objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 16. junij 2011 ob 08:25

Kandidat za predsedniške volitve. Danila Türka lahko premaga Matej Lahovnik
Zaokrožile govorice, da naj bi se prihodnje leto na volitvah za predsednika republike pomerila Danilo Türk in nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik. Slednji o tem za zdaj še ne razmišlja
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik bi prihodnje leto utegnil kandirati na volitvah za predsednika republike proti Danilu Türku, nam je v zadnjih dneh povedalo več različnih virov.
Po mnenju tistih, ki se zavzemajo za predsedniško kandidaturo bivšega politika, doktorja ekonomije iz Velenja in profesorja na ljubljanski ekonomski fakulteti, je Lahovnik na volitvah sposoben premagati predsednika Türka. Lahovnikovo kandidaturo omenjajo blizu skupine GremoNaVolitve.si, Janševi SDS in tistemu delu Pahorjevih Socialnih demokratov, ki so jezni na Danila Türka, ker nenehno napada Boruta Pahorja, čeprav so Socialni demokrati fizično garali za Türkovo predvolilno kampanjo leta 2007 in mu dejansko omogočili izvolitev. Tudi naši viri blizu Pahorja napovedujejo, da bo Danilo Türk prihodnje leto na volitvah imel še velike težave. Po naših informacijah naj bi se nekateri o možnosti predsedniške kandidature z Lahovnikom že pogovarjali.
No, Matej Lahovnik nam teh informacij včeraj ni hotel niti potrditi niti zanikati, dejal je le, da "za zdaj o tem ne razmišlja."
O Lahovniku kot možnem protikandidatu pa očitno že nekaj časa razmišlja predsednik republike Danilo Türk. Spomnimo, ko je Lahovnik novembra lani po skypu iz Škotske sodeloval na javni tribuni z naslovom Resetirajmo Slovenijo, je uporabil duhovito primerjavo med Pahorjevo vlado in poletom letala. Na to Lahovnikovo prispodobo je čez dva tedna v intervjuju za časnik Delo vehementno reagiral predsednik Türk. Po naših informacijah si krog aktualnega predsednika države zadnje čase močno prizadeva, da prihodnje leto volitve v državni zbor (če seveda ne bo prišlo do predčasnih volitev) in volitve predsednika republike ne bi potekale hkrati, na isto volilno nedeljo. Predsednik Türk se namreč boji, da bi na skupnih volitvah kot podpornik Pahorjeve vlade in član tako imenovane "bande štirih" (Danilo Türk, Gregor Golobič, Milan Kučan in Zoran Janković) pokasiral preveliko dozo nezadovoljstva volivcev z vlado levega trojčka. Je pa veliko vprašanje, ali bi predsednik Türk upal javno predlagati, naj država izvede ločene volitve; v tem primeru bi namreč postal tarča upravičenih očitkov, da mu je malo mar za nepotrebno trošenje proračunskega denarja. Dvojne volitve na državni ravni v tako kratkem času namreč avtomatično pomenijo dvojne stroške, obakrat po nekaj milijonov evrov. Zato so naši viri prepričani, da bo Türkove predvolilne interese pri tem lansirala in zastopala stranka Zares, ki že prihaja s predlogi, da bi predsedniku republike povečali pristojnosti.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
matej lahovnik Danilu Türku Janševi Pahorjevih Gregor Golobič Milan Kučan zoran janković

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kandidat za predsedniške volitve. Danila Türka lahko premaga Matej Lahovnik