objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 4. maj 2011 ob 07:04

Zoran Janković nagaja minoritom. Menda se morajo redovniki seliti iz Sostra
Bizarna premestitev v slovenski katoliški cerkvi: minoriti po dolgih letih zapuščajo župnijo v Sostrem, ker je zaradi ljubljanske mestne občine ne morejo adaptirati po svojih željah
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Vodstvo slovenske rimskokatoliške cerkve pripravlja bizarno premestitev. Iz ljubljanske župnije Sostro, ki je sicer že napol podeželska, se po nekaj desetletjih selijo minoriti, tako imenovani redovniki ene od treh vej Reda manjših bratov svetega Frančiška Asiškega, znanega tudi iz križarskih vojn. Mimogrede, drugi dve veji tega duhovnega reda so frančiškani in kapucini.
Minoriti so namreč upravljali sostrsko župnijo, tam so imeli tudi svoje bogoslovce ali "kandidate" za duhovniško posvečenje. Zato so nameravali preurediti župnijsko hišo, da bi jo prilagodili svojim potrebam, vendar se je zataknilo, ker jim je mestna občina odrekla dovoljenje, pravijo naši viri blizu vodstva katoliške cerkve. Po navedbah istih virov naj bi šlo za "čisto nagajanje" ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki naj bi do Sostrega čutil hudo zamero. Menda zato, ker tam nima ravno veliko svojih volivcev, poleg tega so se tamkajšnji prebivalci že nekajkrat uprli njegovim načrtom. Med drugim tudi med afero Strojan, ko je Janković hotel razvpito romsko družino Strojan naseliti prav v Sostrem., vendar se mu je načrt - zaradi upora Sostrčanov - sfižil.
Da Jankovićeva mestna oblast Sostrega "ne mara" preveč, se menda pozna tudi na kakovosti tamkajšnjih cest. Litijska cesta skozi Dobrunje in Sostro je še vedno razdrapana. Zato se pojavljajo celo ideje, da naj bi se Sostro odcepilo od ljubljanske občine, čeprav tega menda ne podpirajo niti desni politiki. Še posebej ni navdušena Janševa SDS, ker naj bi tako izgubila precej volilnih glasov, ki jih dobijo prav v Sostrem.
Kar zadeva minorite, le-ti se menda selijo v župnijo svetega Petra pri bolnišnicah, dosedanjo minoritsko župnijo Sostro pa naj bi prevzel eden od duhovnikov iz ljubljanske nadškofije.
Na Mestni občini Ljubljana pravijo, da "župan Zoran Janković ne izdaja nikakršnih dovoljenj za preureditev kakršnih koli objektov, ne samo župnije. Res pa je," dodajajo, "da Mestna občina Ljubljana, na podlagi zakonodaje o urejanju prostora, sprejema prostorski plan, ki je bil sprejet lansko leto septembra. Predstavniki minoritov iz župnije Sostro so na predlog predsednika četrtne skupnosti Janeza Moškriča imeli razgovor z načelnikom Oddelka za urejanje prostora MOL Miranom Gajškom, ki jih je sprejel in poslušal njihov predlog. Le-ta pa je bil, da bi spremenili potek ceste v neposredni bližini župnije. Gajšek pa jih je seznanil, da morajo pripraviti predlog, pobudo, ki bo obravnavana takrat, ko se bodo pripravljale spremembe za to območje. Zagotovo pa se to ne bo spremenilo v bližnji prihodnosti, saj je bil prostorski plan pravkar sprejet." Sicer pa, ko se je sprejemal prostorski načrt, te pobude oziroma predloga ni bilo, poudarjajo na ljubljanski občini.
Kar zadeva govorice, da naj bi se Sostro želelo odcepiti od mestne občine, na ljubljanski občini zatrjujejo, da "četrtna skupnost Sostro, od svojega obstanka do danes, nikoli ni poslala nobene uradne pobude, ideje, da bi obravnavali predlog o odcepitvi." Prebivalce Sostrega pa opozarjajo, da "ta postopek ni tako enostaven." Češ, za to morajo obstajati "razlogi in pogoji."

Odmev
Avtor prispevka "Zoran Janković nagaja minoritom. Menda se morajo redovniki seliti  iz Sostra," gospod Bojan Požar trdi, da ima Zoran Janković, župan MOL, s krajani Četrtne skupnosti Sostro in predstavniki minoritov iz tamkajšnje župnije slabe odnose in meče slabo luč na sodelovanje MOL s Četrtno skupnostjo Sostro ter krajani nasploh.
Verjamemo, da avtor za navedena dejstva nima konkretnih podatkov razen "svojih virov", saj so navedbe v popolnem nasprotju z dejanskim stanjem in odnosi med Mestno občino Ljubljana, županom in ČS Sostro. Sodelovanje je namreč dobro, med drugim smo v naselju Zadvor v mesecu aprilu odprli novo knjižnico, ki predstavlja pomemben dejavnik pri oblikovanju kulturnega, informacijskega in izobraževalnega utripa lokalne skupnosti. V enakem obsegu kot drugim ČS, namenjamo skrb tudi cestni infrastrukturi ČS Sostro in ceste, ki so v lasti MOL, redno, skladno z letnim planom, pregledujemo in vzdržujemo.
Tudi namigovanja, da je župan MOL, gospod Zoran Janković, kriv za selitev redovnikov ni resnična. Kot smo že v uvodnem odgovoru zapisali, je načelnik Oddelka za urejanje prostora MU MOL, mag. Miran Gajšek pozval predstavnike minoritov iz župnije Sostro, da predložijo MOL uradni predlog sprememb. Predstavniki minoritov in ČS Sostro tega predloga, ki je osnova za predvideno obravnavo, MOL niso posredovali. Naj ob tem dodamo le še, da ima župan Mestne občine Ljubljana, kljub temu, da je ateist, z rimsko-katoliško, kot tudi z drugimi verskimi skupnostmi, ki delujejo v Sloveniji zelo dobre odnose.

Tanja Dodig Sodnik
Vodja kabineta župana MOL

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zorana Jankovića Janševa Janeza Moškriča Miranom Gajškom Odmev

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zoran Janković nagaja minoritom. Menda se morajo redovniki seliti iz Sostra