objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 9. junij 2011 ob 12:11

Analiza Janeza Janše, ponudba Pahorju. Predčasne volitve, velika koalicija
Prvak opozicijske SDS na Vročem stolu. Predsednik vlade Borut Pahor je pred dvema usodnima alternativama. Bo rešil sebe in stranko ali popustil pred lobiji in omrežji v ozadju levega tročka KGB
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Prvak opozicijske SDS Janeza Janša je v sinočnji oddaji Vroči stol na Info TV med drugim analiziral možnosti Boruta Pahorja in Socialnih demokratov po ultimatu Zares in LDS. Pahor naj bi imel v tej situaciji dve možnosti.
Prvič, da prepričan poslansko skupino SD za predčasne volitve, pri čemer bi lahko po Janševi oceni računal na "slabo polovico" poslancev SD. "Verjetno ne more računati na zmago, lahko pa računa na drugi najboljši rezultat v zgodovini Socialnih demokratov," ker na polu politične levice nima več prave konkurence. Tako lahko Pahor in SD ostanejo glavni igralci levice za naprej.
Druga Pahorjeva možnost, analizira Janša, pa je, da "popusti pritiskom, odstopi in omogoči preživetje lobijem in omrežjem v ozadju trojčka KGB, gre predvsem za lobije in omrežja LDS in Zares. V tem primeru bi Pahor in Socialni demokrati žrtvovali relativno dober rezultat na predčasnih volitvah v zameno za neko megleno možnost, da v roku enega leta iz ostankov Zares, LDS, Desusa in še nekaterih satelitskih strank tranzicijske levice nastane nova politična stranka," kot glavni tekmec Janševe SDS. "To bi Socialne demokrate potisnilo na nazaj na osem do deset odstotkov, na njihovo zgodovinsko vlogo do leta 2008."
Ta dilema, ugotavlja predsednik SDS, "bi bila v normalnem političnem prostoru zelo preprosta, vendar Slovenija normalnega političnega prostora še nima." Na tej točki se bo tudi stehtalo, ali so Socialni demokrati stranka z lastno politično identiteto, ali pa gre za politično stranko, ki jo upravljajo drugi, lobiji in omrežja iz ozadja tranzicijske levice.
Janša je Pahorju in Socialnim demokratom na odprti sceni, pred televizijskimi kamerami, dovolj razločno ponudil tako imenovano veliko koalicijo "v novem mandatu," vendar pogojno, če zmorejo odločitev o predčasnih volitvah, kar bi bilo, po mnenju Janeza Janše, državotvorno dejanje SD, predvsem zaradi potrebne normalizacije političnih razmer v državi.
V oddaji Vroči stol so poleg Janše sodelovali še nekdanji ključni ministri Demosove vlade, Igor Bavčar, Dimitrij Rupel in evropski poslanec ter nekdanji predsednik Demosove vlade Lojze Peterle.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
janeza janša Boruta Pahorja Igor Bavčar dimitrij rupel lojze peterle

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Analiza Janeza Janše, ponudba Pahorju. Predčasne volitve, velika koalicija