objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 4. julij 2011 ob 07:57

Zakaj TV Slovenija subvencionira biznis Mateja Raščana in Donalda Trumpa?!
Še en programski fiasko Janeza Lombergarja. Vidno tremaška Lili Žagar je sobotni izbor miss Universe vodila v slogu Top shopa, češ, če kupite mene in pokličete zdaj, dobite tudi Marka Potrča
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Komaj teden dni je minilo od nedeljskega programskega debakla s projektom Miss Slovenije, že nam je vodstvo TV Slovenija postreglo z novim lepotnim kvazi spektaklom - sobotnim izborom za Miss Universe Slovenije.
Če Miss Slovenije za Miss sveta nekako še lahko umestimo med šovbiznis "nacionalnega pomena," to za Miss Universe ne velja niti slučajno. Lepotno tekmovanje za Miss Universe je namreč poslovni projekt newyorškega nepremičninskega mogotca Donalda Trumpa, pri nas pa licenčni biznis lastnika založniškega podjetja Delo Revije Mateja Raščana. Gre za Trump-Raščanov "izprijeni kapitalizem," mi je v petek rekel eden od znanih televizijskih producentov, s tem pa javna RTV Slovenija, ki jo plačujemo in financiramo davkoplačevalci, ne bi smela imeti nič skupnega. Še zlasti ne programsko. Izbor za Miss Universe, oddaja, kjer za prvo nagrado osemnajstletnim dekletom kakor ponosno ponujajo, da bodo spoznale že rahlo ostarelega Trumpa, enostavno ne sodi v prime time prvega programa TVS, ki naj bi - prosto po Borutu Pahorju - bila slovenska BBC.
Toda, glej ga zlomka, izkaže se, da je izbor za Miss Universe na prvi program TV Slovenija zašel eksplicitno zaradi odločitve programskega vodstva TVS, konkretno direktorja TVS Janeza Lombergarja in njemu podrejenega odgovornega urednika razvedrilnega programa Vanjo Vardjana.
To nam je v soboto dopoldne nazorno pojasnila Katarina Novak, pomočnica generalnega direktorja RTVS Marka Fillija za poslovne zadeve. Novakova, ki je sicer zanikala navedbe naših virov, da je sodelovala v zadnjih pogajanjih med vodstvom TVS in Matejem Raščanom, pravi, da gre za "programsko odločitev." Vsak, ki hoče, da mu TVS neposredno prenaša ali posname dogodek, "mora najprej stopiti k programskim ljudem," tudi Raščanu. "Ko programci," v tem primeru Lombergar in Vardjan, "rečejo, to hočemo," pravi Katarina Novak, "se začnemo pogovarjati o poslovnem delu. Pri Miss Universe je šlo," se spomni Novakova, "za približno 12 tisoč evrov. Mi smo Delu Revijam odstopili za 12 tisoč evrov oglaševalskega časa, ki ga oni lahko tržijo, mi (RTVS) pa dobimo za 12 tisoč evrov oglasnega prostora v edicijah Dela Revije. To je to, vse ostalo, zakaj sploh Miss Universe na naši televiziji, pa morate vprašati Lombergarja in Vardjana," pravi Katarina Novak. In tudi to naj vprašamo Lombergarja in Vardjana, zakaj je snemanje in produkcija oddaje potekala iz studija Videoprodukcije Kregar, ne pa iz studia 1 na TV Slovenija, kar bi bilo logično ceneje, če že gre za skupni projekt TVS in Dela Revije?!
Mimogrede, sobotni prenos izbora za Miss Universe tudi poslovno ni mogel biti ravno uspešen. Oglasov praktično ni bilo, TVS je rolala predvsem napovednike oddaj. Pač kruta resnica, oglaševalcev Miss Universe očitno ne zanima. Dokaz več, zakaj so se na Pro plusu (Pop TV in Kanal A) lani dokončno znebili vseh veleprojektov Mateja Raščana.
No, Janez Lombergar in Vanja Vardjan službenih mobilnih telefonov ob sobotah ne dvigujeta in klicev ne vračata, čeprav se Lombergar rad priduša, da ga novinarji lahko pokličemo kadarkoli nas kaj zanima. Tako vprašanja, ki si jih po vsem sodeč postavlja tudi Novakova, ostajajo nepojasnjena. Po naših informacijah so nekateri člani vodstva RTVS za prenos Miss Universe izvedeli šele potem, ko jim je šefinja službe za odnose z javnostmi RTVS Sabrina Povšič razdelila vabila na prireditev.
Ključno tehnično vprašanje se sicer glasi, "kako prepričati" Lombergarja in Vardjana, da to, kar ponujate, sodi v prime time program javne TVS. Če sledimo Novakovi, je odločilno, da Lombergar in Vardjan rečeta "to hočemo". In potem je možno vse. Tudi to, da TVS Slovenija na prvem programu neposredno prenaša tradicionalno srečanje novinark in novinarjev nekdanjega časnika Direkt. Hja, važno je, da imate argumente, ki Lombergarja in Vardjana pripravijo do tistega famoznega stavka - to hočemo.
Bogsigavedi, na kakšne note pri Lombergarju in Vardjanu zaigra Matej Raščan? Zanesljivo precej otipljive, kajti Miss Universe je letos že tretji Raščanov projekt, ki se rola na prvem programu TV Slovenija. Začuda Raščanu ni prišlo na misel, da bi Lombergar in Vardjan "live" prenašala tudi nedavni piknik revije tabloidne Lady iz ljubljanskega Tivolija.
Janez Lombergar je že tik pred izvolitvijo na seji programskega sveta RTV poslušal pripombe posameznih svetnikov na račun tovrstnih programskih odločitev in oddaj. Kimal je in si nekaj zapisoval, v bran tovrstnih programskih debaklov pa je dejal, če se prav spomnim, da so Delo Revije zelo dobro podjetje. Ta argument, ki je bil že takrat za lase privlečen, je zdaj dokončno padel v vodo. Raščanovo podjetje je tik pred stečajem, zaposlenim ne plačuje prispevkov za socialno in pokojninsko zavarovanje, pogodbenim sodelavcem pa ne honorarjev. Tega se je v soboto zvečer po vsem sodeč zavedal tudi Raščan. Eminentnih gostov na izboru ni bilo, sam, vidno "presran" v obraz, je po podelitvi lente zmagovalki, temnolasi Emi Jagodič, nemudoma spokal z odra. Tudi Ema Jagodic je delovala preplašeno. Logično, glede na izkušnje lanskoletnega izbora, ko so za miss Universe Slovenije najprej razglasili Sandro Marinović, naslednji dan pa ji krono odvzeli, ker naj bi šlo za pomoto, za pravo miss Universe pa razglasili Mariko Savšek.
Kakorkoli, če bi šlo le za sobotno oddajo Miss Universe, bi stvar bila še komična, žal pa je zdaj že povsem jasno, da gre za strukturne programske defekte znotraj javne RTV Slovenija. Glavni krivec je znan: Janez Lombergar, ki - med drugim - sam nečimrno forsira govorice, da hišo vodi on, ne pa Marko Filli.
Na stolček direktorja TVS ga je pripeljala politika in razmerje politične moči v programske svetu RTVS. Kljub temu je tlelo upanje, da Lombergar o televiziji "še vedno nekaj ve." Več kot, denimo, Zvezdan Martič, neki drugi pretendent v zakulisju levosredinske koalicije; tudi ta se je kar naprej hodil ponujat ministrici za kulturo Majdi Širca. Toda Lombergerja, ki je že bil programski direktor TVS, pred leti zapleten v celo vrsto škandalov, od financ do očitanega mu nadlegovanja mladih voditeljic, je v televizijskem  smislu povozil čas, ali pa je postal "pijan" od televizije oblasti. Saj ne veš, kaj je slabše.
Pa poglejmo na hitro teh nekaj mesecev, odkar je prevzel odgovornost za vodenje programa TVS.
Prvi ali drugi dan po imenovanju je na Kolodvorsko 2-4 pripeljal nazaj svojega osebnega prijatelja Braneta Rončela. Kljub skoraj nični gledanosti Rončelove oddaje Izza odra mu menda plačuje 1.400 evrov honorarja na oddajo. To je honorar za frende, ljudje v hiši so zgroženi. Pa ni problem Rončelova slaba gledanost, problem je zastarela kakovost Rončelovih oddaj. Producira in vodi jih namreč enako kot pred desetimi leti. Zdi se, da ima Brane Rončel celo srajce in suknjiče iste kot prej. To je temeljna težava, ki jo je že pred Lombergarjevo inavguracijo instinktivno začutil generalni direktor RTVS Marko Filli, ko je hodil naokoli in pripovedoval, kako mu "Lombi" dela petnajst let zastarelo televizijo. Vendar Fillija nihče ni poslušal, ker je Lombergar imel politično podporo.
Kaj je potem naredil Lombergar? Oblast v razvedrilnem program je predal Bojanu Kranjcu in trdi struji LDS-Zares, ki Vardjana uporablja zgolj za lutko in podpisovanje računov ter študentskih napotnic. Studio City je premaknil na prvi program in mu tako avtomatično zvišal gledanost. Po nareku "liberalnih" mnenjskih voditeljev je začel brez veze "zajebavati" producente petkove oddaje Na zdravje!, čeprav ima oddaja odlično gledanost in trdno ciljno publiko. Po drugi strani so tiste oddaje, ki jih v program osebno lansira Lombergar, slabe in z nedefinirano ciljno skupino, zato posledično slabo gledane, nekatere mejijo celo na katastrofo. Denimo brezvezna oddaja Trikotnik (ampak res brezvezna), ki jo vodi Zvezdan Martič, po moje predvsem zato, da se kaže na ekranu. Kakšnega drugega smisla te oddaje ne vidim. Za to oddajo se je Martič "zdilal" z Lombergarjem in Fillijem, Lombergar pa je Martiča takoj podprl, ker je vedel, da se ga bo tako vsaj za nekaj časa znebil. Kar res nima nobene zveze z načrtovanjem programa.
Ker je Lombergar preplašen in zvit hkrati ter izjemno lobistično podkovan, novi odgovorni urednici informativnega programa Kseniji Horvat Petrovčič ni dovolil dokončnega obračuna z oddajo Pogledi Slovenije. To je njegova naložba v karierno prihodnost, če pustimo ob strani, da Lombergar vedno dela tudi usluge vodstvu slovenske rimsko-katoliške cerkve. Njegov nedavni veliki intervju za katoliško revijo Družina ni prav nobeno naključje. Lombergarja začuda čisto nič ne skrbi dramatično nizka gledanost osrednjega TV Dnevnika, kot programski vodja prav tako ne bi smel dopustiti nesmiselnega prehoda športnega novinarja Igorja E. Berganta med voditelje oddaje Odmevi.
Fiasko njegovega trenutnega televizijskega znanja in (političnih) manevrov pa so famozni osamosvojitveni dokumentarci, tudi tisti o nekdanjemu predsedniku države Milanu Kučanu. Na predpremieri v Kinu Dvor sem imel občutek, da ni bil zadovoljen niti Kučan. Gre za kvazi dokumentarce, ko so, podobno kot Lombergar, vsaj petnajst let za BBC-jem ali kakšnim History Chanellom. Ne vem, kako ni Lombergarju jasno, da novinarji ali novinarke informativnega programa (še) niso avtomatično ustvarjalci dokumentarnih oddaj. To je čisto neki drugi televizijski žanr, kar bi Lombergar pri svojih letih in televizijskih izkušnjah že lahko vedel. Najnovejši televizijski produkt Lombergarjeve dosedanje ponovne kariere na čelu TVS so diletantski novinarski prispevki v sklopu večernih "kulturnih" oddajic Poletna scena.
Joj, joj, joj, kakšne scene na TV Slovenija!
Od tukaj, od takšnega Janeza Lombergarja, pa do Lili Žagar, že nekaj časa brezposelne nekdanje voditeljice oddaje Svet na Kanalu A, je samo korak. Uboga Lili (bila je talentirana novinarka, toda slaba voditeljica, ker je samo brala s trotl bobna), vidno tremaška, misleč, da se vrača na veliko televizijsko sceno, je sobotni izbor za Miss Universe Slovenije vodila v slogu Top shopa, češ, če kupite mene in pokličete zdaj, dobite tudi Marka Potrča ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Donalda Trumpa Mateja Raščana Borutu Pahorju Janeza Lombergarja Vanjo Vardjana Katarina Novak Marka Fillija Sabrina Povšič Emi Jagodič Sandro Marinović Mariko Savšek Zvezdan Martič Braneta Rončela Bojanu Kranjcu Zvezdan Martič Kseniji Horvat Petrovčič Igorja E. Berganta Milanu Kučanu Lili Žagar Marka Potrča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zakaj TV Slovenija subvencionira biznis Mateja Raščana in Donalda Trumpa?!