objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sobota, 30. april 2011 ob 09:03

Blaž Kavčič proti Katarini Kresal, kdo bo vodil LDS? Kaj bo odločilo?
Trenutna podpora Blaža Kavčiča med članstvom liberalne demokracije menda znaša okoli trideset odstotkov, toda volitve so tajne in vse je mogoče. Ovadba Kresalove zaradi afere NPU tik pred kongresom?
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Da bo predsednik državnega sveta Blaž Kavčič na koncu dal soglasje h kandidaturi za predsednika LDS, smo napovedali že 20. aprila. Šlo je za očitno povsem točne namige iz vrst liberalnih demokratov, čeprav nam je Kavčič v četrtek popoldne dejal, da še vedno ni odločen.
"Vsekakor pa jutri točno opoldne pridem na sedež LDS, ne glede na to, bom soglasje ali ne," nam je povedal po telefonu.
Retorika Blaža Kavčiča, vidnega politika LDS, s katero je včeraj opoldne napovedal kandidaturo za predsednika stranke, vsaj zaenkrat ne daje vtisa, da gre za slamnatega kandidata. Nasprotno, predsednico LDS in ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal je posredno obtožil, da je ujetnica elit, kar "on ni (čeprav dela Kresalove konkretno ni hotel ocenjevati)," slovenske elite pa je razdelil na družbeno koristne in tiste bolj plenilsko nadarjene. Blaž Kavčič želi s kandidaturo doseči, da bi stranka okrepila svoj položaj, pod njegovim vodstvom naj bi pridobili nove člane, stranka LDS naj bi postala celo jedro novega gibanja, ki bi vključevalo kar nekaj strank in ga Slovenija, tako Blaž Kavčič, tudi potrebuje. Njegova ocena je, da ima med člani LDS dovolj široko podporo, da lahko realno nastopa kot kandidat v tekmi s Kresalovo.
Res je, Blaž Kavčič nima slabega zaledja. Njegov stric, starosta slovenskega bančništva in politike je Niko Kavčič, ki je takoj po aferi Baričevič javno pozval Katarino Kresal, naj odstopi kot ministrica in predsednica LDS. Niko Kavčič je tudi najbolj zaslužen, da je bil oktobra 2005 za predsednika LDS izvoljen evropski poslanec Jelko Kacin. Takrat je Kacin na volilnem kongresu premagal Iva Vajgla (danes evropskega poslanca na listi stranke Zares), čeprav so Vajgla podpirali Tone Rop, Gregor Golobič in tedanji predsednik države Janez Drnovšek, ki je celo sam prišel na kongres LDS. Daleč najmanj glasov je dobil tretji kandidat Jožef Školč. Kacin je Nika Kavčiča pozneje "izdal", ko ga je verbalno izjemno grobo javno napadel na tiskovni konferenci, da bi zaščitil Kresalovo, katere odstop je terjal Niko Kavčič. Zdaj je logično vprašanje, kako se bo Niko Kavčič vključil v predsedniško kampanjo svojega nečaka.
Blaž Kavčič je predsednik tako imenovanih Sivih panterjev, seniorske organizacije LDS. "Vsebinsko" menda ne delajo veliko, so pa močni in vplivni pri kadrovskih intrigah, trdijo naši viri, kar naj bi šlo Blažu Kavčiču v prid. Po drugi strani bo ožji strankarski aparat odločno podprl Katarino Kresal, vključno s poslanci LDS. Generalni sekretar stranke Uroš Petohleb je novinarjem že zmagoslavno zaupal, da je kandidaturo Kresalove podprlo petkrat več lokalnih odborov kot kandidaturo Blaža Kavčiča. Nesporno bodo predsednico Kresalovo podprli minister za pravosodje Aleš Zalar, ki si na kongresu 28. maja v ljubljanskem Grand hotelu Union obeta tudi mesto podpredsednika stranke, sedanji podpredsednik stranke in psihiater Slavko Ziherl, vodja poslanske skupine LDS in župan Tržiča Borut Sajovic ter poslanec Tone Anderlič. Slednji predvsem zato, ker se boji, da bi Kresalova na koncu odletela tudi kot ministrica in pristala v državnem zboru, on pa bi v tem primeru, saj je nadomestni poslanec, moral zapustiti poslanske klopi. Katarino Kresal podpira tudi predsednik sveta LDS in direktor urada za verske skupnosti Aleš Gulič. Ni pa še čisto jasno, kaj namerava Jožef Školč. Po eni strani se je menda razšel s Kresalovo in odvetnikom Mirom Senico, ker naj bi ga odrinila od centrov odločanja v stranki, po drugi strani pa naj bi bil (z)vezan na par Senica-Kresal. Menda poslovno, govori pa se nekaterih poslovnih potezah Školčeve žene in umetnice Tanje Pak, ki naj bi jih pomagal financirati Miro Senica. No, govori se tudi, da naj bi Senica pomagal Jelku Kacinu pri nakupu počitniške nepremičnine na hrvaški obali. Prav tako se še ugiba, kaj bo storila podpredsednica LDS, nekdanja ministrica za pravosodje in bivša generalna državna tožilka Zdenka Cerar. Najverjetneje se bo ponovno potegovala za podpredsednico stranke, v ožjih družbah pa je precej kritična tudi do Kresalove. Zdenka Cerar velja tudi za "glas" nekdanjega predsednika države Milana Kučana v LDS.
Mimogrede, prejšnjo soboto je bila Cerarjeva po naših informacijah na zabavi pri častnem konzulu (diplomatu) ene od arabskih držav v njegovem vikendu blizu Ljubljane (ime diplomata in lokacija sta znana avtorju teksta, vendar jih ne smemo omeniti), kjer sta bila med gosti tudi Kučan in razumnica Spomenka Hribar, poročajo naši viri.
Spopad med Blažem Kavčičem in Katarino Kresal za mesto liderja LDS je tudi nekakšno nadaljevanje spopada Kavčiča kot predsednika Kinološke zveze Slovenije s prejšnjim vodstvom kinološke zveze, ki je bilo blizu Mira Senice in strica Katarine Kresal, razvpitega kinološkega sodnika Rajka Rotnerja, opozarjajo naši viri. Potem ko je februarja letos zaokrožila anonimka, kjer so neznani avtorji Kavčiču očitali, da zvezo vodi nezakonito, je Kavčič vrnil udarec s tiskovno konferenco, kjer je prejšnje vodstvo zveze obtožil za "rop stoletja." Anonimka naj bi bila sicer povezana z aferama Hypo Leasing in Baričevič, povod za obtožbe pa prekinitev pogodbe s kinologoma Alenko Černe in Rotnerjem, seveda zaradi afere Baričevič. Drugi razlog naj bi bila kazenska ovadba zoper osebo, ki naj bi s Hypo Leasingom sklenila pogodbo za lizinški nakup nepremičnine v Zapogah. Vmešana je bila odvetniška pisarna Mira Senice, posel pa je Kavčič, kot rečeno, označil za rop stoletja.
Poznavalci razmer znotraj LDS ocenjujejo, da zdajšnja podpora Blažu Kavčiču realno "nese" tja do 30 odstotkov članstva liberalne demokracije. Vendar je do kongresa še mesec dni, volitve so tajne, mnogi si tudi ne upajo na glas povedati, da imajo Kresalovo že poln kufer, zato je vse mogoče, opozarjajo naši sogovorniki iz vrst LDS.
V razmerje moči in razpoloženja znotraj stranke pa lahko odločilno poseže afera NPU, pravijo naši viri. Gre za dolgotrajno poročilo računskega sodišča o najemu stavbe za potrebe nacionalnega preiskovalnega urada na Dimičevi 16, ki naj bi bilo za Kresalovo "uničujoče", in posledično ravnanje komisije za preprečevanje korupcije. Po nepreverjenih informacijah naj bi predsednik komisije Goran Klemenčič v predalu že imel spisano ovadbo zoper Kresalovo. Če je vse to res in če bi vse to izbruhnilo tik pred kongresom LDS, bi na kongresu zmagal Blaž Kavčič, so prepričani naši viri. In hkrati dodajajo, da Kavčič po drugi strani itak nima kaj izgubiti.
Soimenjak politika Blaža Kavčiča, najboljši slovenski teniški igralec Blaž Kavčič, pa je včeraj na ATP turnirju v Srbiji žal že izgubil. Proti srbskemu teniškemu asu Novaku Đokoviću, 6:3 in 6:2.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Blaž Kavčič Katarino Kresal Niko Kavčič Jelko Kacin Iva Vajgla Tone Rop Gregor Golobič Janez Drnovšek Jožef Školč Uroš Petohleb Aleš Zalar Slavko Ziherl Borut Sajovic Aleš Gulič Mirom Senico Tanje Pak Zdenka Cerar Milana Kučana Spomenka Hribar Rajka Rotnerja Alenko Černe Goran Klemenčič Blaž Kavčič Novaku Đokoviću

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Blaž Kavčič proti Katarini Kresal, kdo bo vodil LDS? Kaj bo odločilo?