objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Petek, 1. julij 2011 ob 07:16

Zgaga na Delu, novinarke odstopajo. Neskončno vase zagledan Markeš jih žali
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Medtem ko novinarji Dnevnik protestirajo na ulici, ker je časnik Dnevnik že 500 dni brez odgovornega urednika, zahtevajo pa tudi nekaj več vpliva pri vodenju družbe, so se očitno sprli tudi v izvršilnem odboru aktiva novinarjev Dela.
Novinarka Milena Zupanič je v torek dopoldne protestno odstopila kot članica izvršilnega odbora aktiva novinarjev Dela, vzrok njenega odstopa pa je predsednik aktiva, bivši odgovorni urednik Dela Janez Markeš. Po besedah Milene Zupanič ima Markeš do nje in članov vodstva aktiva "nekolegialen, slabšalen in žaljiv odnos. V takem okolju ne morem zastopati interese vseh, ki so me izvolili," sporoča Zupaničeva, ki je elektronsko pošto poslala vsem članom aktiva in seveda Janezu Markešu (glej faksimile).

Dvajset minut kasneje (ob 11.03) je Mileno Zupanič z elektronskim sporočilom podprla novinarka Jasna Kontler, ki je Markeša razglasila za neskončno vase zagledanega.
"Javno ti želim čestitati za tvojo držo. Tudi sama dobro vem, kako neskončno vase zagledan je ta naš kolega in kako težko je polemizirati z njim. Zato sem sama resno razmišljala o izstopu iz aktiva, a sem se premislila, ker bi bila s tem prikrajšana za informacije, ki nam jih pač daje aktiv. Sprijaznila sem se, da si večina naših novinarjev očitno želi takšno avtokratsko obliko vodenja, kot jo zmore Markeš. Lep pozdrav Jasna"

Ob 12.00 se je oglasila novinarka Silva Čeh, ki obžaluje, da se je Milena Zupanič morala tako odločiti.
"Milena, škoda, da si se morala tako odločiti. Borcev, četudi je eden, je vedno premalo, prepričanih, četudi je eden, pa je vedno preveč. Ampak svet se menda še vedno vrti, en borčevski zdravo Silva"

V sredo, ob 11.53, se je v debato vključil še en nekdanji odgovorni urednik Dela, zdaj novinar Peter Jančič, ki sporoča, da če gre Milena, gre tudi on.
"Ker sem pred časom kot član aktiva glasoval za Mileno kot članico IO bi povedal, da je odstop zame nesprejemljiv in Mileni predlagam, da to umakne, aktivu pa, da ga ne sprejme. Če je karkoli od tega mogoče. Hkrati pa seveda pričakujem, da se bo članici IO omogočilo, da opravlja delo za katerega je bila izvoljena. Razlog za protest je nujno razčistiti, sicer izgublja organizacija v celoti in če gre Milena, grem tudi jaz. Peter PS: Mimogrede, ne bo treba daleč, ker itak sediva za skupno mizo :)"

Ob 13. uri in 26 minut se je oglasila še novinarka Marjeta Šoštarič.
"Spoštujem tvojo načelnost in odločitev. Škoda za ves novinarski kolektiv Dela je, če v IO našega aktiva ni pravega dialoga in če izstopajo tisti, ki zmorejo in upajo na glas razmišljati in delati v dobro vseh in ne zgolj "zaprte" četice. Sicer pa, vsaka palica ima dva konca, mar ne? Pustimo času čas. Lep pozdrav Marjeta"

Predvidevamo, da se bo polemika med novinarji Dela nadaljevala.
Iz Delove stolpnice je tudi slišati, da predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli pospešeno išče novega odgovornega urednika, potem ko mu je sedanja odgovorna urednica Romana Dobnikar Šeruga z nedavnim pismom članom nadzornega sveta (in zahtevo po Giacomellijevi razrešitvi) zabila nož v hrbet, čeprav jo je Giacomelli postavil za urednico.

Odmev
V zadnjem odstavku prispevka z naslovom "Zgaga na Delu, novinarke odstopajo. Neskončno vase zagledan Markeš jih žali," navajate, da predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli pospešeno išče novega odgovornega urednika. Zapis ni utemeljen, saj predsednik uprave Dela, d. d., Jurij Giacomelli ne izvaja nobenih aktivnosti, o katerih pišete in podpira aktualno odgovorno urednico časnika Delo Romano Dobnikar Šeruga.
Romana Dobnikar Šeruga vodi uredniško integracijo in oblikovno prenovo Dela. Aktivno je vključena v razvojne procese, ki so v teku ter tako prispeva k uresničevanju sprejete strategije družbe in doseganju načrtovanih poslovnih ciljev.  Pri tem s predsednikom uprave uspešno sodelujeta.
Sporočamo tudi, da Romana Dobnikar Šeruga nadzornemu svetu družbe ni posredovala nobene zahteve po razrešitvi predsednika družbe.
Lep pozdrav,
Estera Lah Poljak
Vodja tržnega komuniciranja in odnosov z javnostmi

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milena Zupanič Janez Markeš Jasna Kontler Silva Čeh Peter Jančič Marjeta Šoštarič Jurij Giacomelli Romana Dobnikar Šeruga Odmev

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zgaga na Delu, novinarke odstopajo. Neskončno vase zagledan Markeš jih žali