel in ostal izključno zaradi pogojevanja LDS znotraj koalicije. Breda Pečan ga je nekajkrat poskusila zamenjati, toda LDS je vedno zagrozila z odhodom iz koalicije.
LDS z Evgenijem Komljancem na čelu je iz ljubljanske centrale LDS močno pritiskala na Pečanovo (zelo glasno je lobiral poslanec in zdajšnji predsednik sveta LDS Tone Anderlič), naj podpiše dokumentacijo za kmetijo, čeprav je Pečanova zelo dobro vedela, da Božidar Guštin, ki je bil na piranskem zavodu za varstvo kulturne dediščine odgovoren za Izolo, ne bo dal soglasja. Potem so se ključni ljudje potihem dogovorili, da Guštin zamudi za en dan, načelnik upravne enote v Izoli Andrejašič Branko, ki je pri tej zgodbi ključni igralec (seveda tudi vidni član LDS in nekdanji predsednik izvršnega sveta občine Izola), pa je to praznino izkoristil in izdal gradbeno dovoljenje. Tudi cel postopek, kako naj se obidejo pravila in predpisi, da bo vse še vedno na meji legalnosti, je svetoval Andrejašič, ki velja za sivo eminenco izolske LDS. To se Branko Andrejašič tudi rad pohvali pred prijatelji in znanci.
Pečanova je samo podlegla pritiskom LDS, da bi ohranila lokalno koalicijo. Pokleknila je tudi pri podpisu koncesije za igralni salon ki ga je dobil taisti zobozdravnik Evgenij Komljanec. Pomislite, od vseh možnih podjetnikov je koncesijo za igralni salon dobil prav znani zobozdravnik Komljanec, danes direktor zdravstvenega doma v Izoli. Koncesija so prej seveda uredili pri tedanjemu ministru za finance Tonetu Ropu.
Katarine Kresal pri vsem tem skupaj nikoli ni bilo niti od daleč. Ko so se prvič pojavile ideje o tej kmetijsko-turistični mahinaciji nad Izolo, sploh še ni bila z Mirom Senico, zato je vsakršno natolcevanje o njej odveč. Ta primer kmetije, ki je v resnici klasična rezidenčna vila s prekrasnim pogledom na morje, je po moje tipičen primer delovanja stare LDS, ki je preko vseh svojih lovk delala, pogojevala in lobirala v korist članov stranke. Tako so lobirali tudi za odvetnika Senico in še za marsikoga drugega.
Breda Pečan se je po tej zadevi z odvetnikom Senico zelo zbližala, postala sta prijatelja in sta non stop v tedenskih stikih. Miro Senica jo je preko njegove odvetniške pisarne zastopal v nekaterih primerih, denimo v tožbi pred ustavnim sodiščem, ko je Pečanova izgubila županske volitve leta 2006, proti Tomislavu Klokočovniku. Pečanova odvetniških storitev Senici nikoli ni plačala. Zanimivo bi bilo javno pozvati Bredo Pečan, naj pove, v katerih sodnih postopkih je bila od leta 2000 do 2010, kdo so bili njeni pravni zastopniki in kdo je plačal račune za te odvetniške storitve. Seveda se bodo vsi takoj sklicevali na tajnost odnosov med stranko in odvetnikom, toda gospa je javna funkcionarka, zato si javnost zasluži razčiščevanje njenih sumljivih zasebno-javnih poslov. Naj Pečanova jasno razkrije te podatke, pa bo javnost pomirjena.
Sicer pa je v Izoli zanimiva še ena zgodba, kjer sta zraven bivša županja Breda Pečan in aktualni piranski župan Peter Bossman. To je projekt Drevo življenja, ki je iz terapevtske skupnosti zrasel v rezidenčni objekt velikih dimenzij na izolskem podeželju. Kot županja je Pečanova iz občinskega proračuna za ta projekt namenjala veliko denarja, ta denar pa nakazovala na račun društva, ki ga je takrat vodil Bossman. Toda po dolgih letih razmerja med lastnikom zemljišča in občino Izola še vedno niso urejena, zato ima težave sedanji izolski župan Igor Kolenc, kajti Pečanova želi kot vplivna poslanka doseči, da se vsi spori, povezani s tem projektom, pometejo pod preprogo. Peter Bossman vse to nemo opazuje, medtem pa ostaja nejasno, kam točno je šel javni denar iz tistega časa in kako je izolska občina zavarovala svoj vložek. Mimogrede, terapevtska skupnost Drevo življenja še zdaj ne deluje in je primer popolnoma zavoženega projekta, kjer so nekateri nameravali z javnim denarjem zgraditi lep objekt za njihove hobije ...
"

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mira Senico Katarino Kresal Bredo Pečan Pahorjeva Evgenij Komljanec Igorja Bavčarja Igor Skok Tone Anderlič Božidar Guštin Andrejašič Branko Tonetu Ropu Tomislavu Klokočovniku Peter Bossman

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Famozna kmetija Bužekijan. Vse sta se zmenila Miro Senica in Breda Pečan