objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 26. april 2011 ob 07:37

Nov levi trojček, Türk, Golobič, Kučan, proti predsedniku vlade Pahorju
Potočnik-Türk, dvojec, na katerega stavita Kučan in Golobič. Pahor po izgubljenem pokojninskem referendumu po zaupnico v parlament
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Potem ko je predsednik vlade Borut Pahor zavrnil predlog predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča, da Pahor, Golobič in predsednica LDS Katarina Kresal odstopijo z vseh vladnih funkcij ter se preselijo v parlament, je Golobič napovedal svoj odhod. Z mesta ministra za visoko šolstvo bo odstopil 4. junija, torej dan pred usodnim referendumom o pokojninski reformi.
Golobičev odstop "dan prej" je pravzaprav napoved "deja vu".
Spomnimo, maja 2004 je Golobič napovedal prav tako odstop z mesta predsednika sveta LDS. Takrat je napovedal in odstopil tik pred parlamentarnimi volitvami, 2. oktobra 2004, na dan volilnega molka.
Skratka, nič novega, že videno.
Toda Gregor Golobič bo šele zdaj začel prav nastopati – iz ozadja. Kar najbolje zna. V športnem žargonu bi lahko rekli, da je politično in medijsko zakulisje njegov domači teren. Ima pa eno resno težavo, stranka Zares ni več enodušno za njegovim hrbtom. Poglejmo samo primer odhajajoče nadomestne poslanke Cvete Zalokar Oražem. Po drugi strani njen primer veliko pove tudi o Gregorju Golobiču, ki jo bo z užitkom brcnil z njenega sedeža v parlamentu.
Če se Gregor Golobič umika v ozadje, se je prek Golobiča v ospredje prerinil predsednik države Danilo Türk.
Ko je predsednik Türk pred velikonočnimi prazniki končno spregovoril o vladni krizi, je v uglajenem slogu artikuliral ljudske šankovske analize, češ, če bi mu ustava dopuščala to možnost, bi on že razpustil parlament. Tako je šel navidezno proti politični levici in potegnil z desnico, dejansko pa je nastopil zoper politiko v celoti. Zoper levico in desnico.
Če so vsi nekredibilni, ima možnost političnega preživetja tudi Gregor Golobič. Na Türkove izjave se je te dni Golobič skliceval vsaj desetkrat, kar dokazuje, kako močna je njuna vez. Ta se vleče od predsedniških volitev naprej, še posebej jo je utrdila afera Ultra, kjer je predsednik Türk ministru Golobiču dal še eno priložnost. Možnost političnega preživetja mu očitno pripravlja tudi zdaj.
Nekdanji predsednik države Milan Kučan je avtorju teh vrstic po svojih kanalih sporočil, da "ni zadovoljen s potekom dogodkov" in da "ne gre za njegove, ampak Biščakove scenarije." Tudi generalni sekretar stranke Zares Bogdan Biščak se je pohvalil, da je "Golobičev predlog" odstopa Pahorja, Kresalove in Golobiča njegova ideja, ne pa Kučanova.
Morda je res tako, vendar Milan Kučan ostaja edini pravi povezovalni faktor levice v Sloveniji, ki bi se sicer "pobila med seboj," kot je rekel pokojni Janez Drnovšek. In če gre danes Kučanu kaj na živce, je to neverjetna Pahorjeva trma. Kučan Pahorja itak nikoli ni priznaval kot mandatarja. Toda predsedniku vlade in Socialnih demokratov lahko marsikaj očitamo, tega, da nima sposobnosti političnega preživetja, pa zanesljivo ne.
Kučanov krog si ne želi predčasnih volitev, ki bi jih levica evidentno izgubila, Zares (Golobič) pa bi zanesljivo zapustil parlament. Da je temu res tako, dokazujejo najnovejši nastopi mnenjskih voditeljev Kučanovega kroga (Vlado Miheljak, Miha Kovač, Grega Repovž, Spomenka Hribar), ki so odločno proti predčasnim volitvam in pridigajo nekaj novega.
"Čas je za nekaj novega," pravi Miha Kovač. 
Edina prava Pahorjeva "zaveznica" znotraj vladne koalicije je trenutno Katarina Kresal. Ministrici na notranje zadeve je namreč jasno, da če ni več ministrica, lahko pade tudi kot predsednica stranke (morda že na majskem kongresu LDS), poleg tega brez ministrskega resorja ne bi mogla več vzdrževati "sporne ekonomije" svojega partnerja in odvetnika Mira Senice.
Ker tudi Pahorjeva stranka Socialnih demokratov ne naredi nič proti Pahorju (nasprotno, pritisk na Pahorja, ki ga je pravkar izvedel Golobič, je vodilne Socialne demokrate strnil okoli Pahorja, ki ga danes "hvalita" celo Dušan Kumer in Metka Tekavčič, ki drugače ne slovita kot največja ljubitelja Boruta Pahorja), Kučan, Türk in Golobič stopnjujejo neformalne pritiske na Pahorja, naj vendarle odstopi. Na vse strani.
Po eni strani bizarni predlogi a'la Spomenka Hribar, naj koalicija za predsednico vlade izvoli profesorico ekonomije Majo Makovec Brenčič, najnovejšo spremljevalko nekdanjega sanatorja Elana Petra Lampiča, bivšega intimnega spremljevalca Mance Košir, ki prav tako podpira premiersko kandidaturo Maje Makovec Brenčič
Po drugi strani tednik Mladina skoraj uradno napove vrnitev evropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika na mesto predsednika vlade.
Naši viri govorijo tudi drugače. Obstajal naj bi celo obratni scenarij, po katerem bi vodenje vlade po padcu pokojninskega referenduma prevzel Danilo Türk, kar je že pred nekaj meseci namignil Žurnal24. Danilo Türk naj bi bil menda sprejemljiv za Socialne demokrate, za razliko od Janeza Potočnika (brez glasov največje stranke vladne koalicije se praktično ne more zgoditi nič, še najmanj pa to, da bi sedanji državni zbor lahko izvolil novega predsednika vlade iz politične levice), in stranko DeSUS. Po tem scenariju bi Türk odstopil z mesta predsednika države, na predsedniške volitve pa bi se podal nihče drug kot evropski komisar Janez Potočnik. Funkcijo predsednika države pa si Potočnik menda kar želi, pravijo naši viri.
Kaj bo torej storil premier Borut Pahor?
Če bo izgubil petojunijski referendum o pokojninski reformi, jo bo Pahor mahnil v državni zbor. Po zaupnico, ki jo bo najverjetneje tudi dobil. Potrebuje namreč "samo" 47 poslanskih glasov, le-ti pa se predvsem bojijo za svoje poslanske službe. In to na tajnih volitvah, kjer je vse mogoče.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Gregorja Golobiča Katarina Kresal Cvete Zalokar Oražem Danilo Türk Milan Kučan Bogdan Biščak Vlado Miheljak Miha Kovač Grega Repovž Spomenka Hribar Mira Senice Dušan Kumer metka tekavčič Majo Makovec Brenčič Petra Lampiča Mance Košir Janeza Potočnika

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nov levi trojček, Türk, Golobič, Kučan, proti predsedniku vlade Pahorju