objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 29. april 2011 ob 07:05

Odvetnik Matoz trdi, da je Šukalo nedolžen. Tudi Nemci mu za zdaj verjamejo
Aretirani Kosta Turner je vnuk slovitega Mariborčana Pavla Turnerja, po katerem se imenuje ena izmed mariborskih ulic. Poznavalci podzemlja: Turner in Ivan Vinko Ivek bosta v priporu vse povedala
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Policijske aretacije mariborske stavniške mafije so absolutno prva tema medprazničnih pogovorov v štajerski prestolnici. Logično, Kosto Turnerja so skoraj vsi poznali, o razvpitih nelegalnih stavah so vsi govorili, nenazadnje, Kosta Turner je vnuk slovitega Mariborčana Pavla Turnerja, pravnika, mecena, publicista in velikega svetovljana, ampak zavednega Slovenca, ki je leta 1924 umrl na svojem posestvu v Krčevini. Po njem se imenuje Turnerjeva ulica, zadnjih dvajset let njegovega življenja pa zgodovinarji omenjajo kot "mariborsko Turnerjevo dobo."
Zanimivo je tudi, da sta Kosta Turner in njegov - prav tako priprti - poslovni partner Ivan Vinko Ivek njun Bowling center Strike junija leta 2009 za daljše obdobje oddala podjetju Uni gostinstvo d.o.o., hčerinski družbi Univerze Maribor. Mariborski župan Franc Kangler je za naš portal takrat zanikal posredovanje pri univerzitetnem najemu Turnejevega zabavišča in govorice, da Kosta Turner financira Slovensko ljudsko stranko. Kangler nam je dejal, da Kosto Turnerja sploh ne pozna. Je pa dejstvo, da je župan Kangler nekaj tednov po našem razkritju mariborske stavniške mafije nenadoma odstopil z mesta podpredsednika Nogometne zveze Slovenije.
Ovadenemu Kosti Turnerju in članom njegove združbe zdaj grozi od pet do osem let zapora. Naši mariborski viri, med njimi so tudi dobro poznavalci podzemlja, pa so prepričani, da bosta Turner in Ivek v priporu hitro "zapela" in kriminalistom izdala celotno stavniško mrežo v Sloveniji ter del stavniške mreže v nekaterih drugih državah.
Slovenski nogometni reprezentant Goran Šukalo, igralec nemškega drugoligaša MSV Diusburg, ki je prav tako med ovadenimi, je takoj najel znanega odvetnika Francija Matoza. Rahlo pričakovano, saj sta oba Koprčana.
Gorana Šukala so kriminalisti ujeli med prisluškovanjem Kosti Turnerju, del prisluhov pa je včeraj objavila Pop TV (glej faksimile). Iz objavljenih prisluhov je razvidno, da je Šukalo sodeloval pri izterjavah stavniškega denarja, vsaj v primeru nekdanjega reprezentanta Nastje Čeha. Kako sta Kosta Turner in Ivan Vinko Ivek nogometašu Čehu "rubila" nepremičnine, smo na Požareportu objavili že novembra 2009. Po naših informacijah slovenska policija nima dokazov, da je Šukalo lažiral nogometne tekme v Nemčiji, imajo pa dokaze, da je od nogometašev (predvsem od manj znanih nemških igralcev) pobiral denar, ki so ga vlagali v nelegalno mariborsko stavnico Koste Turnerja. Zato tudi Goranu Šukalu grozi od enega do osem let zapora. Ni pa še znano, ali Gorana Šukala preiskuje tudi nemška policija, ki je pri njemu opravila hišno preiskavo.
Najmanj, kar je narobe storil poklicni nogometaš Šukalo, pa je to, da je vlagal denar v nelegalne stavnice, kar strogo prepovedujejo pravila Uefe, Nogometne zveze Slovenije in nemške nogometne zveze. Po kodeksu omenjenih športnih zvez nogometaši ne smejo izpolnjevati niti navadnih stavnih lističev, kaj šele investirati v nezakonite stavnice.
Odvetnik Franci Matoz kljub temu zatrjuje, da je Goran Šukalo nedolžen. Nogometašu, ki že nekaj let živi in brca v Nemčiji, očitno - vsaj zaenkrat - verjamejo tudi v njegovem klubu MSV Duisburg. Menda mu zaupajo 100-odstotno, tako vsaj piše na spletni strani kluba (glej faksimile). Toda podrobno branje tega teksta nam razkrije, da je Goran Šukalo vodstvo nemškega kluba obvestil samo o medijskih očitkih, ki letijo zoper njega, in da je zato najel odvetnika. Vodstvu kluba pa ni ničesra povedal o tem, da ga je kazensko ovadila mariborska policija.
Šefi drugoligaškega Duisburga so morda bolj previdni tudi zato, ker Duisburg 21. maja igra veliki finale nemškega pokalnega prvenstva proti prvoligašu Schalke 04, nekdanjemu klubu Braneta Oblaka, ki pravkar nastopa v polfinalu evropske lige prvakov proti Manchester Unitedu.
Spomnimo, ko je bil Brane Oblak selektor slovenske nogometne reprezentance, je Goran Šukalo začel igrali za našo reprezentanco. Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin je medtem že napovedal, da nogometna zveza v takšnih primerih ne bo imela "niti najmanjše tolerance." Ovadeni nogometni reprezentant Šukalo se bo tako menda moral kmalu zagovarjati tudi pred Aleksandrom Čeferinom.
Slišati je tudi, da naj bi nova stavniška afera kmalu izbruhnila v nogometnem klubu Koper, kjer so ravno na predvečer mariborskih aretacij (predprejšnji torek) odpustili trenerja Kopra Primoža Gliho.
Ampak več o tem v prihodnjih dneh ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Kosto Turnerja Pavla Turnerja Ivan Vinko Ivek Franc Kangler Goran Šukalo Francija Matoza Nastje Čeha Braneta Oblaka aleksander čeferin Primoža Gliho

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Odvetnik Matoz trdi, da je Šukalo nedolžen. Tudi Nemci mu za zdaj verjamejo