objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sreda, 22. junij 2011 ob 09:11

Gostilna Brinje. Rakovec big bossu Aljančiču odrezal enormne provizije
Koga bo danes odneslo? Pred skupščino Hokejske zveze Slovenije dokončno počilo med Matjažem Rakovcem in Ernestom Aljančičem, ki očitno ne more preboleti izgube svojega hokejskega biznisa
2011 Pozareport

Odpri galerijo

19. oktobra lani med sejo skupščine Hokejske zveze Slovenije v hotelu Astoria na Bledu, takoj potem, ko je bil za predsednika hokejske zveze izvoljen Matjaž Rakovec, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav, je prejšnji dolgoletni prvi človek slovenskega hokeja Ernest Nestl Aljančič svojemu nasledniku Rakovcu podal listek z imeni kandidatov za člane novega predsedstva zveze. Šlo je za Aljančičeve izbrance, toda Rakovec je listek spravil v žep in za člane predsedstva imenoval druge ljudi. Med njimi ni bilo Aljančiča niti tistih, ki jim je Aljančič obljubil, da bodo. Od starega predsedstva je Rakovec obdržal samo nekdanjega mariborskega podžupana Andreja Verliča, vodjo ženske reprezentance in mariborskega hokejskega kluba HDK Maribor, Marka Pogačnika in Slavka Kanalca, direktorja jeseniškega hokejskega kluba Acroni. Za Nestla Aljančiča je bil to menda popoln šok in zelo jasna napoved, da bo Rakovec delal s svojo glavo. Hokejska zveza se je hitro znašla na robu "vojne", ki naj bi se tako ali drugače končala z današnjo skupščino.
Začetek najnovejše hokejske vojne seže sicer že nekaj let nazaj, ko je nesporni big boss slovenske hokejske zveze Nestl Aljančič iskal novega formalnega predsednika Hokejske zveze Slovenije. Poznavalci pravijo, da je predsednika iskal vedno takrat, ko mu je medijska podoba padala in je želel najti nekoga, ki bi bil še slabši. Potem bi se izkazalo, da je Aljančič še najboljši in bi spet spet prišel nazaj kakor reševati hokej, vendar pod pogojem, da mu dajo proste roke. Z odvetnikom Damjanom Mihevcem, v času vlade Janeza Janše precej vplivnim politikom Bajukove Nove Slovenije, predsednikom nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav in članom nadzornega sveta Istrabenza, je imel veliko srečo, ker je Mihevc počenjal usodne napake. Damjan Mihevc se je neposrečeno povezal z razvpitim (tudi) hokejskim poslovnežem Janezom Sodržnikom, osebno obračunaval z novinarji in Mihevčeva odstranitev za Aljančiča ni bila posebno zahtevna operacija. Nazadnje so se proti tedanjemu predsedniku hokejske zveze Mihevcu obrnili tudi igralci reprezentance. Najprej jim je obljubil denar, nato pa besedo vzel nazaj.
Hokejisti sicer niso nikoli zahtevali bajnih vsot denarja, menda tudi nikoli niso ničesar zahtevali sami od sebe, so pa zahtevali tisto, kar so jim obljubili drugi, pravijo naši viri iz hokejske zveze. In Nestl Aljančič jim je veliko obljubljal. Ko je rušil Mihevca, je igralcem zagotovil denarne premije, ki naj bi jih dali "prijatelji" hokeja, po Mihevčevem padcu pa je obljubo gladko pozabil. Igralci so ta denar dobili šele nekaj let pozneje, ko naj bi po navedbah naših virov "zelo jasno povedali, da se iz njih ne bo nihče norčeval."
Nestl Aljančič je nato ustanovil famozno sanacijsko komisijo, kamor je vtaknil glavnega finančnika zveze Kamila Lekšeta, ljubljanskega odvetnika Marka Schulza in seveda samega sebe. Ampak kakšna sanacijska trojka so bili ti trije?! Lekše ni prišel na nobeno sejo, kjer bi moral odgovarjati na vprašanja. Preko odvetnika Schulza se je nakazovalo denar, ko je bil transakcijski račun hokejske zveze blokiran, Schulz pa je za transakcije kasiral provizije. Aljančič, ki naj bi delal "v dobro hokeja," kot se je ves čas hvalil, pa je imel pravico do trženja slovenskega hokeja. Za vsak sponzorski prispevek je njegovo podjetje Class I d.o.o. pobasalo 30 odstotkov provizije! To se je odkrilo šele pozneje, ko so finančno revizijo opravili ljudje Matjaža Rakovca. Ta revizija, ki ji Rakovec menda pravi forenzična preiskava hokejske zveze, je pokazala in dokazala, da so Lekše, Schulz in Aljančič ves čas debelo zavajali hokejsko zvezo in javnost. Finančni dolg zveze je bil namreč veliko večji od tistega, ki so ga javno prikazovali. Na podlagi provizij je bila zveza samo Nestlu Aljančiču dolžna 340 tisoč evrov?! Nič čudnega torej, da je finančnik Lekše vselej zbolel, ko bi moral stopiti pred skupščino zveze ali medije.
Nato je Ernest Aljančič našel Matjaža Rakovca. Po naših informacijah je bil sveto prepričan, da bo predsednik uprave Triglava plesal tako, kot bo on igral, na zvezi pa je govoril, da je "Rakovec mlad fant, ki lahko veliko pomaga hokejski zvezi." Toda počilo je že blejski skupščini.
Hja, Matjaž Rakovec je začel svojo hokejsko politiko. Eliminiral je tako imenovani hokejski turizem (potovanja z reprezentanco za tiste, ki z reprezentanco nimajo kaj početi), odprodal avtomobile, za katere je hokejska zveza plačevala kredite in stroške, predvsem pa je sesul hokejsko poslovanje Nestla Aljančiča.
Ve se, kako je Aljančič hokejistom in novinarjem pogosto pripovedoval svoj znameniti stavek. Češ, "veš, to plača Ernest Aljančič, ne hokejska zveza." Ko pa so reflektorji ugasnili, je račun prišel na sedež hokejske zveze. Naši viri pravijo, da Aljančič ni ničesar plačal iz svojega žepa, vendar se je to ugotovilo šele pozneje, s prej omenjeno Rakovčevo forenzično preiskavo.
Samo primer: ko je hokejska zveza ob zaključku športne kariere legendarnemu igralcu Tomažu Vnuku podarila prestižno kolo znamke Cult, je Aljančič prav tako izrekel prej citirani stavek, račun pa je seveda dobila hokejska zveza. Le da Aljančičev direktor zveze tega nikomur ni povedal! Medklic: nov, Rakovčev direktor hokejske zveze je nekdanji reprezentant Dejan Kontrec. Revizorji so še ugotovili, da so bila kolesa, namenjena samo reprezentantom, podarjena tudi odvetniku Schulzu, Alenki Hiti, ženi nekdanjega znanega hokejista Rudija Hitija, predsednika hokejskega kluba HDD Bled in znanega zaveznika Nestla Aljančiča, in še nekaterim "prijateljem" hokeja. Kolesa, ki so stala po tri tisoč evrov, so jim uradno podelili zaradi zaslug pri organizaciji svetovnega hokejskega prvenstva v Ljubljani, vsi tisti, ki so za prvenstvo res garali šest mesecev, pa so dobili po največ 300 evrov nagrade.
No, vso to hokejsko zgodbo bi Nestl Aljančič morda še nekako prebolel, ni pa mogel preživeti izgube biznisa. Matjaž Rakovec mu je namreč ukinil 30-odstotno provizijo na ves sponzorski denar, Aljančičevo podjetje Class I pa je ostalo tudi brez oglaševalskega posla Zavarovalnice Triglav, kjer je poskušal zmagati na razpisu, proti agencijama Pristop in Publikum. Po naših informacijah je bila Aljančičeva razpisna ponudba med najdražjimi.
Nič čudnega torej, da se je začela huda vojna. Na Aljančičevo stran (poznavalci razmer jim cinično pravijo Aljančičeva pešadija) so se postavili njegov šofer Diko Stević, odvetnik Marko Schulz (mimogrede, Schulz je vmes neuspešno kandidiral za predsednika alpskega odbora Smučarske zveze Slovenije proti Juretu Koširju), zdaj že bivši finančnik hokejske zveze Kamilo Lekše, predsednik nadzornega odbora hokejske zveze Janez Potočnik (pozor, ne gre za evropskega komisarja, ampak njegovega soimenjaka), odstavljeni vodja ženske reprezentance Branko Jeršin in Srdan Kuret, ki je po naših informacijah za Aljančiča opravil umazano delo v operaciji odstranitve Damjana Mihevca. Aljančiča podpirajo tudi tisti klubi in podjetja, ki izgubljajo privilegije. Že omenjeni Rudi Hiti in njegov blejski klub, mariborski klub Andreja Verliča (čeprav naj bi Verlič po zadnjih informacijah prestopal v Rakovčev tabor, kar naj bi se zgodilo po sinočnjem pogovoru Matjaža Rakovca z nekaterimi hokejskimi klubi v ljubljanskem hotelu M), in seveda Janez Sodržnik, član nadzornega sveta podjetja Slohokej d.o.o., ki za hokejsko zvezo vodi državno ligo in ji za to plačuje borih pet tisoč evrov koncesije na leto. Člani Aljančičeve opozicije naj bi se dobivali v znani ljubljanski gostilni Brinje za Bežigradom.
Zakulisna vojna med Rakovcem in Aljančičem se je prenesla tudi v bazo hokejske zveze, končala pa naj bi se z današnjo skupščino, ki se začenja ob šesti uri zvečer, spet v ljubljanskem hotelu M. Aljančič že nekaj časa tarna, da mu Rakovec ne odgovarja na telefonske klice in elektronsko pošto. Da on, Aljančič, želi samo dobro hokeju, Rakovec pa nima časa za hokej, ker ima preveč drugega dela. Ko je Rakovec soočil Aljančiča s temi očitki, mu je Aljančič odgovoril, da ti, ki so mu to povedali, lažejo, poročajo naši viri. Te dni pred skupščino se je Aljančič lotil prave kampanje, hodi od kluba do kluba in hokejske funkcionarje prepričuje o vpletenosti Matjaža Rakovca v razne afere in škandale. In jim govori, da jim Rakovec že ne bo pomagal, on, Aljančič, pa jim bo in da bodo klubi imeli več od njega kot od Rakovca.
Proaljančičevskim napadom na Matjaža Rakovca se je pridružil še nadzorni odbor, kjer sedi tudi Aljančič. Nadzorniki so izdali poročilo (najprej v sedmih točkah, potem pa so ga še nekoliko dopolnili), ki pa naj bi bilo dokazljivo lažno. Faksimile poročila nadzornega odbora in protiargumente objavljamo v galeriji slik. Po naših informacijah naj bi na današnji skupščini Aljančič&Co. predlagal nezaupnico Matjažu Rakovcu, po drugi strani je slišati, da bo glasovanje o svoji zaupnici že na začetku skupščine predlagal Rakovec. Naši viri še trdijo, da če bo Rakovec slučajno zapustil hokejsko zvezo, utegne postati predsednik košarkarskega kluba Union Olimpije, kar ga menda nagovarjajo nekateri člani upravnega odbora in sponzorji kluba.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Matjaž Rakovec Ernest Nestl Aljančič Andreja Verliča Marka Pogačnika Slavka Kanalca Damjanom Mihevcem Janeza Janše Bajukove Janezom Sodržnikom Kamila Lekšeta Marka Schulza Tomažu Vnuku Dejan Kontrec Alenki Hiti Rudija Hitija Diko Stević Juretu Koširju Janez Potočnik Branko Jeršin Srdan Kuret

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Gostilna Brinje. Rakovec big bossu Aljančiču odrezal enormne provizije