objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Petek, 8. julij 2011 ob 07:02

Afera Baričevič. Senica ovadil Bojana Požarja zaradi tožilskih dokumentov
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Ljubljanski odvetnik Miro Senica je kazensko ovadil odgovornega urednika spletnega portala Požareport Bojana Požarja in samostojnega novinarja Mitjo Lomovška zaradi objave tožilske dokumentacije v zadevi Baričevič, ki smo jo na našem portalu objavili 28. marca letos v odmevnem članku z naslovom "Afera Baričevič, dokumenti tožilstva: dve priči videli bežati Mira Senico!" Senica je ovadbo poslal na ljubljansko okrožno državno tožilstvo.
Vodja ljubljanskega tožilstva Tamara Gregorčič nam je prejem ovadbe potrdila. Na vprašanje, v kakšni fazi je zadeva, pa nam je odgovorila, da "tožilska odločitev še ni bila sprejeta." Po naših informacijah gre za očitano kaznivo dejanje objave (izdaje) uradne tajnosti (266. člen kazenskega zakonika), za kar je zagrožena kazen do pet let zapora.
Bojan Požar pravi, da "ovadba pomeni hud pritisk na novinarsko delo, še zlasti zato, ker gre za odvetnika, ki je partner ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS Katarine Kresal." Po drugi strani Požar komaj verjame, da "bi državno tožilstvo zaradi objave dokumentov, označenih z besedico interno, ne pa uradna tajnost, sploh lahko začelo kazenski postopek zoper novinarje. Tudi ni nobenega dvoma, da je bila objava dokumentov v javnem interesu. Zato je zelo možno," dodaja Bojan Požar, da "želi Senica, najverjetneje pa tudi Kresalova, s kazensko ovadbo doseči, da bi tožilstvo in policija v postopku preverjanja ovadbe in zbiranja obvestil ugotovila, kako smo prišli do tožilske dokumentacije. Zelo možno je torej, da Senica in Kresalova dejansko iščeta domnevni vir ali njuno tarčo na tožilstvu, ki naj bi nam dostavil dokumente. Tej osebi bi potem naprtili kaznivo dejanje zlorabe položaja, ki se preganja po uradni dolžnosti. Naj samo spomnim, kako sta, po našem članku, ki je ponovno obudil afero Baričevič, Kresalova in minister za pravosodje Aleš Zalar bentila nad odtekanjem informacij iz tožilstva, Senica pa grozil s tožbami.
Bojan Požar tudi pričakuje, da bosta "zaradi kazenske ovadbe menda najbolj vplivnega odvetnika v državi, nevarno naperjene zoper novinarsko delo in medijsko svobodo, ustrezno reagirali obe stanovski novinarski organizaciji, Društvo novinarjev Slovenije ter Združenje novinarjev in publicistov."
Iz odvetniške pisarne Mira Senice so po objavi članka sporočili, da Miro Senica "ni vložil neposredne kazenske ovadbe" proti Bojanu Požarju in Mitji Lomovšku.
"Miro Senica je zaradi članka, ki je bil v mediju Pozareport.si objavljen 28. marca 2011 in ki je objavil del tožilske dokumentacije, na Okrožno sodišče v Ljubljani vložil zahtevo za notranji nadzor zaradi razkritja spisne dokumentacije javnosti. Na to zahtevo je sodišče odgovorilo, da so nadzor opravili in da pri njih do uhajanja dokumentacije ni prišlo. Miro Senica je na Okrožno državno tožilstvo podal kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, ki je v nasprotju s svojo dolžnostjo varovanja tajnosti omogočil, da se je medij seznanil z vsebino in pridobil kopije spisa, v katerih je bil omenjen Miro Senica. Glede na tajnost predkazenskega postopka namreč avtorja članka za vpogled v spis nista mogla imeti nobene pravne podlage. Zato je edino možno, da je neznana oseba, ki je imela dostop do sodnega oziroma tožilskega spisa ali posameznih pisanj iz tega spisa, avtorjema članka neposredno ali posredno razkrila vsebino in omogočila prepis tega spisa ali posameznih pisanj iz tega spisa. Avtorja članka sta na ta način nezakonito pridobljene podatke objavila, s čimer sta prav tako protipravno posegla v pravni položaj Mira Senice, takšno ravnanje pa lahko v povezavi z ostalimi okoliščinami primera predstavlja tudi kaznivo dejanje ali udeležbo (npr. napeljevanje) pri kaznivem dejanju,"
sporočajo iz odvetniške pisarne Mira Senice.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
miro senica Bojana Požarja Mitjo Lomovška Tamara Gregorčič Katarine Kresal Aleš Zalar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Afera Baričevič. Senica ovadil Bojana Požarja zaradi tožilskih dokumentov