objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 14. junij 2011 ob 08:55

Novinar, ki je tajno snemal Pahorja, je znan! Storilec poniknil z You Tubea
Zakaj je tri dni molčal Pop TV, če so za posnetke vedeli? Skrivnostneža identificirali z analizo zvoka in fotografij Denisa Sarkiča, ni pa še znano, kako je posnetek prišel v roke politikom
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Novinar, ki je med famoznim mariborskim brifingom tajno posnel predsednika vlade Boruta Pahorja, je praktično že znan. To se je po naših zanesljivih informacijah izvedelo tekom včerajšnjega dne, identiteto novinarja-snemalca pa so nam neuradno potrdili tudi sodelavci premiera Pahorja.
Uradno se je Pahorjev kabinet sicer bolj ali manj zavil v molk. Izjava, ki smo jo dobili v nedeljo popoldne, po odhodu premiera z vladno in gospodarsko delegacijo v Indijo, je skopa. "Neformalni brifing Boruta Pahorja po javni tribuni Socialnih demokratov v Mariboru je bil zaprte narave, prisostvovalo mu je devet urednikov in novinarjev, ki so zastopali osem medijskih hiš. Ostalih informacij ali komentarja o zlorabi zaupanja v SD ne želimo komentirati," nam je sporočil SD komunikator Denis Sarkič.
No, Denis Darkič je bil poleg Pahorja, svetovalke za odnose z javnostmi v kabinetu predsednika vlade Špele Vovk in tiskovnega predstavnika Socialnih demokratov Andreja Hudoklina zraven na brifingu. Izbrani uredniki in novinarji, ko si s Pahorjem takrat sedeli v domu nekdanjih mariborskih družbenopolitičnih organizacij, blizu mestnega parka, pa so bili Borut Mekina (Mladina), Erika Pečnik (Pop TV), Dejan Ladika (TV Slovenija; mimogrede, Pečnikova in Ladika sta intimni par), Mario Belovič (Delo), Matija Stepišnik (Večer), Vladimir Vodušek (Info TV), Brigita Mohorič (RTV Maribor), Hojka Berlič (mariborska dopisnica Pop TV) in Gregor Mlakar iz Slovenske tiskovne agencije. Pahorjev komunikator Sarkič je med srečanjem posnel tudi nekaj fotografij udeležencev brifinga, na katerih se po navedbah naših virov zelo jasno vidi, da so Pahorja snemali trije novinarji. Krog "osumljenih devet" se je nato zožil na dva (Špela Vovk naj bi že med brifingom opazila, da je bila snemalna naprava novinarke Brigite Mohorič, postavljena blizu Pahorja, izklopljena), na koncu pa na enega novinarja. Sarkičeve fotografije si je že ogledal nek specialist za avdio snemanje (pozor, ne gre za pripadnika Sove!), jih primerjal s kakovostjo zvočnega posnetka, nato pa z 99-odstotno gotovostjo lociral snemalno napravo (in posledično novinarja), katere rezultat - posnetek se je znašel na spletnem portalu You Tube.
Tudi tisti, ki je posnetek naložil na You Tube, naj bi naredil nekaj osnovnih napak, zato je menda razmeroma zlahka izsledljiv. Po naših informacijah je posnetek naložil med četrtkovo sejo vlade, kot uporabnik z imenom "aukn2011". Torej kot Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države, ki je ena od ključnih točk velikega spopada med SD in Zares. Naši viri v SD sploh ne dvomijo, da za posnetkom na You Tubeu stoji stranka Zares in da je šlo za poskus kompromitacije Boruta Pahorja.
Približno enourni posnetek pogovora je bil razdeljen na 5 delov, vsi so krajši od 15 minut, na You Tube pa naloženi s tako imenovanim brezplačnim in kobajagi težko izsledljivim računom (accountom). Toda zvok na začetku prvega in koncu drugega posnetka identificira snemalno napravo, novinar-snemalec, ki zvoka iz neznanih razlogov ni vsaj malo popačil, pa je prepoznaven na Sarkičevih fotografijah.
Pravzaprav ostaja le še uganka, kako in zakaj je novinarski posnetek brifinga prišel v roke vodstva stranke Zares, pripovedujejo naši viri v SD.
V sobotnem članku na Požareportu smo že napisali, da je o stenogramu brifinga prvi pisal novinar Dnevnika Jože Poglajen, pred desetimi dnevi, tik pred sobotnim referendumskim volilnim molkom. Naj se stenogram objavi, je po navedbah naših virov na Dnevniku zahteval urednik sobotnega Objektiva in bivši odgovorni urednik Dnevnika Miran Lesjak, vendar je treba povedati, da predstavnikov Dnevnika na brifingu ni bilo. Za objavo stenograma se je po navedbah istih virov hotel tudi odgovorni urednik Mladine Grega Repovž.
Po naših informacijah je po objavi Poglajnovega članka prišlo do poskusov zamegljevanja, kdo naj bi bil kriv, da je stenogram prišel javnost. To so začeli raziskovati tudi Pahorjevi sodelavci in sum je padel na Boruta Mekino ter Gregorja Mlakarja. Imetniki stenograma so v prvi fazi spinovske obrambe takoj obtožili novinarja in lastnika Info TV Vladimirja Voduška, toda Vodušek je sedel na drugi strani mize, od koder "ne prihaja" inkriminirani snemalni zvok. Poleg tega Vodušek na mizi ni imel snemalne naprave, za nameček so mu dvakrat iz žepa padli ključi avtomobila. Druga faza obrambe so bili spori med akterji. Kakovost zvoka na posnetkih pa je na koncu nekako izločila možnost, da je posnetek na You Tube last Mladininega novinarja Mekine, ki je premiera Pahorja očitno snemal z mobilnim telefonom. Mobilni telefon pa menda ni dovolj, da bi bil zvok tako visoke kakovosti, je sodelavcem premiera Pahorja raportiral prej omenjeni strokovnjak za zvočno snemanje.
Po sledovih teh govoric in informacijah je novinar tednika Reporter Igor Kršinar včeraj zaslišal direktorja STA  Bojana Veselinoviča in njegovega novinarja Gregorja Mlakarja. Govorice, da naj bi Veselinovič posnetek predal prvaku Zaresa Gregorju Golobiču ali kakšnemu drugemu politiku iz vrst Zaresa, je Veselinovič takoj zavrnil. Mlakar pa je Kršinarju dejal, "naj tisti, ki so mu posredovali te informacije, to tudi dokažejo. Glede na možnosti, ki jih ponuja sodobna tehnologija, so posnetki pri udeležencih brifinga lahko nastali na zelo različne načine. Zato so ugibanja, da naj bi za objavo posnetka stala STA ali jaz osebno, čisto brez osnove," trdi Mlakar, ki še pravi, da "z direktorjem Veselinovičem v tej zvezi, pa tudi v zvezi s kakšno drugo zadevo, sploh ni komuniciral." Tudi na stranki Zares pravijo, da s tem nimajo nič.
Mimogrede, Slovenska tiskovna agencija je v lasti vlade, in ministrica za kulturo Majda Širca pravkar predlaga spremembo zakona o STA.
Izjemno zanimiv posnetek pa se je pojavil na Pop TV. Ko je novinarka Katja Šeruga v sobotni oddaji 24ur poročala o škandalu snemanja tajnega brifinga, je med drugim dejala, da si je posnetek doslej ogledalo (poslušalo) okoli tri tisoč uporabnikov. Afera je pravzaprav začela odmevati v soboto dopoldne, potem ko smo posnetke objavili na našem portalu.
Kakorkoli, točno takrat, ko smo na Požareportu objavili sobotni članek, si je posnetek na You Tubeu ogledalo 136 uporabnikov. Ko so posnetek na You Tubeu prvič zaznali Pahorjevi sodelavci, prejšnji četrtek zgodaj popoldne, je števec na You Tubeu zabeležil šele dva ali tri uporabnike. Res pa je, da You Tube navzven beleži samo klike tistih uporabnikov, ki si posnetke ogledajo od začetka do konca.
Zdaj pa pozor: Katja Šeruga je med svojim prispevkom objavila faksimile (Print Screene) spletne strani You Tube, iz katerega je razvidno, da so na Pop TV posnetke dejansko opazili takoj potem, ko so prišli na You Tube. Iz njihovega prispevka je namreč razvidno (glej faksimile), da si je avdio posnetke Pahorjevega brifinga do takrat prav tako ogledala peščica uporabnikov, eden, dva, ali celo nič. Kar pomeni, da so na Pop TV za avdio posnetke izvedeli takoj, morda pa celo direktno od tistega, ki jih je lansiral na You Tube.
Zato se logično postavlja vprašanje, zakaj je Pop TV o tem poročal med zadnjimi mediji, šele v soboto zvečer, torej tri dni potem, ko so izvedeli za posnetek?! To menda blazno zanima tudi kabinet premiera Pahorja.
Odgovorov na to je možnih več. Ali si na Pop TV posnetkov z You Tube niso upali objaviti prvi ali pa so na skrivaj sodelovali v političnem obračunu znotraj Pahorjeve vladne koalicije …?!
Mimogrede, novinarka Katja Šeruga je v svojem komentarju povsem zamešala brifinge s tako imenovanimi "off the record" pogovori. Brifing je namreč ena od oblik piarja, gre za nekakšne zožene tiskovne konference, kjer politiki, v tem primeru Borut Pahor, izbranim novinarjem sporočajo svoja stališča, jih brifirajo. To z neformalnimi "off the record" pogovori nima prav veliko skupnega. Prav tako tile Pahorjevi brifingi nimajo nič skupnega z večerjami, ki jih je za peščico strogo izbranih urednikov in novinarjev občasno prirejal legendarni predsednik ZDA John F. Kennedy, kjer je bil, denimo, zraven tudi sloviti urednik Washington Posta Ben Bradlee, znan iz afere Watergate.
Če je v primeru predsednika Kennedyja šlo za maloštevilno prijateljsko žurnalistično druščino, je Pahor - vsaj tokrat - naivno in za predsednika vlade z dokaj nenavadnim slengom brifiral vnaprej neznano skupinico, za nameček pa še, razen redkih izjem, drugo ali tretjo ligo slovenskega žurnalizma. To napako zdaj priznavajo tudi v najožjem Pahorjevem krogu. Se je pa "izigrani" premier Borut Pahor zdaj menda odločil, da je teh nesrečnih brifingov konec. Pahor se iz Indije vrača v petek, takrat naj bi bilo tudi dokončno jasno, ali bo prišlo do uradne preiskave ali ne, pravijo naši viri.
Zelo nenavadno je tudi, kako so na naslovnici ponedeljkove izdaje časnika Večer zapisali (že v podnaslovu članka), da se je posnetek na You Tube pojavil v petek zvečer (glej galerijo slik). Uredništvo Večera torej zavaja svoje bralce, saj so se prve informacije o posnetku na You Tubeu pojavile že v petek dopoldne, v obliki komentarjev pod enim od člankov na Požareportu, in nekaterih drugih spletnih medijih.
Tekom včerajšnjega dne pa so posnetki nenadoma izginili z You Tubea, uporabnik aukn2011 je za vsak slučaj ukinil tudi svoj account. Tip se je očitno prestrašil kriminalistične preiskave in raziskovalnih novinarjev. Kljub temu je posnetke še vedno mogoče spremljati na spletnem portalu Mojvideo.si.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boruta Pahorja Denis Sarkič Špele Vovk Andreja Hudoklina Borut Mekina Erika Pečnik Dejan Ladika Mario Belovič Matija Stepišnik Vladimir Vodušek Brigita Mohorič Hojka Berlič Gregor Mlakar Jože Poglajen Miran Lesjak Grega Repovž Boruta Mekino Igor Kršinar Bojana Veselinoviča Gregorju Golobiču Majda Širca Katja Šeruga John F. Kennedy Ben Bradlee

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Novinar, ki je tajno snemal Pahorja, je znan! Storilec poniknil z You Tubea