objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 5. maj 2011 ob 07:25

Aretacija župana Kanglerja: Vi ga dajete v pripor, a on živi za Maribor
Politične špekulacije ob aretaciji mariborskega župana Franca Kanglerja: njegov politični padec menda ustreza skoraj vsem, od Janševe SDS do Žerjavove SLS, na levici pa ga itak ne prenesejo
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Številčne dimenzije včerajšnje policijske akcije v Mariboru so izjemne. Devet pridržanih oseb, 116 agažiranih kriminalistov in policistov, hišne preiskave v 25 objektih in 14 vozilih, zasegi poslovne in uradne dokumentacije na 20 lokacijah v Mariboru in njegovi okolici. Policija naj bi na miru pustila samo počitniško prikolico mariborskega župana Franca Kanglerja na hrvaškem otoku Pag. Zakaj, ni znano, če so mu pregledali tudi vikend v Smrečni na Pohorju.
Policija in tožilstvo trdita, da "gre za dolgotrajno, kompleksno in zelo obširno kriminalistično preiskavo," toda obsežna policijska akcija ima tudi (ali predvsem) politične razsežnosti. Včerajšnja glavna tarča, mariborski župan Franc Kangler, neobrit in vidno znerviran, je te politične razsežnosti strnil z besedami: "Gre za politični konstrukt proti meni. Z leve strani. Ve se, da bodo verjetno volitve v jeseni. Marsikaj sem že doživel v tej državi, kaj takšnega pa še ne. Zanimivo je, da preganjajo samo desničarje in tiste, ki so včasih kritično do vlade." Župana Kanglerja so kriminalisti na prostost izpustili šele okoli desete ure zvečer.
Po drugi strani je slišati, da naj bi "politični padec" Franca Kanglerja počasi "ustrezal skoraj vsem." Mariborski opozicijski politiki iz vrst stranke Zares pravijo, da naj bi se Janševa SDS in Kangler že dogovorila, da Kangler, če ne bo slučajno "zaprt", prihodnje leto na parlamentarnih volitvah kandidira za poslanca, županovanje štajerski prestolnici pa preda podžupanu in arhitektu Tomažu Kanclerju, ki ga podpira SDS.
Franc Kangler tudi nima več velike podpore znotraj njegove Slovenske ljudske stranke, še posebej nista na isti valovni dolžini s predsednikom SLS Radovanom Žerjavom. Spomnimo, Kangler je spomladi leta 2009 najprej napovedoval kandidaturo za predsednika SLS, po odstopu Bojana Šrota, nato je hotel postati predsednik sveta stranke, vendar ni bil izvoljen. Na volilnem kongresu maja meseca v Krškem ga je premagal Jakob Presečnik. Žerjavu naj bi šel Kangler na živce tudi zaradi možnega – čeprav vedno manj verjetnega - povezovanja med celjskim županom Bojanom Šrotom in murskosoboškim županom Antonom Štihecom, ki naj bi se povezali pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto. Ta desnosredinska politična zveza naj bi odnašala glasove predvsem Žerjavovi ljudski stranki.
Na levici (Socialni demokrati, Zares in LDS) pa Franca Kanglerja itak ne prenesejo. Poleg tega se Kangler javno hvali, da bo Maribor prihodnje leto "odločil" parlamentarne volitve.
Včerajšnja policijska akcija je močno oplazila tudi dva nekdanja vidna člana mariborske LDS, bivšega predsednika mariborske LDS Andreja Verliča in bivšega podpredsednika mariborske LDS Toneta Vogrinca. Oba sta fasala hišni preiskavi, pri čemer naj bi Verlič enemu od znanih Mariborčanov dejal, da je "že dva meseca vedel, kaj mu pripravlja Katarinca."
Spomnimo, Verlič, Vogrinec in nekdanji poslanec LDS Milan Petek so tik pred lanskimi lokalnimi volitvami zapustili LDS in čez noč ustanovili Ekipo za Maribor, mestni svetnik Ekipe za Maribor pa je postal Andrej Verlič. Spor med Verličem, Vogrincem in Petkom na eni strani ter predsednico LDS in ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal na drugi strani je izbruhnil zaradi županskega kandidature Tomaža Orešiča na listi LDS. Glede na to, da so mnogi prepričani, da za "antikanglerjevo" policijsko akcijo stoji (tudi) Kresalova, ki naj bi si pred skorajšnjim kongresom LDS (28. maja v Ljubljani) popravljala politični in javnomnenjski rejting, je bilo cinično slišati, da naj bi bil Tomaž Orešič včeraj v Mariboru "edini varen" pred aretacijami ...
No, med priprtimi je tudi direktor Snage Ivan Hajnšek, sicer mož znane Večerove novinarke Melite Forstnerič-Hajnšek in Kanglerjev družinski prijatelj. MIlena Forstnerič-Hajnšek se je v zadnjem času "proslavila" z nekaterimi teksti, ki so brez zadržkov hvalili Kanglerjeve ideje znotraj projekta Evropske prestolnice kulture. Predvsem gradnjo razvpitega kulturnega centra Maks, ki je medtem že padla v vodo.  
"Aretacije" Kanglerja in osmih drugih znanih Mariborčanov, predvsem tako imenovanih gradbenih baronov, so prežemale tudi včerajšnji večni nogometni derbi med Mariborom in Olimpijo v Ljudskem vrtu. Franca Kanglerja so pričakovano podprli mariborski navijači Viole z duhovitimi transparenti v slogu "Vi ga dajete v pripor, a on živi za Maribor" ali "Svoboda županu."
Mimogrede, Viole na vsaki tekmi nekaj minut posvetijo svojemu članu Marku Živku, ki v zaporu prestaja sedemletno kazen zaradi poskusa umora navijača nogometnega kluba Olimpije, člana Green Dragonsev. Viole se grejo tudi gverilske akcije po mariborskih ulicah in stavbah, kjer pišejo grafite "Free Žile". Na drugi strani pa Green Dragonsi še vedno trmasto skandirajo Sebastjanu Cimirotiču, čeprav že nekaj časa ne igra več za Olimpijo.
Namesto Kanglerja je v prvi vrsti častne tribune sedel Kanglerju najbolj zvesti podžupan Milan Mikl, skupaj s predsednikom Nogometne zveze Aleksandrom Čeferinom. No, Kanglerja je včeraj "spremljal" odvetnik Luka Zajc iz odvetniške pisarne Čeferin. Nekaj minut po začetku tekme, potem ko je Olimpija že vodila ena proti nič (na koncu je bilo dva proti dva), je na častno tribuno prišel tudi ljubljanski župan Zoran Janković v zeleni bundi, tradicionalni barvi Olimpije. Njegov prihod, glede na "priporno stanje" mariborskega župana Kanglerja in znano prijateljstvo med Jankovićem in Kresalovo, so mnogi ocenili kot čisto provokacijo. Po tekmi je Zoran Janković šel pozdravit nogometaše Olimpije v slačilnico (glej galerijo slik).
Na častni tribuni je bilo tokrat, hja, logično, nekoliko manj mariborskih direktorjev, saj so skoraj vsi gradbeni baroni pristali v priporu. Poleg predsednika in člana uprave Zavarovalnice Maribor, Draga Cotarja in Davida Kastelica, smo videli še direktorja mariborskega vodovoda Danila Burnača, šefa policijske postaje Tabor Franca Virtiča in dolgoletnega direktorja mariborskega zavoda za turizem Milana Razdevška. Slednji bi se moral včeraj sestati s Kanglerjem, ker naj bi župan želel "razformirati" zavod, vendar je Razdevšek tokrat imel srečo, saj so Kanglerja priprli. Se pa v prvo vrsto na častni tribuni ni uspelo prebiti kakor najbolj seksi mariborski podjetnici Jerneji Jager, nekdanji ženi mestnega svetnika stranke Zares Gregorja Jagerja in občasni svetovalki Franca Kanglerja. Čeprav je v Mariboru slišati, da se Jagerjeva več kot dobro pozna tudi z ljubljanskim županom Jankovićem.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Franca Kanglerja Janševa Tomažu Kanclerju Radovanom Žerjavom Bojana Šrota Jakob Presečnik Antonom Štihecom Andreja Verliča Toneta Vogrinca Milan Petek Katarino Kresal Tomaža Orešiča Ivan Hajnšek Melite Forstnerič-Hajnšek Marku Živku Sebastjanu Cimirotiću Milan Mikl Aleksandrom Čeferinom Luka Zajc Zoran Jankovič Draga Cotarja Davida Kastelica Danila Burnača Franca Virtiča Milana Razdevška Jerneji Jager Gregorja Jagerja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Aretacija župana Kanglerja: Vi ga dajete v pripor, a on živi za Maribor