objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 29. junij 2011 ob 07:07

Preplah pri Zaresu in Golobiču. Bo Gaspari eliminiral birokrata Kopača?
Vprašanje za milijon dolarjev: bo nov minister zamenjal Janeza Kopača, ključnega Golobičevega človeka za energetiko? Bo Jožef Školč pod kapo Boštjana Žekša ponovno vodil ministrstvo za kulturo?
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Že sredi minulega tedna, takoj potem, ko je prvak Zaresa Gregor Golobič še zadnjič zagotovil, da Zares odhaja iz Pahorjeve vlade, se je govorilo, da naj bi ministrstvo za gospodarstvo namesto Darje Radić začasno prevzeli Mitja Gaspari, Dejan Židan, Franci Križanič ali Patrick Vlačič. Prvi je "odpadel" minister za promet in podpredsednik Socialnih demokratov Vlačič, ki pa menda celo zapušča politiko, no, več o tem jutri. Nato je odpadel minister za finance Križanič, ker si nihče ne predstavlja, kakšen medijskih vihar bi izbruhnil, če bi Križanič prevzel še gospodarstvo. Dejan Židan, edini pravi menedžer v Pahorjevi vladi, pa je premierju Borutu Pahorju menda rekel ne, češ, tega resorja nočem sprejeti. Tako je Pahorju ostal le še minister za razvoj in evropske zadeve Gaspari, še zlasti potem, ko se je v ponedeljek, med pogovorom Pahorja in predsednice LDS ter ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal (njunim najdaljšim pogovorom doslej, ki je trajal neverjetne tri ure!) izkazalo, da LDS, zadnja preostala koalicijska partnerica Socialnih demokratov, pač noče sprejeti nobenega dodatnega ministrskega resorja.
Toda Pahorju dejansko še najbolj ustreza Mitja Gaspari, čeprav so bili v stranki Zares te dni bolj ali manj prepričani, da Gaspari ministrstva za gospodarstvo ne bo prevzel. "Saj ga poznamo," pravijo, "Gaspari tudi ni postal minister za finance, čeprav bi to lahko, če bi le hotel." Gaspari naj bi v novi vlogi poslovodečega ministra za gospodarstvo predvsem umiril napeta razmerja med vodstvom Agencije za upravljanje kapitalskih naložb, ostaja pa vprašanje, kako bo vzpostavil odnos do apetitov posameznih močnih lobijev. Nenazadnje, pri Zaresu je že panika, ali bo Mitja Gaspari zamenjal direktorja direktorata za energijo Janeza Kopača, ključnega Golobičevega človeka za obvladovanje energetike. Ni še namreč jasno, ali bo Gaspari ta kadrovski mandat (za eliminacijo Kopača) dobil ali ne. Pri Zaresu so že pohiteli in razlagajo, kako je Janez Kopač čisto navaden uradnik, zaposlen "na tipičnem birokratskem mestu, ki ne sme podlegati političnim čistkam."
Po drugi strani je vprašanje, ali bo Mitja Gaspari tvegal hud konflikt z Gregorjem Golobičem (čeprav se nikoli nista marala), ki bi ga z odstrelom Janeza Kopača zanesljivo povzročil. Po naših informacijah namreč Gaspari računa, da bi lahko ponovno postal guverner Banke Slovenije, morda še pred koncem mandata sedanjega guvernerja Marka Kranjca. Slednji se namreč vedno bolj zapleta v spore z ministrom za finance Križaničem, zato se v zakulisju govori celo o njegovi predčasni zamenjavi. Za postavitev guvernerja Banke Slovenije je potrebna parlamentarna večina.
Ministrstvo za javno upravo naj bi začasno prevzel premier Borut Pahor, ki pa, vsaj po naših informacijah, zelo hiti z razdelitvijo tega napol umetnega ministrstva. Del javne uprave naj bi se preselil nazaj na ministrstvo za notranje zadeve, posamezne kategorije javnih uslužbencev pa naj bi vrnili nazaj med "civiliste", denimo učitelje, ravnatelje in novinarje RTV Slovenija. Tako naj bi sanirali tudi negativne posledice ministrovanja "čudežnega dečka javne uprave" in "money makerja" Gregorja Viranta, kot nam je povedal eden od ministrov Pahorjeve vlade.
Začasni minister za kulturo naj bi postal akademik Boštjan Žekš, sedanji minister za Slovence po svetu, ki začasno že upravlja ministrstvo za lokalno samoupravo in regionalni razvoj. Po naših informacijah se išče tudi formalna možnost, da bi Žekšu pri vodenju ministrstva za kulturo "pomagal" nekdanji minister za kulturo in državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Jožef Školč. Tukaj je treba vedeti, da je denar ministrstva za kulturo eksistenčno pomemben za delovanje cele vrste mrež in lobijev umetnikov, mnenjskih voditeljev ter raznoraznih akademij, ki so povezane z LDS in Zares, v zakonodajnem postopku sta tudi še dva medijska zakona, zakon o Slovenski tiskovni agenciji in nov krovni medijski zakon.
Ker pa je Školč visok politik LDS, se postavlja vprašanje, ali njegova začasna umestitev na ministrstvo za kulturo ni v koliziji z odločitvijo vodstva LDS, da v Pahorjevi vladi ne prevzamejo nobenega resorja več. "Zakaj pa bi prevzemali," pravijo naši viri v LDS. "Po eni strani nočemo, da bi izgledalo, kot da se pulimo za bivše resorje stranke Zares, po drugi strani pa, karkoli bi dodatno prevzela Katarina Kresal, bi to povzročilo negativni medijski stampedo."
In kaj na to porečejo v SD. "Aha, eldeesovci so si že vse lepo skalkulirali. Kje pa je tu njihova odgovornost za vodenje države?"
Tako menda še vedno ni čisto izključeno, da bo ministrstvo za kulturo prevzel Igor Lukšič, ki poleg svojega ministrstva za šolstvo in šport že vodi bivše Golobičevo ministrstvo za visoko šolstvo.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregor Golobič Pahorjeve Darje Radič Mitja Gaspari Dejan Židan Franci Križanič patrick vlačič Katarine Kresal Marka Kranjca Gregorja Viranta Boštjan Žekš Jožef Školč Igor Lukšič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Preplah pri Zaresu in Golobiču. Bo Gaspari eliminiral birokrata Kopača?