objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 10. maj 2011 ob 07:15

Kresalova se pred kongresom LDS zelo boji poročila računskega sodišča
Ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS je izločitev Igorja Šoltesa zahtevala po enem letu. Minuli petek je očitno že vedela, kaj piše v osnutku poročila o aferi NPU
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Afera NPU "prihaja" za Katarino Kresal, to je dejstvo. Potem ko je ministrica za notranje zadeve in predsednica LDS prejšnji petek nenadoma pozvala predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa, naj se izloči iz postopka revidiranja spornega najema stavbe na Dimičevi 16 za potrebe Nacionalnega preiskovalnega urada, ki ga je Kresalova (ministrstvo za notranje zadeve) najela od družinskega prijatelja, razvpitega ljubljanskega poslovneža Igorja Jurija Pogačarja, se je včeraj razvedelo, da je osnutek poročila končno končan.
Postopek je sledeč. Osnutek poročila z uradnim nazivom "Revizija pravilnosti in smotrnosti pridobivanja poslovnih prostorov za potrebe Ministrstva za notranje zadeve" je tajen in se pošlje revidirancu, to je ministrstvu za notranje zadeve, kjer lahko podajo pripombe, skupaj z računskim sodiščem pa lahko opravijo tudi razčiščevalni sestanek. Kdaj bo poročilo končano, ni jasno (tega Šoltes ne ve ali noče povedati), vendar računsko sodišče tukaj ni vezano na noben rok. Je pa Igor Šoltes včeraj povedal, da se iz postopka ne bo izločil, češ, nanj pritiskajo z leve in desne, kar naj bi pomenilo, da so na pravi poti.
Ministrica Kresalova je izločitev Šoltesa uradno predlagala zato, ker je bil Šoltes član posebne vladne medresorske delovne skupine za vzpostavitev NPU. Ta skupine je bila pristojna tudi za organizacijske in logistične zadeve, torej tudi za stavbo NPU. Kako naj bi zdaj Igor Šoltes revidiral samega sebe, je Kresalovo v četrtkovi oddaji Pogledi Slovenije spraševal poslanec SDS in predsednik parlamentarnega odbora za notranjo politiko Vinko Gorenak. Katarina Kresal je sredi oddaje na to ostala brez teksta, izločitev Šoltesa je zahtevala šele naslednji dan.
Res je, da javni nastopi Kresalove v živo dokazujejo, kako je političarka piarovsko pripravljena na kvečjemu tri do štiri teme, zato so njeni odgovori praviloma tudi bizarno vedno enaki ne glede na postavljena vprašanja. Morda zato ni vedela, kaj tisti hip odgovoriti Gorenaku in gledalcem Pogledov Slovenije. Toda za Šoltesovo članstvo v medresorski skupini je zelo dobro vedela že prej, saj je sestavo delovne skupine vlada sprejela že 14. maja 2009, prav na predlog ministrice Katarine Kresal.
V javnosti se je ta vladni dokument prvič pojavil 7. aprila letos, ko smo ga objavili na našem portalu. Spomnimo, vodja vladne medresorske delovne skupine je bil nekdanji direktor uprave kriminalistične službe Aleksander Jevšek, ki se je januarja letos nenadoma upokojil.
Zato moramo razloge, zakaj je Kresalova ravno prejšnji petek kar naenkrat pozvala Šoltesa, naj se izloči iz revidiranja NPU (po skoraj letu dni, postopek revidiranja je bil namreč uveden že 15. junija 2010!), iskati drugje. Predvsem v političnem kontekstu prihajajočega volilnega kongresa LDS, ki bo 28. maja v Ljubljani, poleg Kresalove pa je kandidat za predsednika LDS še Blaž Kavčič, sicer predsednik državnega sveta. Kresalova si pred kongresom velikega javnega debakla s poročilom računskega sodišča o aferi NPU v prihodnjih dveh tednih enostavno ne more privoščiti, sicer ne bo spet izvoljena za predsednico stranke, kar posledično pomeni njen politični konec. Hkrati je očitno že - vsaj približno - seznanjena z vsebino osnutka poročila računskega sodišča, ki naj bi bilo zanjo "uničujoče", kar smo na našem portalu zapisali že pred nekaj tedni. To so nam povedali zanesljivi viri blizu vodstva računskega sodišča.
Kar je tudi logično, če seštejemo ena plus ena. Če najemna pogodba "brez veze" omogoča 11 tisoč evrov odlične mesečne rente izbranemu družinskemu prijatelju ministrice za notranje zadeve, to pač ne more biti posebej smotrno in gospodarno, vsaj z vidika denarja davkoplačevalcev ne.
Zato sta Kresalova in Miro Senica takoj preventivno reagirala. Z javnim pozivom Šoltesu sta hotela (malce pa to tudi dosegla) na poročilo računskega sodišča položiti senco dvoma in ga že vnaprej kvalificirati kot pristransko.
Da se ravno zdaj "dogaja" okoli poročila računskega sodišča ... no, to je spet zakulisna politična igra. Igor Šoltes je nesporno blizu predsedniku stranke Zares Gregorju Golobiču in nekdanjemu predsedniku državne Milanu Kučanu. Slednji je Šoltesa pred časom vrgel na sceno tudi kot enega od morebitnih kandidatov za bodočega premiera, namesto predsednika Socialnih demokratov Boruta Pahorja. Da bo poročilo prišlo (prihajalo ven) ravno pred kongresom LDS, smo na Požareportu pravilno napovedali že pred dvema mesecema.
Ali drugače, Kučanov krog Kresalove ne ščiti več, kar je postalo jasno že ob nedavnem Golobičevem predlogu za odstop Pahorja, Kresalove in Golobiča. Takrat se je tudi Kresalovi zasvitalo, da se Kučanov krog ne želi znebiti predvsem (samo) Pahorja, ampak tudi Kresalove, ker je vpletena v preveč afer. Za Kučanov krog, ki kakor "rešuje levico," je Blaž Kavčič zanesljivo primernejši in obetavnejši predsednik LDS, kot pa tako imenovana afera na dveh nogah - Katarina Kresal.
Čeprav se morda navzven ne zdi tako, je ponovna izvolitev Kresalove za predsednico LDS na kongresu še vedno močno vprašljiva. Nekateri delegati priznavajo, da njena izvolitev pomeni precejšnjo verjetnost za potop stranke na prihodnjih parlamentarnih volitvah (tudi finančni), dovolj pomenljive so tudi nekatere zakulisne poteze. Vidni član LDS Jožef Školč, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, v določenih krogih skuša prodajati vtis, kot da je sprt s Kresalovo in odvetnikom Mirom Senico, svetovalci Kresalove pa po dolgem času spet lansirajo predvolilne bombice o skorajšnji "zasebni ločitvi" Kresalove in Senice ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Igorja Šoltesa Igorja Jurija Pogačarja Vinko Gorenak aleksander jevšek Blaž Kavčič Gregorju Golobiču Milanu Kučanu Boruta Pahorja Jožef Školč Mirom Senico

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kresalova se pred kongresom LDS zelo boji poročila računskega sodišča