objavi na
pozareport.si

forum

Necenzurirano

Ponedeljek, 18. april 2011 ob 11:25

Kunstelj piše blog, Tone Krkovič pa je napisal pesem za Slovensko popevko
2011 Pozareport

Odpri galerijo

Medtem ko nekdanji pripadnik brigade Moris Mitja Kunstelj piše blog (Mikstone special blog) in občasno biva v zaporih, je razvpiti brigadni general Tone Krkovič, znan predvsem kot poveljnik pred leti razpuščene brigade Moris, prvi načelnik Generalštaba slovenske vojske in bivši sekretar Janševe SDS, raje napisal besedilo za Slovensko popevko
Z glasbo se poklicni vojak Krkovič menda ukvarja, odkar pomni. "Glasba mi je bila položena že v zibelko. Moj oče je bil izjemen glasbenik in vsi menijo, da sem ta dar podedoval po njem. Aktivno glasbeno udejstvovanje in ustvarjanje sem prekinil leta 1990 zaradi okoliščin, ki so me potisnile v vlogo, ki je javnosti dovolj dobro znana. Toda glasba je bila in bo za vedno stalnica v mojem življenju," je Tone Krkovič povedal za Žurnal24.
Skladba s kratkim z naslovom Sam, ki jo je general ustvaril za Slovensko popevko, zapel pa jo bo Matjaž Jelen, kot pravi, govori o njem.
"Glasbeni in literarni strokovnjaki jo opredeljujejo kot ekspresivno poemo. Ima izjemen naboj in gre za neke vrste osvežitev v slovenskem glasbenem prostoru," pojasnjuje Krkovič, ki obljublja, da bo Slovenkam in Slovencem "dal nekaj lepega." Skladba je po njegovih besedah rock balada "šankrokovskega tipa". Matjaža Jelena prej ni poznal, mu je pa glasba, ki jo je igrala skupina Šank Rock, blizu. Skladba bo za festival po zamisli vsepovsod prisotnega skladatelja in aranžerja Patrika Grebla prirejena za veliki orkester in "s tem bo delo definitivno dobilo vso moč in energijo, ki sem jo začutil kot avtor besedila in glasbe. V sintezi glasbe in besedila je izražena moja splošna in osebna filozofija življenja," malce filozofsko dodaja Tone Krkovič.
Na vprašanje, ali se mu zdi, da bi skladba lahko bila zmagovalna, Krkovič odgovarja, "da mu je že sam izbor velika zmaga. Zavedal sem se, da festival Slovenska popevka v svetu slovenske glasbe po glasbeni kvaliteti sodi na najvišjo raven in da se predrzno spuščam v neke vrste avanturo, ko sem si dovolil kot glasbeni amater spopasti s profesionalci," razlaga bivši Morisovec.
"Za generale se spodobi, da za ceno svojega prav tudi tvegajo in v končni fazi zmagujejo," je še dejal ter dodal, "da se zmage tudi na festivalu ne bi branil. Tudi v finalno fazo gremo polno motivirani za zmago. V končni izjemen uspeh pa verjamem toliko bolj zato, ker se zavedam, da imamo v rokah izvrstno avtorsko delo, ki mu bosta dušo in življenje vdahnila aranžma Patrika Grebla ter moj izbor interpreta, za katerega sem vnaprej vedel, da je edini moški vokal v Sloveniji, ki je zmožen to skladbo interpretirati natančno tako, kot sem si v času komponiranja in pisanja teksta zamislil. Ni le moje mnenje, da skladba sodi med favoritinje za zmago. S končno zmago nisem prav nič obremenjen in se sprašujem, kdo bi pa v resnici bil, če si je ne bi želel. To definitivno ne bi bil jaz in bi bilo v diametralnem razkoraku s poanto teksta, ki se glasi: … In bil bi jaz!"
Tone Krkovič znanega pevca Matjaža Jelena ocenjuje kot borca, ki bo skladbo predstavil na polno, z vso potrebno energijo in tehniko petja.
"Predvsem pa si vsi skupaj slovenskemu narodu želimo dati nekaj iskrenega kot darilo ob dvajseti obletnici samostojne Slovenije," pravi Krkovič.
Tone Krkovič pa ima na zalogi še nekaj stvari.
Med drugim obžaluje, da letos ne bodo organizirali festivala Melodije morja in sonca v Portorožu, ker ima za to priložnost že skomponirano skladbo in napisano besedilo. Trenutno je že v teku tudi njegov "zelo kompleksen glasbeni projekt," o katerem, kot meni, "je še prezgodaj govoriti."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mitja Kunstelj tone krkovič Janševe Matjaž Jelen Patrika Grebla

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kunstelj piše blog, Tone Krkovič pa je napisal pesem za Slovensko popevko