objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 10. junij 2011 ob 07:36

Superklofute. Pahor ostaja, Golobič se vleče nazaj, Janković grozil Mateju
V senci političnega klanja levega trojčka menda disciplinirajo DeSUS in žagajo Karla Erjavca, na zabavi druščine Slovenske ljudske stranke v Kmečkem hramu pa so udarili tudi proti Radovanu Žerjavu
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Ultimati in "nespodobnost" Zaresa in LDS. Nepriznavanje volilnih rezultatov. Čas politične negotovosti, prihaja čas politične krize. Janševa ponudba velike koalicije Sloveniji. Borut Pahor ostaja predsednik vlade ali pa gremo na predčasne volitve ... To so bile dramatične in ključne besede včerajšnjega dne na totalno pregreti slovenski politični sceni.
Približno šestnajst ur potem, ko sta Gregor Golobič in Katarina Kresal pod krinko radikalne rekonstrukcije vlade oziroma imenovanjem nove vlade zahtevala odhod premiera Boruta Pahorja, sta se ultimata Zares in LDS že sesuvala v prah. Golobič je hitel pojasnjevati, kako Zares nikoli ni zahteval Pahorjeve glave, ker je to suverena pravica Socialnih demokratov. Kresalova, ki se je z jokajočim napadom na javnomnenjsko kredibilnost lastne vlado po seji sveta LDS resnično blamirala (ministrica, imenovana tudi afera na dveh nogah, je spustila neverjetno kalimerovski traktat o njeni majhni strančici, ki ne more biti nič kriva, če ljudje vlade na marajo in da je to po referendumih očitno), pa ima to srečo, da LDS za ultimat ni postavila nobenega roka, zato se lahko izgovarja, da ultimata Pahorju kakor sploh ni dala.
Že v sredo zvečer je bilo tudi jasno, da je Golobičev ultimat prekleto rizična poteza, pravzaprav še ena poteza v seriji velikih političnih napak Gregorja Golobiča. Aprila je zahteval hkratni odstop vseh treh liderjev koalicijskih strank, Pahor in Kresalova sta to takoj zavrnila, potem pa je Golobič odstopil sam. Zakaj?! Kaj je hotel s tem doseči, ni znano niti zdaj. Razen tega, da vsi vemo, kako Golobič raje in nedvomno uspešneje deluje v ozadju, ne pa na odprti politični sceni. Če pa je res odstopil samo zato, da bi postal poslanec in tako iz državnega zbora avtomatično vrgel osovraženo - zdaj že bivšo strankarsko kolegico - Cveto Zalokar Oražem, potem je to spet bila njegova (pritlehna) napaka. Zalokar Oražmova je namreč v intervjuju za tednik Reporter politiko Gregorja Golobiča in stranke Zares dobesedno grozljivo razgalila. Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič ima nekaj prav. Golobič je vedno imel težave s priznavanjem volilnih rezultatov. Ko je pred devetimi leti na kongresu LDS v Portorožu (januarja 2002) njegov kandidat za generalnega sekretarja LDS Bogdan Biščak gladko izgubil volitve proti Petru Jamnikarju, je Golobič takoj izumil funkcijo direktorja LDS, kamor je mimo volitev ustoličil svojega zvestega političnega spremljevalca Biščaka.
Kako nerealno, skoraj bizarno razmišljajo v stranki Zares, zares odlično ilustrira fotografija na naslovnici včerajšnje izdaje časnika Delo. Vidni politiki Zaresa veselo pozirajo pred halo Tivoli in se režijo fotografom, kot da so pravkar zmagali na volitvah in dobili najmanj 40 odstotkov glasov, ne pa, da na javnomnenjskih anketah komaj lovijo en ali dva odstotka, predčasnih volitev pa se bojijo kot hudič križa. Golobič se po seji sveta njegove stranke pravzaprav edini ni smejal, kot da bi slutil težave.
Že včeraj smo zapisali tezo, da gre pri ultimatih najverjetneje za "kupovanje časa," da bi lahko ostali na oblasti čim dlje. Tudi to se že kaže za točno. Ponudba predsednice LDS in ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, češ vlada je slaba, koalicija pa dobra, zato predlaga novo vlado iste koalicije, še enkrat dokazuje, kako je politika polje neskončnih inovacij.
Ultimat Zaresa in LDS je padel v vodo takoj potem, ko se je Borut Pahor sam pri sebi intimno odločil, da gre na predčasne volitve. Še prej naj bi sicer poskušal konsolidirati vlado, morebitno zaupnico v parlamentu pa vezal na sprejem rebalansa proračuna. Očitno je prevladal argument, ki ga je namesto Pahorja na Vročem stolu (Info TV) začinjeno pojasnil lider opozicijske SDS Janez Janša. Socialni demokrati bi na predčasnih volitvah dobili več glasov, kot jih utegnejo dobiti na rednih volitvah prihodnje leto. Predvsem zato, ker se v ozadju levega trojčka pripravlja nova politična stranka. Bolj ali manj je tudi jasno, da lahko Pahor stranko SD popelje samo še na te volitve. Po drugi strani se morata Golobič in Kresalova predčasnim volitvam na vsak način izogniti. Predčasne volitve, če bodo letos jeseni (sicer jih pač ne bo), pomenijo "izginotje" stranke Zares in velik padec LDS, za Socialne demokrate pa zmago na levici, ki je prihodnje leto morda ne bodo več dosegli. Na vsak način pa je do predčasnih volitev premalo časa, da bi lobiji in omrežja tranzicijske levice lahko pripravili novo politično stranko.
Poglejmo v zakulisje.
Po naših informacijah sta bila ultimata Zares in LDS vsaj delno usklajena, kar "sumijo" tudi nekateri člani LDS. Zato sta bila tudi hitro sprejeta. Na svetu stranke Zares je bil menda en glas proti, na svetu LDS pa o tem sploh ni bilo veliko debate. Šlo naj bi za politično operacijo, za katero naj bi zanesljivo vedela nekdanji predsednik države Milan Kučan (naši viri iz Kučanovega kroga ne govorijo o dobri volji) in aktualni predsednik države Danilo Turk, najverjetneje pa tudi ljubljanski župan Zoran Janković.
Mimogrede, Janković naj bi včeraj močno izgubil živce zaradi izjave za javnost lokalnega odbora SDS ter intervjuja Dragutina Mateja za Demokracijo. Menda je Mateja poklical na mobilni telefon in mu začel groziti, da mu bo že vrnil. Živčnost Jankovića poznavalci sicer pripisujejo predvsem reakciji nekaterih medijev, ki so "pogruntali" njegovo najnovejšo premiersko kandidaturo.
Tik pred sejo svetov Zares in LDS je politično znova vzniknil eden od podpredsednikov in ideologov Zaresa ter nekdanji mestni svetnik na Listi Zorana Jankovića Andrej Rus. Spomnimo, Rusa so decembra 2008 v centru Ljubljane nesrečno pretepli, priča pretepu pa je bil pokojni ljubljanski pisatelj in politik Peter Božič. Rus, ki je menda precej komplicirana osebnost, se je začel pojavljati na kavicah pri nekaterih politikih LDS, na svetu Zaresa pa je sedel v prvi vrsti, med predsednikom državnega zbora Pavletom Gantarjem in ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs (glej fotografijo).
V senci političnega klanja levega trojčka se po naših informacijah dogaja tudi "discipliniranje" stranke DeSUS. Sestanki se kar vrstijo, te stvari pa naj bi urejal generalni sekretar DeSUS-a Ljubo Jasnič, predvsem pa naj bi žagali predsednika stranke Karla Erjavca, ker naj bi ga imeli že poln kufer, vključno z njegovo poslansko skupino. Pozornejšim opazovalcem ni ušlo, da je minulo referendumsko nedeljo na sedežu stranke DeSUS novinarje pričakal samo in zgolj Karl Erjavec. Na spregled ni bilo nobenega drugega politika iz njegove stranke, ki pravijo, zakaj pa naj bi prišli. Da se nekaj res dogaja, dokazuje tudi komaj verjetna medijska pasivnost Karla Erjavca. Bilo bi normalno, da bi nas Erjavec v takšnih turbulentnih časih neprestano razveseljeval z duhovitimi komentarji, Erjavec pa je skoraj ves čas tiho.
Podobne težave naj bi imel tudi predsednik Slovenske ljudske stranke Radovan Žerjav. Komaj je nekako demantiral zapise, da se tajno srečuje z Milanom Kučanom in paktira s tranzicijsko levico, zdaj se ga lotevajo tudi njegovi. Pred desetimi dnevi se je v Kmečkem hramu v Tomačevem zbral del stare druščine SLS, na zabavi ob 60. rojstnem dnevu Janeza Pevca, dokaj pomembnega člana Slovenske ljudske stranke, nekdanjega gospodarskega atašeja na slovenskem veleposlaništvu v Beogradu in pravnika na ministrstvu za kmetijstvo. Tarča opravljanja pa je bil Radovan Žerjav, ki ga na zabavo niso povabili. Predsedniku ljudske stranke so ob pijači in jedači med drugim očitali, da je "izgubil" Maribor in Belo Krajino, kjer je bila tradicionalno vedno močna SLS. Očitki Radovanu Žerjavu so še, da je preveč samovšečen in dela predvsem zase, po drugi strani pa naj bi se pretirano bal Janeza Janše ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Gregor Golobič Katarina Kresal Cveto Zalokar Oražem Igor Lukšič Bogdan Biščak Petru Jamnikarju Janez Janša Milan Kučan Danilo Turk Zoran Jankovič Dragutina Mateja Andrej Rus Peter Božič Pavletom Gantarjem Irmo Pavlinič Krebs Ljubo Jasnič Karla Erjavca Radovan Žerjav Janeza Pevca

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Superklofute. Pahor ostaja, Golobič se vleče nazaj, Janković grozil Mateju