objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 6. maj 2011 ob 07:07

Pismo Gaspariju. Veliko vem o tebi, bo hudo neprijetno, če pride v javnost
Ekskluzivno objavljamo pismo nekdanjega predsednika uprave SKB banke Ivana Nerada ministru Mitji Gaspariju, ki naj bi skupaj z Gregorjem Golobičem omogočil skrivnostno privatizacijo banke
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednica upravnega odbora SKB banke Cvetka Selšek se je 4. maja v oddaji Omizje na prvem programu TV Slovenija pohvalila, kako je prav ona "transparentno prodajala" slovensko banko tujcem. Vendar podatki kažejo, da temu ni čisto tako. Na dan namreč prihajajo novi dokumenti, ki privatizacijo SKB banke porivajo tudi v cono črne kronike.
Tokrat ekskluzivno in prvič po dvanajstih letih objavljamo pismo nekdanjega predsednika uprave SKB banke Ivana Nerada, ki ga je marca leta 1999 pisal tedanjemu ministru za finance Mitji Gaspariju. Ivan Nerad se v pismu pritožuje nad bivšimi kolegi Cvetko Selšek (tedanjo članico uprave), tedanjo ljubljansko županjo Viko Potočnik in bivšim politikom ter nekdanjim direktorjem Mercatorja Živkom Preglom (Potočnikova in Pregl sta bila člana nadzornega sveta SKB banke), da ga hočejo odstaviti. Istočasno pa Nerad zgrožen ugotavlja, da se njegova zamenjava dogaja z vednostjo oziroma pomočjo finančnega ministra Mitje Gasparija.
Neradovo pismo ministru Gaspariju objavljamo v celoti (glej faksimile).
Po vsem sodeč je pri poskusu "divje privatizacije" SKB banke (spomnimo, pred kratkim smo objavili anonimno pismo poslancem državnega zbora z naslovom Cvetka Selšek - prva slovenska tajkunica), preko finančnih mahinacij s famozno prodajo hišk Lumar v Berlinu prišlo do težav. Ivan Nerad je želel slabo krvno sliko SKB banke popraviti z strateškim partnerstvom z Die Erste bank. To pa je bilo za navezo pod vodstvom Cvetke Selšek prava nočna mora, pravijo naši viri. Z golo dokapitalizacijo namreč ne bi dobili denarja, ki je pozneje potoval prek The Bank of New York (anonimni depoziti) in firme Lunk Investments LTD na Kanalskih otokih (Channel Island). Treba je bilo najti takšnega kupca, ki bi najprej kupil obstoječe delnice in šele potem dokapitaliziral banko. Poštena namera Ivana Nerada pa bi nekatere lahko spravila ob svež denar, saj v primeru dokapitalizacije ne bi dobili ničesar, razen lastniških deležev v slabo stoječi banki.
Takrat, daljnega leta 1999, pa se v tej državi ni nič pomembnega zgodilo mimo vladajoče LDS. Še natančneje, brez vodilnega politika LDS Gregorja Golobiča, kajti tedanji predsednik vlade in LDS Janez Drnovšek se pač ni ukvarjal z nekakšnimi vsakdanjimi podrobnostmi. Na finančnem področju je bil seveda ključen Mitja Gaspari. Cvetka Selšek je postala celo ljubljanska mestna svetnica na listi LDS. Poznavalci razmer trdijo, da "nižji oficirji v financah" takrat sami od sebe niso postavili niti uličnega bankomata, ne da bi prej vprašali dvojico Golobič-Gaspari. Da pa bi, denimo, Nova kreditna banka Maribor, Abanka ali ljubljansko javno podjetje Vodovod-kanalizacija prodajali svoje lastniške deleže v SKB banki brez preciznih navodil Gregorja Golobiča in Mitje Gasparija, to pa že meji na znanstveno fantastiko.
In res. Malce naivnega Ivana Nerada so odstavili. Tudi tako, da mu je Selškova zasadila nož v hrbet, Nerad pa se je lahko samo potožil, da je dobrobit banke postavljal pred interese LDS. Nato so v rekordnem času enega leta našli kupca za banko, francosko finančno grupacijo Societe general, ki je SKB banko pozneje tudi dokapitalizirala. Poznavalci tedanjih razmer pravijo, da ministrstvo za finance pod Gasparijem tudi po več mesecev ni odgovorilo niti na navaden dopis, kaj šele, da bi mirno dopuščalo privatizacijo banke z netransparetnimi lastniki v davčnih oazah. Sedanji minister za evropske zadeve in razvoj Mitja Gaspari bi moral to preprečiti, pa je to omogočil.
Prava mala bomba pa se skriva na koncu pisma, ko obupani Ivan Nerad finančnemu ministru Mitji Gaspariju zapiše: “Ne želim si novega Triglava, ali pa situacije, ko ste v primeru Triglav banke umaknili 10 milijard sredstev."
Bankir Nerad se je očitno bal, da bo Gaspari umaknil proračunska sredstva iz SKB banke, tako kot jih je iz Triglav banke, ko se je znašla v težavah. Da finančni minister banko “pozdravi” tako, da jo pokoplje, pa je redek primer v bančnem svetu. No, nekateri so takrat zatrjevali, da je minister Gaspari to banko pomagal pokopati (ne reševati) zato, ker politično ni bila blizu LDS ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
cvetka selšek Ivana Nerada Mitji Gaspariju Viko Potočnik Živkom Preglom Gregorja Golobiča Janez Drnovšek

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pismo Gaspariju. Veliko vem o tebi, bo hudo neprijetno, če pride v javnost