objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 8. junij 2011 ob 07:04

Danes super sreda. Ciniki: Pahorja reši le še aretacija Kresalove in Senice
Po super referendumu še super sreda. Vladni stranki Zares in LDS se spet odločata za ali proti Pahorjevi koaliciji. Predsednik republike Danilo Türk pa je včeraj že podprl Gregorja Golobiča
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Novinar Pogledov Slovenije Bojan Traven je na včerajšnji tiskovni konferenci predsednika republike Danila Türka takoj opazil ključno razliko med starim in novim Türkovim stališčem do političnih razmer v državi in reševanja Pahorjev vlade. Če je predsednik Türk na tiskovni konferenci pred prvomajskimi prazniki "precenjeno" dejal, da bi razpustil parlament, če bi imel to možnost, zdaj izrazito navija za rekonstrukcijo vlade in predčasne volitve so po njegovem revidiranem mnenju šele druga možnost. Da bo predsednik Türk podprl rekonstrukcijo vlade, vključno z možnostjo zamenjave premiera Boruta Pahorja, smo napovedali že pred Türkovo tiskovno konferenco.
Danilo Türk se je tako v detajlih svoje ocene političnih razmer v državi po referendumski zavrnitvi pokojninske reforme popolnoma približal stališču Gregorja Golobiča in stranke Zares, ki pod kapo rekonstrukcije vlade zahtevajo odhod premiera Boruta Pahorja. Da Golobič hoče Pahorjevo glavo, je postalo jasno že nekaj dni pred referendumom, ko je Golobič prvič prišel na dan s tezo o širši rekonstrukciji vlade. Že takrat se je govorilo, da bo Golobič po referendumu frontalno udaril proti Pahorju in ga skušal narediti za edinega krivca debakla levega trojčka. Tako naj bi Golobič reševal eksistenco Zaresa in preostanke svoje usihajoče politične moči, Golobič in stranka Zares rekonstrukcijo vlade vidita zelo preprosto: vse tri ministrice stranke Zares obdržijo resorje, namesto Golobiča ministrstvo za visoko šolstvo prevzame dosedanji Golobičev državni sekretar in vidni politik Zaresa József Györkös, vsi ostali ministrski resorji pa so lahko tarča nujne rekonstrukcije.
Socialni demokrati poziv Gregorja Golobiča in vodje poslanske skupine stranke Zares Franca Jurija, naj SD zamenja Pahorja, ocenjuje kot "nespodobnega." To je nekaj podobnega, kot če bi Pahor in vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer preko medijev pozivala stranko Zares, naj zamenja Golobiča.
Nekateri vidni politiki Zaresa so bili v nedeljo zvečer sveto prepričani, da bo Pahor moral spakirati, le da tega še ne ve, so se v Cankarjevem domu pred novinarji norčevali na Pahorjev račun. Hecno, ampak stranka Zares deluje podobno kot Nova Slovenija. Komunicirajo predvsem sami med seboj, zato praviloma ne slišijo drugačnih mnenj in premorejo kritične distance. Če že koga kdaj kaj vprašajo, je to kakšen Vlado Miheljak, ki pa spet razmišlja podobno kot Zares. Zato včasih, ko slišijo drugačno mnenje, Zaresovci gledajo kot telički v nova vrata, pripovedujejo poslanci drugih političnih strank.
In še zdaleč ni odločeno, ali bo Zares na današnji seji sveta stranke sprejel sklep, da zapusti vladno koalicijo. Po zadnjih informacijah je proti odhodu iz koalicije menda večina poslancev, odhod naj bi pravzaprav še najbolj forsiral Golobič. Toda vedno bolj se zdi, da gre pri Golobiču predvsem za taktiko groženj ter ustrahovanje Pahorja in Socialnih demokratov. Zoper odhod iz koalicije naj bi bili poslanci nekdanje stranke As, Franci Kek, Vito Rožej, menda tudi "radikalec" Tadej Slapnik, in ne ve se točno, kaj se bosta odločila poslanca Alojz Posedel, ki je pred lokalnimi volitvami že izstopil iz Zares, in Vili Trofenik, ki formalno prav tako ni član Golobičeve stranke. Uganka so tudi vse tri Zaresove ministrice, Majda Širca, Darja Radić in Irma Pavlinič Krebs, ki naj bi svoja stališča glede obstoja v Pahorjevi vladi spreminjala iz ure v uro.
Nekateri vplivni politiki SD celo špekulirajo, da poslanskih glasov Zaresa znotraj vlade v bistvu sploh ne potrebujejo?! Razen ob tistih predlogih zakonov, ki jih je predlagal Zares. Saj si itak ne morejo privoščiti, da bi glasovali proti lastnim predlogom?!
Gregor Golobič se sooča s povsem realno nevarnostjo, da mu bo v primeru odhoda iz vladne koalicije začelo razpadati njegovo omrežje. Nekaj članov omrežja bi se verjetno poskušalo pridružiti SD, del bi se začel povezovati z omrežjem, ki nastaja okoli predsednika države Danila Türka, tudi z ambicijo, da se postopoma razvije v novo politično stranko. Tisti del stranke Zares, ki je z glavo pri Zoranu Jankoviću, s čustvi pa pri Golobiču (tipičen primerek takšne politične dvoživke je Roman Jakič, ljubljanski mestni svetnik na Listi Zorana Jankovića in direktor javnega zavoda Tivoli), bi Jankovića še intenzivneje nagovarjal, naj vendarle napade državni politični nivo in premierski stolček.
Včerajšnji izid pogovora Boruta Pahorja in poslanske skupine Socialnih demokratov je bil pričakovan, vsaj za boljše poznavalce politične scene. Resda je debata trajala precej dlje, kot med običajnimi srečanji Pahorja in "njegovih" poslancev; predvsem zato, ker si je Pahor tokrat vzel čas, da je odgovarjal vsaki poslanki in vsakemu poslancu posebej, kar doslej ni bila njegova praksa. Pahorja sta - spet pričakovano - najbolj "stresli" poslanki Janja Klasinc in Melita Župevc (češ ni dobro, če Pahor zdaj odide, toda prav tako ni idealno, če Pahor ostane) in tudi poslanka Darja Lavtižar Bebler se glede Pahorja spet ni nič opredelila ... Klasika!
Pomenljiva je usoda mlajše garde poslancev. Odločno zoper predčasne volitve se je izrekel ptujski poslanec Dejan Levanič. Logično, volivci na Ptuju so se na super referendumu najbolj množično izrekli zoper pokojninsko reformo in Pahorjevo vlado. Mariborski poslanec Matevž Frangež, ki se je pred časom hvalil, da je največji "pahorjanec", je zdaj nad Pahorjem razočaran. Koprski poslanec Luka Juri pa bo menda najraje sklenil veliko koalicijo z Janezom Janšo in SDS. No, starejši politiki SD ob tem cinično pripominjajo, da imajo ti trije mladi poslanci premalo politične kilometrine, da podlegajo pritiskom, poleg tega jih je (upravičeno) strah, da na prihodnjih volitvah ne bodo več izvoljeni.
Je pa dejstvo, da Socialni demokrati podcenjujejo pritisk javnosti, ki upravičeno pričakuje odgovornost za nastale razmere. Ne bodo se tako zlahka izmazali, zgolj s tem, ko govorijo, da v državi nočejo sprožiti politične krize. To pač ni tako enostavno, nam je včeraj dejal eden izmed članov LDS.
Skupna točka mlade garde SD in Gregorja Golobiča bi lahko bil Patrick Vlačič, minister za promet in podpredsednik SD, pravijo naši viri. Ko Golobič javno poziva SD, naj zamenjajo Pahorja in predlagajo novega mandatarja, naj bi imel v mislih Patricka Vlačiča. To je "izdal" tudi eden od mnenjskih voditeljev stranke Zares, komentator Mladine Janko Lorenci. Vlačič bi torej lahko bil tisti "kljukec", o katerem je Borut Pahor govoril na neformalnem brifingu z novinarji, nekaj dni pred super referendumom v Mariboru. Pahor je takrat dejal približno takole: v primeru njegovega padca (konstruktivne nezaupnice) utegnejo določeni krogi na levici za premiera postaviti kakšnega kljukca, ki bi na hitro požegnal privatizacijo preostalega državnega premoženja v žepe izbrancev. Strokovnjak za politično komuniciranje Sebastjan Jeretič je prepričan, da je edino Vlačič sposoben v državnem zboru, če Pahor pade, dobiti potrebnih 46 glasov poslancev in postati mandatar, toda Jeretič naj bi Vlačiču kljub vsemu predlagal, naj se umakne iz politike, menda predvsem zato, ker naj bi Pahor Vlačiča onemogočil že na začetku vladnega mandata.
Danes se bo sestal tudi svet LDS, medtem ko je bil za včeraj napovedani sestanek poslanske skupine LDS iz neznanih razlogov preklican. Po naših informacijah se znotraj LDS spet "nekaj dogaja," predsednica stranke in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je po referendumskem porazu - značilno zanjo - dobesedno poniknila. V nedeljo zvečer je vladni štab v Cankarjevem domu zapustila še pred Pahorjevim nastopom pred novinarji, pred in po ponedeljkovem kolegiju pri predsedniku vlade se je novinarjem dvakrat izognila, tudi včeraj je ni bilo na spregled. To je zanesljivo povezano tudi z afero NPU in revizijskim poročilom računskega sodišča (glej rubriko Necenzurirano), številni člani LDS pa se menda že nerodno zavedajo, kako sta jim Kresalova in odvetnik Miro Senica na nedavnem kongresu LDS v ljubljanskem Grand hotelu Union dokončno ugrabila stranko. V naslednjih mesecih se pričakuje tudi velik osip članstva LDS.
Ni pa nobene nevarnosti, da bi Kresalova&Co. nameravali zapustiti Pahorjevo koalicijo. Ravno obratno, Kresalova, ki se krčevito oprijema ministrskega stolčka, je trenutno "največja zaveznica" Boruta Pahorja.
Po drugi strani pa ciniki pravijo, da bi Pahor svoj javnomnenjski rejting lahko rešil edino tako, če bi "dal aretirati" Senico in Kresalovo, sam pa bi njuno aretacijo "spremljal v živo." Nekaj podobnega kot ameriški predsednik Barack Obama, ki je iz Bele hiše v živo spremljal likvidacijo Osame Bin Ladna ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Bojan Traven Danila Türka Boruta Pahorja Gregorja Golobiča Boruta Pahorja József Györkös Franca Jurija Dušan Kumer Vlado Miheljak franci kek Vito Rožej Tadej Slapnik Alojz Posedel Vili Trofenik Majda Širca Darja Radič Irma Pavlinič Krebs Zoranu Jankoviću roman jakič Janja Klasinc Melita Župevc Darja Lavtižar Bebler Dejan Levanič Matevž Frangež Luka Juri Janezom Janšo patrick vlačič Janko Lorenci Sebastjan Jeretič Katarina Kresal miro senica Barack Obama Osame bin Ladna

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Danes super sreda. Ciniki: Pahorja reši le še aretacija Kresalove in Senice