objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Četrtek, 21. april 2011 ob 07:03

Drama: ministrica Širca bi odstavila Bana, napovedani protesti kulturnikov!
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Napovedana predčasna razrešitev ravnatelja ljubljanske Drame, znanega igralca Iva Bana, ki jo namerava izpeljati ministrica za kulturo Majda Širca, utegne pripeljati celo do velikega protesta kulturnikov. Tako vsaj napoveduje predsednik sindikata Drame Tone Kuzma, ki je za danes, ob 9. uri zjutraj, na temo razrešitve ravnatelja Bana, sklical posebno tiskovno konferenco.
Razrešitvi Iva Bana očitno nasprotujejo tudi člani strokovnega sveta javnega zavoda Drame (glej faksimile).
Vodstvo sindikata bo na današnji tiskovni konferenci, v imenu zaposlenih, pred mediji "izrazili razočaranje, ogorčenje in protest zoper razvrednotenje poslanstva gledališke umetnosti s strani vladajoče politike. S svojo umazano politiko zoper ravnatelja, hoče ministrica dokončno uničiti nacionalni hram umetnosti, so zapisali na vabilu. Ministrica je že v času, ko je še žulila poslanske klopi, s prstom kazala na Bana, kot človeka po izboru vladajoče politike. To ni res! Ravnatelj ni bil nastavljen politično. Ivo Ban je prevzel ravnateljevanje na željo umetnikov in vseh zaposlenih. Zato ne bomo dovolili, da ga ministrica politično odstavi. V naši hiši smo zapriseženi umetnosti. Ne dovolimo, da politika kosi po umetniških vrstah in odseka glavo Ivu Banu, velikemu umetniku in še večjemu človeku, ki ga cenimo in spoštujemo. Naše spoštovanje ni nič manjše, pa čeprav javnost zliva po njem gnojnico in blato. Mi ga poznamo, mi vemo, kaj je laž in kaj resnica! Prosimo pomagajte nam, da rešimo naš hram umetnosti pred brezsrčnimi oblastniki," končuje precej čustveni zapis na vabilu za današnjo tiskovno konferenco sindikalist Tone Kuzma.
Spomnimo, ministrica za kulturo Majda Širca (Zares) je na podlagi anonimnega pisma, ki se je lani oktobra znašlo v časniku Dnevnik, ravnatelja Drame Iva Bana obtožila nezakonitega vodenja Drame, med drugim mu je tudi očitala podpis pogodbe s komercialno televizijo Pop TV, na podlagi katere je ravnatelj Ban oddal prostore Drame za mega popularno oddajo Slovenija ima talent.
Mariborčanka Ana Iglič, pravna pooblaščenka zaposlenih, sindikata in ravnatelja Drame Bana, pa trdi, da ministrica Širca v postopku predčasne razrešitve krši kopico zakonov, zato napoveduje sodni boj tja do ustavnega sodišča. Ivu Banu s pravnimi nasveti pomaga tudi nekdanji minister za javno upravo in predsednik Zbora za republiko Gregor Virant.
Med kandidati in kandidatkami za novega ravnatelja Drame se sicer omenjajo igralec Igor Samobor, ki je Bana "rušil" zaradi pogodbe s Pop TV, uradnica na ministrstvu za kulturo Mojca Jan Zoran (mimogrede, Ivo Ban naj bi ji pomagal najti zaposlitev na ministrstvu, ko je bil minister za kulturo Vasko Simoniti), prejšnji dolgoletni ravnatelj Drame Janez Pipan, režiser in spremljevalec Petre Škofic, svetovalke za odnose z javnostmi ministrice za notranje zadeve in predsednice LDS Katarine Kresal, ter Jožef Školč, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, ki mu je ministrica Majda Širca pred časom že ponujala mesto direktorja ljubljanske Opere in baleta, vendar se ni mogel odločiti. Skratka, Drami se obeta prava drama.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Iva Bana Majda Širca Tone Kuzma Ana Iglič Gregor Virant Igor Samobor Mojca Jan Zoran Vasko Simoniti janez pipan Petre Škofic Katarine Kresal Jožef Školč

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Drama: ministrica Širca bi odstavila Bana, napovedani protesti kulturnikov!