objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sobota, 23. april 2011 ob 08:08

Agrokor-Mercator: kaj se gre pivovar Dušan Zorko, vrnitev Boška Šrota?!
Za Mercator se zanima Rewe Group, lastniki Bille. Trije člani nadzornega sveta Pivovarne Union menda odstopili potem, ko jim je Dušan Zorko povedal, da bo Mercator prodal Agrokorju
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Potem ko so banke podpisale dogovor in sporazum o paketni prodaji večinskega deleža Mercatorja (to smo poročali včeraj zjutraj), sporazuma še vedno ni podpisal predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko.
Ker je, gledano z ekonomskega vidika, verjetno popolnoma jasno, da bi skupna paketna prodaja Mercatorja pomenila precej višjo ceno delnic (zaradi prevzemne premije), kot jih ponuja Agrokor (trenutno 221 evrov na delnico), poleg tega prodaja Mercatorja hrvaškemu Agrokorju za Laško pomeni pljuvanje v lastno skledo, saj ogroža prodajo njihovih pijač (kar je pokazala tudi analiza podjetja P&S, ki jo naročil sam Zorko, kaže pa na izpad denarnih tokov Laškega tja do 120 milijonov evrov), racionalnih razlogov za oklevanje prvega moža Pivovarne Laško Dušana Zorka, vsaj z vidika interesov Pivovarne Laško - ni. Je pa slišati govorice, da naj bi bil Zorko poslovno povezan s prodajo Mercatorjevih delnic Agrokorju, podobno kot Uroš Marter iz družbe Arkasa, ki je Agrokor tudi pripeljal v Slovenijo. Če so te govorice - kar se Zorka tiče - točne (za Marterja je seveda logično, da bi v primeru prodaje Mercatorja Agrokorju pokasil provizijo), bo Laško spet doživelo novo afero.
Nenazadnje je bil Dušan Zorko kot predsednik uprave Pivovarne Union desna roka padlega tajkuna Boška Šrota, ta pa je imel povezave tudi z lastnikom Agrokorja Ivico Todorićem. Kakšen je (še) danes vpliv Boška Šrota na njegovega naslednika Dušana Zorka lahko samo ugibamo. Špekulira se tudi o povezavah med Zorkom in italijansko banko Unicredit, ki edina ni podpisala prej omenjenega sporazuma, saj Unicredit že dlje časa "servisira" Agrokor.
Na vse te stvari je - vsaj med vrsticami - pred nekaj tedni opozarjal tudi odstopljeni član uprave Pivovarne Laško in predsednik nadzornega sveta Mercatorja Robert Šega.
Tudi trije člani nadzornega sveta Pivovarne Union, ki so odstopili včeraj (Tone Turnšek, Janko Remic in Franc Rojnik), naj bi odstopili potem, ko naj bi jim Dušan Zorko zelo jasno povedal, da bo Mercator prodal Todoriću.
Za nakup večinskega deleža Mercatorja, ki bi ga lahko skupaj prodale banke upnice, se zanima nemška skupina Rewe Group, lastniki znane trgovske verige Billa, pravijo naši viri blizu Mercatorja.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Dušan Zorko Uroš Marter Boška Šrota Ivico Todorićem Robert Šega Tone Turnšek Janko Remic Franc Rojnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Agrokor-Mercator: kaj se gre pivovar Dušan Zorko, vrnitev Boška Šrota?!