objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 7. junij 2011 ob 08:47

Janković za premierski stolček bolj kot kdajkoli prej. Se bo Türk precenil?
Ni dvoma. Zoran Janković iz političnega fiaska levega trojčka črpa svojo moč in samozavest, toda hkrati mu nazaduje družinska ekonomija in se boji volilne zmage Janeza Janše.
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Ljubljanski župan Zoran Janković je včeraj bolj kot kdajkoli prej napovedal kandidaturo za predsednika vlade, čeprav sam to trmasto (beri: tudi previdno) zanika. Dejansko pa gre za dokaj predvidljivo politično igro, ki jo Janković igra z nekdanjim predsednikom države Milanom Kučanom, liderjem stranke Zares in odstopljenim ministrom za visoko šolstvo Gregorjem Golobičem ter predsednikom republike Danilom Türkom.
Da si župan Janković prizadeva za vstop v nacionalno politiko in kako ga mika premierski stolček, dokazuje že preprosto dejstvo, da Janković kar naprej otročje ponavlja, da ni politik, hkrati pa nenehno politizira. To je počel tudi včeraj, ko je po dolgem času spet sklical novinarje in jih po tiskovni konferenci v banketni dvorani na Magistratu povabil še v nastajajočo garažno hišo pod Kongresnim trgom, nato pa na kavo v lokal Solist pred Slovensko filharmonijo. Solist je lokal, kamor Janković tudi sicer pogosto zahaja.
Ne-politik Janković se je včeraj "distanciral" od vlade levega trojčka in dejal, da je "nekaj treba spremeniti, in to je treba storiti na volitvah." Podprl je odhod na predčasne volitve, hkrati pa zanikal, da ga zanima položaj premiera in da bi se zanj potegoval. Toda povejmo še enkrat, Jankovića je treba poslušati zrcalno, predvsem pa opazovati njegovo značilno mimiko.
Je pa Janković direktno dejal, da Janez Janša in njegova SDS ne bosta zmagala na volitvah, res pa je, da "ne ve, kdo bo zmagal." Janković tako skuša dopovedati, da je on (skoraj) edini politik na levici, ki si upa javno reči, da Janša na prihodnjih volitvah ne bo zmagal (Pahor, denimo, novinarjem že priznava, da bo Janševa stranka na prihodnjih volitvah najverjetneje osvojila relativno večino). Janković pa, češ, stavite name, pa boste videli ... jaz sem alternativa, jaz sem edini, ki lahko premaga Janšo.
Njegova teza je sila preprosta, Zoran Janković pri tem ponuja svojo domnevno menedžersko učinkovitost, politiki so pa itak vsi pokvarjeni.
Ni dvoma, Janković iz političnega fiaska levega trojčka črpa svojo moč in samozavest. Po drugi strani naj bi bil njegov pohod na premierski stolček skoraj nuja (podobno kot pri Silviu Berlusconiju), so prepričani nekateri. Janković se namreč sooča tudi nazadovanjem družinske ekonomije (famozna Electa, krovno podjetje družine Janković, ima precej slabe lanske poslovne bilance), hkrati naj bi bilo Jankovića strah, da ga bo Janša po zmagi na volitvah "dal zapreti." Ali drugače, ljubljanski župan naj bi se bal scenarija, ki sta ga fasala mariborski župan Franc Kangler in koprski župan Boris Popovič.
Huda težava pa je v tem, ker Janković očitno ne more postati premier s konstruktivno nezaupnico Borutu Pahorju. Menda nima niti najmanjših možnosti, da bi v državnem zboru dobil večino, še več, težko naj bi bilo celo najti skupino poslancev, ki bi Jankovića predlagali za mandatarja.
Zato župan Janković spet ustvarja medijski pomp in pritisk, kjer mu tokrat - zanimivo - najbolj nekritično asistira Pop TV.
Zadrege naj bi bile tudi okoli njegovih političnih botrov. Milan Kučan je menda slabe volje, ker naj bi mu Janković "pobegnil" in ga ne posluša več tako kot včasih, vendar Kučan tega ne bo nikoli priznal, pravijo naši viri. Zvez(d)a med Danilom Türkom in Jankovićem je Marta Kos Marko, ki ji Janković iz mestnega proračuna plačuje komunikacijske treninge in "team buildinge" ljubljanskih uradnikov, na politični in medijski sceni pa eksplicitno agitira za Türka. Po današnji tiskovni konferenci predsednika Türka bo tudi bolj jasno, kako Türk gleda na morebitnega "premiera Jankovića." Posebna zgodba je z Gregorjem Golobičem, za katerega Janković že dlje časa ni več prva izbira po Pahorju. Golobič naj bi si z rekonstrukcijo vlade in zamenjavo Pahorja za "šefa vlade" bolj želel kakšnega "večjega kljukca," ki bi zgolj operativno vodil seje vlade, vse pa bi furali Golobič&Co. iz ozadja. Tega pa Janković zanesljivo ne bi dopuščal, ker je pač Zoran Janković. Golobiču je razumljivo tudi jasno, da Janković ne more skozi sito poslanske skupine Socialnih demokratov, nenazadnje je Janković v sporu z Metko Tekavčič, vplivno predsednico ljubljanskega odbora SD, zaradi nenavadnega terorja, ki ga Janković vnaša v politiko prestolnice, predvsem v mestni svet. Mimogrede, Jankovićevo diktatorsko obnašanje v mestnem svetu nepričakovano strpno prenašajo opozicijski svetniki ljubljanske SDS. Nad Jankovićem so, kot je slišati, razočarani tudi nekateri lobisti politične levice, ker naj bi kakor spoznali, da pri poslih drugih ne spusti zraven. Najprej njegova familija, potem pa dolgo nič ...
Predsednik republike Danilo Türk bo "svoj pogled na politične razmere v državi" predstavil točno ob 12.00. No, slišati je, da naj bi se Pahorjem "prepirala" že skoraj vsak dan. No, predsednik Türk naj bi svoje velike politične ambicije pokazal takoj ob nastopu Pahorjev vlade. Samo primer: takrat je šefinja Turkovega kabineta Mojca Seliškar Toš zahtevala (menda celo pisno), da mora na sejah vlade obvezno sedeti tudi nekdo iz kabineta predsednika države. Tedanji generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl in nekdanja šefinja Pahorjevega kabineta Simona Dimic sta jo menda komaj prepričala, da to res ne gre. Eden izmed vodilnih Socialnih demokratov pa nam je v pričakovanju Türkovega današnjega nastopa dejal, da upa, da se Türk "ne bo precenil." Češ, da ne bo spet spravil nekaj tako neprimernega, kot je dejal pred prvomajskimi prazniki. Da če bi imel oblast, bi razpustil državni zbor ...
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković Milanom Kučanom Gregorjem Golobičem Danilom Türkom Janez Janša Silviu Berlusconiju Franc Kangler Boris Popovič Borutu Pahorju Marta Kos Marko Metko Tekavčič Mojca Seliškar Toš Milan M. Cvikl simona dimic

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janković za premierski stolček bolj kot kdajkoli prej. Se bo Türk precenil?