objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Petek, 10. junij 2011 ob 13:43

Türk, Velikovec, Omerza. Majda Širca spet zapira arhive Udbe, Pahor proti?!
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Po naših informacijah naj bi se pred včerajšnjo sejo vlade sestala ministrica za kulturo Majda Širca in direktor Sove Sebastjan Selan ter predsedniku vlade Borutu Pahorju predlagala, naj vlada novelo zakona o arhivih ponovno pošlje v presojo ustavnemu sodišču, kljub temu, da je novela tega zakona pravkar padla na nedeljskem referendumu. Širca in Selan naj bi tako reagirala na prošnjo publicista Igorja Omerze, ki je arhiv Slovenije pred dvema dnevoma prosil za ogled tistih dokumentov nekdanje Službe državne varnosti (Udbe) v letih 1979 do 1980, ki se nanašajo na vedno bolj razvpiti bombni atentat v Velikovcu. Arhiv Slovenije je prošnjo Igorja Omerze nemudoma zavrnil (ker naj bi šlo za ustavno problematično tematiko), Širca pa naj bi včerajšnjo zahtevo Pahorju utemeljevala prav z dokumenti o Velikovcu. Debata o tem naj bi tekla tudi med sejo vlade. Pahor naj bi bil proti predlogu Zaresove ministrice Širce, češ, ustavno sodišče je o tem že presojalo, potem naj bi premiera Pahorja podprlo tudi nekaj ministrov, zato je Širca zadevo umaknila.
Naši viri še trdijo, da naj bi za pritiski Majde Širce stal predsednik republike Danilo Türk. Po vsem sodeč je stvar izjemno vroča. Igor Omerza pa nam je dejal, da ga, vsaj kar zadeva Danila Türka, posamezni mediji slabo citirajo. Omerza pravi, da on nikoli ni izjavil, da Türk v bombni atentat ni bil vpleten, saj vedno govori samo o Türkovi obveščenosti, ne vpletenosti. Omerza želi nove dokumente pridobiti za uporabo pri načrtovani nemški izdaji njegove najnovejše knjige "Od Belce do Velikovca ali kako sem vzljubil bombo," ki jo namerava Mohorjeva družba iz Celovca izdati letos jeseni.
Iz ministrstva za kulturo so nam sporočili, da "po referendumu glede nadaljnjega ravnanja poteka razprava v okviru pristojnih strokovnih služb, tudi včeraj zjutraj. Vendar ta točka ni bila uvrščena na dnevni red seje vlade. Razlogi, ki so obstajali pred sprejetjem novele, obstajajo še naprej. Zato je Ustavno sodišče edina  ustanova, ki bi lahko na podlagi novih argumentov presodila o upravičenosti zahteve."
Komentar kabineta predsednika vlade še čakamo.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Majda Širca Sebastjan Selan Borutu Pahorju Igorja Omerze Danilo Türk

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Türk, Velikovec, Omerza. Majda Širca spet zapira arhive Udbe, Pahor proti?!