objavi na
pozareport.si

forum

Torek, 24. maj 2011 ob 08:46

Štosi da ali ne: Urška Čepin zmagovalka, luzerji pa kar stojijo v vrsti
Krizni piar: dva tedna pred usodnim referendumom o pokojninski reformi na dan prihaja tudi fascinantna debelokožnost Darijana Koširja in neznosna lahkost službe Denisa Sarkiča
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Urška Čepin je edina prava zmagovalka najnovejše afere.

Kdo bi si mislil, da bo dve leti po zloglasni ločitvi in nekaj tednov po koncu bizarnega srbskega resničnostnega šova Dvor na Pink TV ljubljanska starleta Urška Hočevar Čepin postala tudi zvezdnica slovenske politične scene. Z glavno vlogo v dveh ali treh videoposnetkih, namenjenih vladni promociji pokojninske reforme, ki na junijskem referendumu odloča celo o nadaljnji usodi Pahorjeve vlade, se je Čepinova spet znašla v središču medijske afere. Čeprav sama včeraj menda ni več vzdržala "groznega navala" novinarjev in je nekajkrat izklopila svoj mobilni telefon, je dokončno poskrbela, da je slovenska politika tudi formalno zajadrala v polje tabloidnosti.
Zdaj je samo vprašanje, ali je to velik korak za Urško Čepin in majhen za slovensko politiko ali obratno.
Video z naslovom Urška je proti se je na spletu pojavil v petek, na You Tube in spletnem portalu Izklop.com. Do nedelje zjutraj, ko smo ga prvi "povzeli" na Požareportu, se ni zgodilo čisto nič, potem pa se je vsul medijski stampedo. Vlada ga je s sporeda umaknila v nedeljo zvečer, toda bilo je že prepozno. Bil ne svetovnem spletu, kjer stoodstotnega umika ni več. Takoj so se pojavile še druge verzije, celo nova inačica znanega filma Propad, kjer "Hitler" zahteva, da v predreferendumskem reklamnem spotu namesto Urške Čepin nastopi pornesa La Toya.
Kako je reagiral predsednik vlade Borut Pahor, ni točno jasno. Po nekaterih informacijah naj bi v ponedeljek zjutraj v pisarni "ven padel", se drl in metal stvari okoli sebe, kar pa njegovi ožji sodelavci vsaj neuradno zanikajo. Pravijo, da nič od tega. Vsi pa poudarjajo, da Pahor za video prej ni vedel, kar je sinoči na Odmevih (TV Slovenija) potrdil tudi direktor vladnega Urada za komuniciranje Darijan Košir. Po naših informacijah naj bi za Urško Čepin in videoposnetke pred začetkom objavljanja vedelo izjemno malo ljudi znotraj vladnega predvolilnega štaba za junijski referendumski trojček, ki ga vodi Darijan Košir.
Ljubljanska oglaševalska agencija Futura DDB, ki je svetovala in producirala videoposnetke, je močno vpletena znotraj poslov Pahorjeve vladne koalicije. Prek hčerinskih podjetij je Futura sodelovala pri zadnjih predvolilnih kampanjah LDS, Futurino podjetje za razvoj komunikacijskih konceptov Innovatif je po aferi Baričevič in NPU ustvarilo spletno stran www.katarinakresal.si, kjer je ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS Katarina Kresal obešala svoje tangice. In spomnimo, zaradi revolta javnosti sta Futura in Kresalova tangice hitro umaknili.
Mimogrede, takoj se vidi, da gre pri pri tangicah Katarine Kresal dejansko za isti oglaševalski model kot pri videu Urška je proti. Ta video torej ni bil nobena novost, prej repriza enkrat že uporabljenega prijema, ki se ponovno ni obnesel.
Marko Vičič in Vital Verlič, vodilna človeka Future, sta ustanovila tudi fundacijo Samaritan in super prestižno revijo z istim imenom, ki jo je urejevala razvpita Jerca Legan Cvikl pred odhodom v Luksemburg. Kljub temu, da revija Samaritan ni imela nobenih realnih možnosti za uspeh na tržišču, je Futura prek oglaševalskih akcij in njihovih naročnikov, tudi med državnimi podjetji, v revijo plasirala ogromno denarja. Kolikor vemo, famozna revija Samaritan ne izhaja več, kako živi fundacija z istim imenom, pa je več kot uganka. O tej fundaciji nihče ne govori več.
Med producenti videa z Urško Hočevar Čepin se je pojavil tudi spletni portal Vest.si. Kar seveda ni naključje. Največja lastnica Vest.si je spet Futura. Po besedah Darijana Koširja je vlada za promocijo pokojninske reforme uradu namenila 100 tisoč evrov, agencija Futura pa je zraven prišla - seveda - brez javnega razpisa. Po dosedanjih informacijah naj bi produkcija enega videoposnetka stala 5 tisoč evrov, posneli pa so štiri. Tri z Urško Hočevar Čepin in enega kobajagi resnega z igralcem in televizijskim voditeljem Bojanom Emeršičem, ki se pravkar "rola". Vse kaže, da tretjega videa z Urško Čepin sploh ne bodo uporabili, kar pomeni, da je vlada direktno vrgla stran vsaj 5 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja. Spletni portal Vest.si, ki ga vodi nekdanji odgovorni urednik Mladine Jani Sever, je tudi sicer eden od največjih medijskih porabnikov državnega denarja, po določenih primerjavah celo največji med mediji. In še, svetovalec za odnose z javnostmi Socialnih demokratov Denis Sarkič je solastnik portala Vest.si. Pravi sicer, da bi svoj delež takoj prodal, vendar ga menda nihče noče kupiti.
Zanimivo je tudi, da je Denis Sarkič tik pred izbruhom afere z videoposnetkom Urške Hočevar Čepin na Facebooku "lajkal" spletno stran Borut Pahor Idiot, kar so nekateri mediji objavili v petek popoldne.
Prav na primeru Denisa Sarkiča in Darijana Koširja se lepo vidi, kako zares bizarno funkcionirajo Pahorjevi svetovalci. Na Facebook profilu Denisa Sarkiča je videti fotografije, kjer se veselo objemata in poljubljata s Špelo Vovk, tiskovno predstavnico kabineta premiera Pahorja. Res je, uraden par sta, kljub vsemu pa gre za za svetovalce predsednika vlade, gre torej za funkcije, ki hočeš nočeš zahtevajo urejen profil pojavljanja v javnosti.
Pri Denisu Sarkiču (me) preseneča tudi njegova neznosna lahkost službe, ki jo opravlja. Na vprašanje, kako je, običajno odgovarja: odlično. Sam pa se sprašujem, kako je lahko tako odlično, ko pa je njegov šef Pahor pravkar padel z javnomnenjskih lestvic dvajsetih najbolj priljubljenih slovenskih politikov, Sarkič pa je zadolžen za Pahorjevo podobno v javnosti.
Druge vrste problem je nekdanji odgovorni urednik Dela, direktor vladnega Urada za informiranje Darijan Košir. Ta je sebe in posledično Pahorja v zadnjih treh mesecih spravil v najmanj tri nerodne afere. Po izbruhu afere Thaler se je Košir zapletel z izjavami Martina Schulza, liderja socialnih demokratov in socialistov v Evropskem parlamentu, nato v ljubezensko razmerje s poročeno kolegico v uradu, ki je z njim zanosila, zgodbo pa obelodanila po uradni elektronski korespondenci, zdaj pa še ta video z Urško Čepin. Kljub temu Košir pravi, da ne vidi razloga, zakaj bi moral odstopiti kot direktor vladnega urada, čeprav je evidentno, da je z videom Urške Čepin dokončno zapečatil referendumsko usodo pokojninske reforme.
No, premier Pahor pa včeraj za spremembo vsaj ni dejal, da "on Koširju zaupa." Na novinarsko vprašanje, ali bo Koširja zaradi fiaska z videom in zgrožene reakcije javnosti odslovil s položaja, ni odgovoril. Včerajšnjo tiskovno konferenco, na kateri je nastopil skupaj z ministrom za zdravje Dorijanom Marušičem, je zapustil brez odgovora. Pri tem pa vsakič znova fascinira komaj verjetna mešanica Koširjeve nesposobnosti prepričljivega javnega argumentiranja (samo poglejte si njegove izjave v že omenjenih Odmevih) in njegove debelokožnosti. Zdi se, da se mu sladko fučka za vse ...
Ker zelo dobro poznam nekdanjo Pahorjevo šefinjo kabineta Simono Dimic, si lahko predstavljam, kako bi ona reagirala, če bi ji video z Urško Čepin pokazal Darijan Košir. Mimogrede, verjemite, da bi Košir takšen video pred objavo Dimičevi zanesljivo moral pokazati, tudi če ga zdaj ni pokazala premierju Pahorju. Če ne bi slučajno rekla, da je "vrhunski," potem bi Koširja s tem posnetkom nekam glasno poslala, z agencijo Futura vred ... .
Edina prava zmagovalka afere je zato Urška Hočevar Čepin (svojo prepoznavnost je pripeljala do takšnih razsežnosti, o katerih ni niti sanjala), medtem ko luzerji kar stojijo v vrsti. Zdaj se mora z Urško Čepin spoštljivo ukvarjati celo Rosvita Pesek, in za razliko od Pink TV bo Čepinovi vlada te videoposnetke tudi plačala. Večinski lastnik komercialne televizije Info TV Vladimir Vodušek, ki je Čepinovo, prejkone slučajno, angažiral kot napovedovalko vremena, pa si lahko mane roke. Če bo to le znal izkoristiti ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Urška Hočevar Čepin La Toya Darijan Košir Katarina Kresal Marko Vičič Vital Verlič Jerca Legan Cvikl Jani Sever Denis Sarkič Rosvita Pesek Vladimir Vodušek Bojan Emeršič Špela Vovk martin schulz Dorijan Marušič simona dimic

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Štosi da ali ne: Urška Čepin zmagovalka, luzerji pa kar stojijo v vrsti