objavi na
pozareport.si

forum

Sreda, 1. junij 2011 ob 07:19

SD pritiska. Zares ni več grožnja po levi, LDS tudi ne. Eliminacija kadrov
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić končno predlagala zamenjavo vodstva Agencije za upravljanje kapitalskih naložb, toda minister za finance Franci Križanič naj bi bil močnejši kot kdajkoli prej
2011 Pozareport

Odpri galerijo

V senci današnjega sestanka med predsednikom vlade Borutom Pahorjem z vodstvom Agencije za upravljanje kapitalskih naložb in zadnjimi dnevi predreferendumske kampanje se odvija "finale" velikega zakulisnega spopada med Socialnimi demokrati in stranko Zares, tik pred obljubljenim odstopom Gregorja Golobiča z mesta ministra za visoko šolstvo. Nekateri poznavalci celo ocenjujejo, da gre za poskus "kadrovske eliminacije" Golobičevih ljudi in "comeback" Socialnih demokratov v energetiko, na dnevnem redu pa naj bi bile tudi zamenjave vodstev obeh državnih bank, Nove Ljubljanske banke in Nove kreditne banke Maribor ter Pošte Slovenije.


				Gregor Golobič je menda že spisal odstopno izjavo, stranka Zares pa naj bi Pahorju dodatno predlagala širšo rekonstrukcijo vlade.			Gregor Golobič je menda že spisal odstopno izjavo, stranka Zares pa naj bi Pahorju dodatno predlagala širšo rekonstrukcijo vlade.


Zamenjave, ki jih navzven pripravlja vodstvo agencije (AUKN) s predsednico uprave Dagmar Komar na čelu, naj bi bile temeljite in najavljene že ta teden. Utemeljene pa v novih načelih korporativnega vodenja, strategiji upravljanja kapitalskih naložb in spremembah statutov kapitalske in odškodninske družbe. Spremembe obeh statutov naj bi močno oklestile pristojnosti uprav Kada in Soda, Borut Jamnik (Kad) in Tomaž Kuntarič (Sod) pa bosta očitno prisiljena zapustiti vodenje nadzornih svetov Zavarovalnice Triglav in Petrola. Prav na Petrolu (po novi strategiji naj bi država v Petrolu zadržala 25-odstotni lastniški delež) naj bi se videlo, kako se Socialni demokrati vračajo v energetiko. Obetajo se namreč zamenjave v Holdingu slovenskih elektrarn, elektrodistribucijskih podjetjih, tudi odhod Janeza Kopača, direktorja direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo, enega ključnih kadrov Gregorja Golobiča, je spet resno v igri.
Vse to znotraj SD krepi vpliv in pozicijo ministra za finance Francija Križaniča, pravijo naši viri, ki naj bi bil - zaradi njegove monetarne politike - kljub hudim kritikam medijev in ekonomistov vseh generacij močnejši kot kdajkoli prej. Je pa zanimivo, da se med kandidati za bodoče "izpraznjene funkcije" pojavljajo tudi ljudje blizu Janševe SDS, kar nekateri pripisujejo ocenam, da se po volitvah utegne zgoditi velika koalicija med SD in SDS.
Znotraj Socialnih demokratov prevladuje ocena, da je treba zdržati do rednih volitev drugo leto in da predčasnih volitev ne bo, kljub temu, da premier Pahor po (predvidoma) izgubljenem referendumskem trojčku gre v državni zbor po nezaupnico. Golobičev Zares na levem polu ni več grožnja, LDS s ponovno izvoljeno predsednico Katarino Kresal tudi ne več (zato je Pahorjev krog potihoma navijal za kongresno zmago Kresalove, ne pa Blaža Kavčiča, pod krinko vladne stabilnosti), poleg tega ministrici za notranje zadeve Kresalovi še vedno grozi "uničujoče" revizijsko poročilo računskega sodišča v zadevi NPU.
Gregor Golobič in stranka Zares seveda ne stojita križem rok. Golobič se je skoraj povsem umaknil iz javnosti in ga v kampanji za pokojninsko reformo preprosto ni, čeprav gre za usodno reformo te vlade. Spomnimo, Pahor je na zadnjem posvetu Socialnih demokratov, na zaprtem delu seje dejal, da bi rad videl obraz Golobiča in Karla Erjavca, če vlada na pokojninskem referendumu zmaga. Golobič je menda že spisal odstopno izjavo (z mesta ministra naj bi odstopil v soboto, 4. junija), odhod preostalih treh Zaresovih ministric, Majde Širca, Darje Radić in Irme Pavlinič Krebs, pa naj bi bil povezan s krovno odločitvijo stranke Zares, ali bo ostala v vladni koaliciji ali ne. Golobič dodatno še pripravlja predlog premierju Pahorju za širšo jesensko rekonstrukcijo vlade. Če bi Pahor to sprejel in se odločil za takšno rekonstrukcijo vlade, bi Zares ostal v Pahorjevi vladni koaliciji. Sicer se pričakuje, da bo po padcu pokojninske reforme odstopil minister za delo Ivan Svetlik, Pahor pa naj bi razrešil tudi direktorja vladnega Urada za komuniciranje Darijana Koširja, če nekdanji blamirani odgovorni urednik časnika Delo ne bo prej odstopil sam.
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić pa je končno uresničila svoje napovedi in na vlado poslala predlog za razrešitev Dagmar Komar in preostalega vodstva AUKN. Upravo agencije na predlog vlade sicer imenuje in razrešuje državni zbor, zato je postopek v vsakem primeru dolgotrajen in nepredvidljiv. Radićeva pa Komarjevi med drugim očita problematično dokapitalizacijo NKBM, poskus preklica odstavitve nekdanjega direktorja TEŠ Uroša Rotnika in zamenjavo predsednika nadzornega sveta HSE Jadranka Medaka, neukrepanje proti nadzornikom Darsa, ker niso spoštovali nedavnega poziva računskega sodišča, naj zamenjajo šefico uprave Matejo Duhovnik, govori pa se tudi, da naj bi Radićeva imela dokaze, kako je član uprave agencije Danilo Grašič pritiskal na vodstva nekaterih državnih podjetij, naj zaposlijo njegove prijatelje.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borutom Pahorjem Gregorja Golobiča Dagmar Komar Borut Jamnik Tomaž Kuntarič Janeza Kopača Francija Križaniča Janševe Katarino Kresal Blaža Kavčiča Karla Erjavca Majde Širca Darje Radič Irme Pavlinič Krebs ivan svetlik Darijana Koširja Dagmar Komar Uroša Rotnika Jadranka Medaka Matejo Duhovnik Danilo Grašič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

SD pritiska. Zares ni več grožnja po levi, LDS tudi ne. Eliminacija kadrov