objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 9. junij 2011 ob 07:05

Ultimati. Junaka afer Ultra, Baričevič in NPU zdaj za vse krivita Pahorja!
Politično klanje in kanibalizem znotraj levega trojčka, na predčasne volitve pa nočejo. Gregor Golobič in Katarina Kresal zahtevata odhod predsednika vlade Boruta Pahorja
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Po včerajšnjih sejah sveta Zares in LDS je kristalno jasno. Gregor Golobič in Katarina Kresal zahtevata odhod predsednika vlade Boruta Pahorja. Stranka Zares temu pravi rekonstrukcija vlade, zadnji rok zanjo pa je 25. junij, dan slovenske državnosti, medtem ko LDS govori o imenovanju nove vlade, vendar eldeesovci ne postavljajo nobenega časovnega roka.
Golobič in Kresalova zamenjavo premiera Pahorja, ki ga akterja ključnih afer dosedanjega mandata Pahorjeve vlade, Ultra, Baričevič in NPU (bizarno, saj so ravno te afere zrušile kredibilnost vlade levega trojčka) zahtevata od Socialnih demokratov, kot največje stranke vladne koalicije.
Golobič pravi, da je on kot minister itak že odstopil, Kresalova pa za pogovore o novi vladi ponuja tudi svoj ministrski stolček, resda s precej tresočim glasom. Ultimata Zares in LDS je dodatno ideološko pojasnil še prvi mnenjski voditelj Zaresa, publicist Vlado Miheljak, ki pravi, da gre za racionalno, čeprav nekaj mesecev prepozno zahtevo, od Socialnih demokratov pa ne zahtevajo, naj zamenjajo predsednika njihove stranke, ampak samo predsednika vlade.
Sinoči so med politki levega trojčka brneli mobilni telefoni in švigala SMS-sporočali. Po prvih reakcijah kaže, da Borut Pahor ne bo odstopil, Socialni demokrati pa na ultimate ne bodo pristali. Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je zahtevi Zaresa in LDS za spletno izdajo časnika Večer takoj ocenil kot "nedemokratično in nespodobno poseganje v suverenost drugih strank ... in da so nagnjeni k ignoranci volilnega rezultata." Češ, brigajte se zase! Na prvo žogo prevladuje ocena, da Zares in LDS v bistvu samo kupujeta čas, formalno zahtevo Zaresa po širši rekonstrukciji vlade tudi ne bi bilo težko zagotoviti, pravijo naši sogovorniki iz vrst SD. Rekonstrukcija vlade se pravzaprav že dogaja, saj Golobič ni več minister, Pahor naj bi ukinil ministrstvo za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, kljub vsemu naj bi kmalu odstopil tudi minister za delo Ivan Svetlik. Da gre dejansko za kupovanje časa, naj bi dokazovalo tudi to, da Zares in LDS sploh ne govorita več o predčasnih volitvah. Prej obratno, Golobič postavlja glasne ultimate, hkrati pa pripoveduje, da predčasnih volitev ne bo?! Kakšen ultimat je potem to? Zato Golobič in Kresalova tudi "ostajata brez teksta" na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če Pahor in Socialni demokrati na njuna strašna ultimata ne pristanejo.
Da premier Pahor ne bo odstopil, so prepričani tudi nekateri vidni politiki LDS, zato zahtevi LDS pravijo tudi "vljudni ultimat." Dejstvo, kako je predsednica LDS Katarina Kresal tokrat prvič ponudila odstop z mesta ministrice za notranje zadeve, pa naši viri znotraj LDS pripisujejo revizijskemu poročilu Računskega sodišča o aferi NPU in spornemu najemu stavbe na Dimičevi ulici, ki ministrico nesporno stiska v kot. Zelo verjetno je, da poskuša Kresalova pod krinko imenovanja nove vlade zapustiti ministrstvo za notranje zadeve, ker se boji epiloga afere NPU, pravijo naši viri znotraj LDS.
Mimogrede, za predsednika sveta LDS je bil sinoči gladko izvoljen poslanec Tone Anderlič. Menda si je to funkcijo spet zaželel. Spomnimo, Anderlič je bil predsednik sveta LDS že en mandat pred Alešem Leko Guličem. Kresalova pa je svojo kadrovsko premoč v stranki demonstrirala z novo sestavo izvršnega odbora, kamor je lepo spravila vse svoje zveste podpornike, ki na nedavnem ljubljanskem kongresu LDS tako ali drugače niso bili izvoljeni. Od Dragice Bac do Aleša Zalarja in Slavka Ziherla.
Kar se tiče Gregorja Golobiča, zanj je vsekakor daleč najpomembnejše, da znotraj Pahorjeve vlade pozicijo obdrži Janez Kopač, generalni direktor direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo. Tudi včeraj zvečer, ko je prvak Zaresa napovedal odstope treh Zaresovih ministric, Majde Širce, Darje Radić in Irme Pavlinič Krebs, Kopača ni omenil.
Seja predsedstva Socialnih demokratov bo že jutri, vendar ni pričakovati ničesar dramatičnega. Danes pa gre na sejo sveta stranke tudi Janševa SDS.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregor Golobič Katarina Kresal Boruta Pahorja Vlado Miheljak Igor Lukšič Ivan Svetlik Tone Anderlič Alešem Leko Guličem Dragice Bac Aleša Zalarja Slavka Ziherla Janez Kopač Majde Širce Darje Radič Irme Pavlinič Krebs Janševa

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ultimati. Junaka afer Ultra, Baričevič in NPU zdaj za vse krivita Pahorja!